Régebben miért volt (ill. lényegében most is) olyan csudijó dolog a háború?!
"sose volt az"
Hát akkor?!!
Az első világháború alkalmával még az utcára is kivonultak az okos, tanult emberek hogy ünnepeljék a háborút.
Vagy a felnőttséggel együtt jár valami skizofrén kényszer, hogy azt választom, ami nem jó....
Nyilván nem : Aki meg tudja keresni magának a kenyeret, az hülye nem lehet - mondta volna apám is.
Tehát az ember olyat nem csinál, ami nem jó, vagy nem _kell_. Főleg nem irtózatos nagy odaadással.
Ebben szerintem megegyezhetünk.
Szóval akkor?
A legveszélyesebb mindig az, amikor felnő és megöregszik egy generáció, aki még sosem látott háborút, nem tudja milyen az.
Európában legutoljára 1870-ben volt háború (francia-porosz), előtte pedig az '50-60-as években az oroszoknak, angoloknak, olaszoknak, osztrák-magyaroknak, stb. Sok idő telt el, az új generációk, a fiatalok, a dolgozó korosztály elfelejtette mivel jár a háború, mert sosem volt benne.
(#4)
Azta!!! Álmomban se gondoltam volna! 1870?
Holnap ezt az írást beviszem a történelemtanárnőmnek. Talán lehet, hogy a tankönyvekhez is innentől másképpen fognak hozzáállni.
Az írásodat meg be kellett másoljam a szállóigés füzetembe... egyszerűen olyan nagy horderejű.
dolus directus:
Igen, én is csak egy csúnya, perverz suhanc vagyok. Ájjj-jáj, mire is vitte ez a mai fiatalság!
Tanulatlan, agresszív... nem tanul politikát, filozófiát, erkölcstant, társadalomismeretet.
Pedig akkor átlátná, miért is olyan fontos társadalmi és filozófiai komponens a háború az emberiség rendjében.
Bezzeg akkori tanult ember még tudta, hogyan kell a társadalomban ebben a szükséges rosszban helyt állni, s utána nem felejtve hovatartozását, fohászkodni az egy s igaz Úrhoz (Istenhez).
;)
"A közvéleményben még mindig az a kép él, hogy 1914-ben az emberek kitörő lelkesedéssel fogadták a nagy háború kitörését és a fiatal férfiak nemzeti érzelmektől fűtötten, önként és boldogan vonultak be a nagyhatalmak seregeibe. A történészek a kilencvenes évek elejétől elkezdték felülbírálni ezt a szemléletet, és arra jutottak, hogy a kitörő örömmel köszöntött háború képe később keletkezett, korabeli források nem támasztják alá. Viszont úgy tűnik, a kérdés korántsem olyan egyszerű, mint ahogy eddig gondoltuk."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!