Hogyan tudnánk hatékonyan megoldani a globális ökológiai válságot? Hogyan teremtsünk hozzá politikai akaratot?
Miért gondoljátok azt sokan, hogy túlnépesedés a legégetőbb probléma, ha környezetszennyezésről van szó? Másrészt azt kifejtenétek, hogy ebből a szempontból miért probléma?
Nem titok, és szerintem senki számára nem is olyan meglepő, hogy mekkora méretű az ipari szennyezés. A vegyipar, az olajipar, a textil festés, a szeméttelepek, az ólomöntödék és maguk a gyárak is a termékek (telefonok és más elektronikai cuccok, ruhák stb.) előállítása és megsemmisítése során is eszméletlen mennyiségű káros anyagot juttatnak a talajba/levegőbe/folyókba/tengerekbe. Ezenkívül nyilván az erdők pusztítása is nagy gond.
Egyébként a 3-as szerintem sok jó dolgot írt, nem tudom miért lett lepontozva.
Ha minimálisan valaki tisztában van azzal, hogy hogy működik az a világ, amiben élünk, akkor tudja, hogy a profit az elsődleges cél, minden más kevésbé fontos. Ezzel pedig általában ellentétes például a megújuló energiaforrások támogatása.
De ez egy nagyon nagyon összetett téma, nehéz lenne mindent kifejteni, pláne a politikai részét.
Azért a túlnépesedés a legnagyobb probléma, mert:
- Ennyivel több terület kell egyszerűen a lakhatáshoz (kevesebb fa, fű, természetes élőhely)
- Ennyivel több terület kell az élelmiszer előállításához.
- Ennyivel több építőanyag kell a házához, ruha az öltözéséhez. Akkor is, ha ezek tartósak.
- Ennyivel több munkahely kell neki, ahol számítógép fog működni, mikró fog működni, jó, bírjuk ki a 35 fokban dolgozást de télre akkor is fűtés kell, világítás... Vagy épp iparban dolgozik (azért, hogy legyen pénze, tudjon enni), ahol vegyszerekkel szennyeznek mindent.
Jó, lehet védeni a környezetet.
De akkor 1 milliárd ember legyen (vagy még az is sok) és azok is éljenek önmegtartóztatóan, nem egocentrikusan, szembemenve az alapvető emberi jellemmel.
Tehát összefoglalva a fogyasztás miatt. Na most gondolj bele, hogy így is túltermelés van. Nem a több ember ösztönzi a nagyvállalatokat a nagyobb mennyiségű termelésre, hanem a több pénz. A mennyiségi mutatók számítanak. (Nemrég jött ki egy cikk arról, hogy többek között a H$M mekkora részét semmisíti meg a termékeinek, olyan termékeket, amiket soha nem is használtak, és ráadásul hogy ez mennyire szennyezi a környezetet)
Azzal viszont én is egyet tudok érteni, hogy semmi értelme a szülésre ösztönző politikának.
Ha áramot pedig elő lehet állítani megújuló energiaforrásokkal, azzal lehet megoldani ezt a problémát, azzal önmagában, hogy kevesebb ember születik/használja, nem fog megoldódni. Remélem érted mire gondolok.
Erről vannak valami források? Érdekelne
Egyébként a szaporodásról felesleges is vitázni, ígyis-úgyis végbemegy, megállítani nem lehet. Már csak ezért is más megoldás kell.
"Miért gondoljátok azt sokan, hogy túlnépesedés a legégetőbb probléma, ha környezetszennyezésről van szó? Másrészt azt kifejtenétek, hogy ebből a szempontból miért probléma?"
Leginkább az erdőterületek csökkenése, és a rengeteg ember (növekvő) összfogyasztása a probléma. Lásd:
"A vegyipar, az olajipar, a textil festés, a szeméttelepek, az ólomöntödék és maguk a gyárak is a termékek (telefonok és más elektronikai cuccok, ruhák stb.) előállítása és megsemmisítése során is eszméletlen mennyiségű káros anyagot juttatnak a talajba/levegőbe/folyókba/tengerekbe."
Gondolj bele abba, hogy ha "mindössze" hárommilliárdan élnénk, mint a hetvenes években, mennyivel kevesebb mobiltelefon gyártására volna szükség? (Hogy a világon talán az egyik legelterjedtebb eletronikai eszközt említsem csak.)
Tény, hogy egyre több a gazdag is a Földön, ugyanakkor éppen ők azok, akik képesek megfizetni a környezetbarát(ABB) technológiát, azaz összességében nem biztos, hogy sokkal többet szennyeznek ugyanannyi átlagos jövedelmű embernél.
Nyilván a politika és az energialobbi egy másik kérdés, amelynek nem feltétlenül áll érdekében a környezetbarát energiagazdálkodásra való átállás.
Igen, ez igaz, de mégis akkor mit kéne tennünk? Kiírtani 4 milliárd embert? Leírni is rossz.
"Tény, hogy egyre több a gazdag is a Földön, ugyanakkor éppen ők azok, akik képesek megfizetni a környezetbarát"
Éppen ez a legnagyobb probléma sajnos, és én is ezt írtam. A gazdasági érdek.
Pedig amíg 7 nilliárdan vagyunk, nem lesz itt "környezetvédelem".
A sok ember is gond és az alapvető emberi jellem is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!