Mi a különbség a hivatásos és a nem hivatásos honvéd katona között?
Ha jól tudom a nem hivatásosnál nem kell rendvédelmi iskolát elvégezni, lehetsz asztalos, informatikus, stb..
Míg a hivatásos katona olyan iskolát végzett. (javítsatok ki ha nem így van) Az érdekelne hogy a kettő közt mi a különbség?
A hivatásos meghatározatlan időre - alapesetben nyugdíjazásáig - szolgál, míg a szerződéses megahatározott időre szerződik.
Katonai szakmai képzettséget mindkettőnek meg kell szerezni, függetlenül a polgári végzettségtől.
Pontosan én sem tudom, de szerintem a kérdező jól sejti, a 1., 2.válaszoló téved, mert nem egyforma a két státusz, nem csak az elnevezésük különbözik. Jogaik és kötelezettségek is eltérőek. Ha le akar szerelni, vagy szolgálat lakást szeretne, misszióba megy, nyugdíjba megy, állást váltana, vagy épp el akarják bocsátani, nem teljesen egyformák a jogszabály adta lehetőségeik.
A hivatásosok alkotják a hadsereg gerincét, katonai iskolát végeztek, határozatlan idejű a szerződésük.
"Pontosan én sem tudom, de szerintem a kérdező jól sejti, a 1., 2.válaszoló téved, mert nem egyforma a két státusz,"
Na szóval hol téved az 1., meg 2. válaszoló?
Az, hogy nem lett beidézve a teljes 2012. évi CCV. törvény, attól tévedés még nincs.
Mivel a kérdező az iskolára kérdezett rá, erre ment a válasz is.
Persze hogy van különbség, igen sok, és nem csak a neve, de ezt itt részletezni kicsit sok lenne.
Erre a legegyszerűbb válasz az ami a 2. hozzászólásnál fogalmazódott meg. A ht az meghatározatlan időre, általában nyugdíj jogosultságig szolgál, a szerződéses pedig határozott időre köt szerződést, pl 5 évre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!