Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Európa legjobb különleges...

Európa legjobb különleges alakulatai?

Figyelt kérdés

Az interneten nem nagyon találtam rangsort vagy hivatalos statisztikát erről. Úgyhogy leírom azt, amit nagyjából gondolok, és légyszi javítsatok ki, ha valahol hülyeséget mondtam.

Szóval európai országok legjobb különleges (nem feltétlen csak katonai) alakulatai a téma.

A legjobb állománya szerintem Franciaországnak van. A COS összefogja az összes hadnem speciálisait. Sok ilyen alakulat van, de a legjobb a csendőrségi állományba tartozó GIGN. Ők talán Európa legjobbjai ilyen téren.

Szintén a legmagasabb szintet képviseli a brit SAS és SBS. Ezek tulajdonképpen az amerikai Delta Force és a Navy SEALs brit megfelelői, és nemcsak jellegben, hanem minőségben is ugyanazt képviselik.

Kis létszámú, de kiemelkedő tudású és felszerelésű a német Kommando Spezialkräfte, azaz a katonai kommandó. Szintén megemlíthetjük a GSG 9-t, a szövetségi rendőrség bevetési-taktikai egységét.

A top5-be mondjuk még a dánokat (Frogman Corps, Jaeger Corps) és a lengyeleket (JW GROM).

Ezután nagyjából egy polcra raknám a svéd (SOG), a norvég (FSK) és a magyar (KMZ) különleges alakulatok, illetve a spanyol haditengerészet különleges egységét.

Ami fekete ló számomra, az az oszták Jagdkommando.

Mi a véleményetek? Esetleg kihagytam valakit?

2020. dec. 23. 00:20
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Láttam már ezt..

Egyébként Európában belül egyértelműen benne vagyunk a top10-ben, NATO minősítés alapján, szerintem azért ez nagy dolog.

2020. dec. 23. 21:15
 12/16 anonim ***** válasza:

2-es: "Például a Dánokat ide soroltad pedig az eddig még sosem volt éles bevetésük"

Jaja, a Task Force K-Bar csak ült a seggén Afganisztánban. Szerinted a Békáknak csak úgy viccből van egy amerikai Presidental Unit Citation-jük? Az Operation Ocean Shield is csak úgy dísznek volt...

A Spetznaz meg amúgy sem egy egység, csak annyit jelent, hogy "különleges alakulat". Amire te gondolsz, az a GRU.

2020. dec. 26. 11:46
 13/16 A kérdező kommentje:
Az olasz GIS és az osztrák Eco Cobra milyen?
2020. dec. 28. 12:43
 14/16 anonim ***** válasza:

Én valahol úgy olvastam hogy nem véletlenül járnak izraelbe ezek a speciális egységek tanulni.

Szerintem európában az S.A.S. a legkomolyabb, de ez az én szubjektív véleményem.

Tudtommal a nem az Delta Force és a Navy Seal britt megfelelője az SAS hanem fordítva mivel az SAS előbb jött létre és tőlük vették át a kiképzést és az egységek összetételét.

Úgy tudom a rendőri és a katonai különleges alakulatokat nem szokták összehasonlítani mert mindegyiknek más a feladata.

Ha esetleg tévedtem valamiben akkor javítsatok ki.

2020. dec. 30. 19:27
 15/16 anonim ***** válasza:

A COS tagjai mással foglalkoznak, és a GIGN nem tagja, csupán a képzésük hasonló, és gyakra együttműködnek.

Fr.o-ban csak az számít különleges alakulatnak ami a COS-hoz tartozik, hiába végzik el ugyanazt a munkát. Így nem különleges alakulat a GCP és a GCM sem, hivatalosan. De különleges alakulat a

Armée de l'air

-Cpa10, ctlo (contre terrorisme-leberation d'otage)

Armée de terre

-13éme RDP, hírszerzés, kutatás

-1er Rpima, ctlo,vip védelem

Marine nationale

-Commando Marines( hubert, jaubert, ponchandier, penfentenyo, de montfort, trepel, keiffer)

Ők külön külön másra specializálódtak

A titkosszolgálatnak (Dgse) is van különleges alakulata, a CPEOM, és a CPIS

Valamint a belső elhárításnak is.

Az országon belül is vannak magasabban képzett rendőrök, csendőrök

A rendőrségnél a BAC (brigade anticriminale)

A RAID, ők a nagyvárosokban dolgoznak, vannak "antennes"-ek, akik alacsonyabb képzettségűek, arra vannak hogy amig a RAID megérkezik kezeljék a helyzetet

Bri (itt is több van, ők voltak talán a bataclannál)

A belső titkosszolgálatnak, valami rendőri kommandója is.

A büntetésvégrehajtásnak az ERIS

A csendőrségnél a TEASS (nagykövetségek védelme)

A PSPG(atomerőművek v.)

Antenne de GIGN (ugyanaz mint a RAID-nél)

GIGN, ők a reptereken, vidéken, háborús területen, veszélyesebb helyeken, tengeri terrorizmus eseten (a Commando marines-el) dolgoznak. Főként túszejtés, emberrablád esetén

Vannak GCP, és GCM, ők több ezred közül vannak kiválsztva (pl 9e Rpima, 9rcp, 2éme rep). Ez csak a franciák, bizonyára a többi országnál is van ennyire bonyolult, felesleges egyet favorizálni, ezek csak az egységek, számos alegységük van ami mással foglalkozik (pl Gi-ben fsp for meg a gyorsreagalas, azokon belul is szakaszok, commando huberten, stbn belül).

2021. jan. 3. 13:55
 16/16 anonim ***** válasza:
a legjobban azok tudnának válszolni akik valamelyik egység tagjai, vagy idegenlégiósok, és dolgoztak velük.
2021. jan. 3. 13:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!