Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Az angolszász Engineer,...

Az angolszász Engineer, Medic, Sapper katonáknak mi a magyar megfelelője és milyen képesítést kapnak, mi a dolguk?

Figyelt kérdés

A Medic nem tiszta nekem, hogy miért hívják úgy, mert az olyan katonáknak nincs orvosi diplomájuk, és talán csak szanitécnek mondják vagy felcsernek. Az Engineer ugyancsak nem mérnöki diplomás, de ha jól tudom, ők végzik a fizikai munkát, pl. árok ásás. A Sapper nem tudom pontosan mit csinál, csak annyit tudok, hogy ritkán megy közvetlen harcba, inkább tehert vagy robbanóanyagot szállít, sokat gyalogol.

Ezeket leszámítva milyen kategória az, aki tűzérségnél szolgál, tehát nem csak annyi a dolga, hogy tölti az ágyút, hanem kimatekozza és közvetíti a koordinátákat?

És aki a rádiót kezeli, arra van külön szó?

2020. júl. 24. 21:26
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem az engineer és a sapper elég hasonló egymáshoz, magyarul talán az "utász"-okra hasonlítanak, hídépítés, robbantások végzése, aknák hatástalanítása, stb.
2020. júl. 24. 21:49
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Ja és a rádiós:

RTO - Radio Telephone/Transmitter Operator

Aki meg irányítja, hogy hova lőjenek:

spotter/artillery observer/forward observer

2020. júl. 24. 21:54
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Aki a hírközlési berendezéseket kezeli az híradós. Ettől még lehet sima gépesített lövész csak éppen ez mellett még feladata a többi egységgel (általában magasabb egységgel) történő kommunikáció.

Az engenieer leginkább utász, vagy szimplán műszaki alakulat (pl. hídverő, aknamentesítő stb.).

Aki a tüzérséghez van beosztva az tüzér, teljesen mindegy, hogy azon belül irányzó, töltő vagy más a tényleges beosztása (egyébként mindegyikhez értenie kell, de többnyire az ütegparancsnok az aki az irányzást végzi s a legjobban ért hozzá).

A medic hivatalosan egészségügyis, avagy ahogy fent is írták felcser, szanitéc (ha nincs orvosi diplomája, ha van akkor orvos).

2020. júl. 24. 22:37

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!