Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Sértik a jogaimat azzal, hogy...

Sértik a jogaimat azzal, hogy kötelezővé teszik nekem a konfirmációt? Többi lent.

Figyelt kérdés
Református vagyok, így idén kellene konfirmálnom, ellenben én még egyáltalán nem érzem magam hívőnek. A családom és a hittantanárom kötelezővé tette ezt, de ezzel nem sértik-e meg a személyes jogaimat? Mivel nem gondolom úgy, hogy készen álllok erre.13/L

2017. okt. 31. 13:21
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező

Beszélj a szüleiddel és mond meg nekik, hogy te MÉG nem akarod ezt. Mivel feltételezem vallásosak a szüleid, ezért ne erőszakosan csináld, és húzd el a mézes madzagot, hogy,, majd később megcsinálod,,. Azt vagy megcsinálod vagy nem.

2017. okt. 31. 16:18
 12/20 anonim ***** válasza:

8#

Nem zsidó, hanem református (illetve protestáns) szokás.

2017. okt. 31. 19:02
 13/20 A kérdező kommentje:
Akik azt hiszik, hogy mások véleménye miatt nem csinálom végig azok nagyon is tévednek. Pontosan az ellenkezőjét csinálom, és nem azért, hogy dacoljak a szüleimmel. Úgy vélem, hogy ha nem hiszek Istenben, akkor nem kell mindenkit ezzel áltatnom. Ha már ennyi idősen a könnyebbik utat választom, akkor mi lesz 10 év múlva? Úgy döntök majd, hogy nekem túl nehéz a jogi pálya? Azzal, hogy saját döntéseket hozok nem leszek rosszabb, sem kevesebb. Csak élni akarok. És ha elrontok valamit, abból látszik majd, hogy én igenis egy ember vagyok. Aki hibázik.
2017. nov. 1. 12:03
 14/20 anonim ***** válasza:
58%

Én abban hiszek, hogy mindenkinek joga van megválasztani a vallását.

Református barátom azt mondja, hogy ha ennyire bizonytalan vagy benne, akkor a konfirmálás csak színjáték lenne, aminek nincs értelme.

Akármilyen szemszögből nézzük, nem helyes megtenned.

Még az "Atyádat és anyádat tiszteld" parancsolatot is megelőzi, hogy "Isten nevét hiába szádra ne vedd".

2017. nov. 2. 00:30
 15/20 anonim ***** válasza:
12%

A kérdésedhez fűzött egyetlen mondat alapján úgy gondoltam, eléggé érett a gondolkodásod, hogy megértsd, amit írtam. A #13 megjegyzésed ebben megerősített. Tehát megismétlem. A világ azt hiszi, hogy szabadon dönt, és ez bizonyos értelemben igaz, de nem abban, ahogy itt a többség véli. Valójában azonban mindig az erőviszonyok döntik el, mi történik. Aztán vannak, akik ezt "személyiségi jogaik" sérelmének vélik. Fogalmuk sincs, hogy pontosan annyi személyiségi joguk van, amennyit kivívnak maguknak.

Te valójában döntöttél, csak megerősítést vártál. Kaptál itt hideget, meleget, a fő gond ezzel a fórummal, hogy a kevés jó választ egy halom szemétből kell kiválogatni, és aki kérdez, pont ebben nem biztos.

A következőt gondold végig. Egy családban élsz (ez a természetes állapot), ahol mindenki önálló személyiség, és naponta szembesül a másikéval. A családban az erőviszonyok nem egyenlők, hiszen egy gyerek egyfelől sokkal kevesebb tapasztalattal bír, másfelől nincs jövedelme. Ez lehetőséget ad a családi terrorra, kirívó eseteiről olvashatsz eleget. A te eseted is az, csak nem személyiségi torzulásból, hanem téves szemléletből, nemtudásból és hibás szeretetből tevődik össze. Szüleid nyilván vallásosak, és meggyőződésük, hogy ezzel neked jót tesznek. Fölösleges ezt rombolnod, mert úgy se sikerül, továbbá rontja a légkört. Azért néhány dolgot tehetsz.

Szelíden és szeretettel megpróbálod meggyőzni őket hogy ezzel neked nem használnak (a személyiségi jogaidat hagyd, azzal csak nevetségessé teszed magad). Hangsúlyozod, hogy érted az okokat, de neked ez nem jó. Ha elutasítanak, hagyd. Csak a viszonyt mérgesítenéd. Tedd, amit kérnek. Néha megjegyezheted, hogy ezzel bántanak, ez neked nem jó. De tedd! Mert egyfelől amit tanul az ember, az soha nem fölösleges. Nem tudod, hol hasznosul, de aki azért és azt tanul csak, amit hasznosulni vél, az nem tanul és buta marad. Másfelől lesz néhány kellemetlen óra az életedben, feltehetően eddig is volt már, ezután is lesz. Az az élet velejárója. De mi a "fizetség" ezért a kellemetlenségért? Van bizony! A szüleid nyugalma, az az érzésük, hogy valami jót tettek, te elfogadtad őket, és ez hatalmas belső kényszer, hogy higgyenek benned. Ez pedig ezerszeresen kárpótol, mert amikor igazán szükséged lesz a tanácsikra, tudhatod, segíteni fognak. Amúgy pedig minden választ, tanácsot mindig van lehetőséged mérlegelni, elfogadni vagy elutasítani. Ezt is.

Manapság ebben az országban a politika a kapcsolatokat velejéig kikezdi, családon belül is. És a kényszeres vallás is. Légy annyira bölcs, hogy nem tűröd el a szüleiddel való viszonyod rontását. Nem tudom, és nem is akarom bizonyítani neked, hogy ennél rosszabb nem érhet. De azt hiszem, képes vagy végiggondolni, és a magad erejéből ugyanerre a következtetésre jutni.

A "sértik a személyiségi jogaimat" pedig örökre felejtsd el. Ez a buták jajgatása. Egyszerűen viszonyulj a helyzethez. Gondold végig ellenvéleményedet, próbáld meggyőzni a partner, vagy hagyd rá és kerüld el. Ha lesz erőd és eszed, nem fogják sérteni, mert nem tudják. Ha a másik fél az okosabb, és sérteni akarja, meg is fogja tenni, mert van rá lehetősége. Saját sorsunkért csak magunk lehetünk felelősek, aki mást gondol, figyeld meg, siránkozásból áll az élete.

2017. nov. 2. 08:26
 16/20 Alain Delon ***** válasza:
23%
Számomra érdekes, hogy először azt írod, hogy református vagy, utána meg azt, hogy nem hiszel istenben. Az egyik nem igaz a kettő közül.
2017. nov. 2. 10:11
 17/20 Alain Delon ***** válasza:
24%
Különben nekem is van egy ismerősöm, aki eljárt ilyen vallási akármikre, mert az anyja nyomta neki finom házi terrorral, és meg is csinálta azt a valami szertartást vagy avatást vagy mi a t_kömet, utána meg együtt röhögtünk a valláson meg a vallásosokon. De a jogaidat sértik ezzel!
2017. nov. 2. 10:15
 18/20 A kérdező kommentje:
Alain Delon attól még, hogy református vagyok nem kell hinnem Istenben. A születésemkor megkereszteltek, amivel én szintén nem értek egyet, de ez most lényegtelen.
2017. nov. 3. 08:05
 19/20 anonim ***** válasza:
Rendben kérdező, tedd, ahogy jónak látod. Persze, nyilván nehéz kiválasztani a megfelelő választ, és az ember itt is csőbe megy. Azt választja, ami tetszik neki, nem azt, ami hasznos. E fórum már csak ilyen. Nekem nem fog fájni, bármit teszel is. Ez csak téged érint, a te sorsod, azt teszel vele, amit akarsz.
2017. nov. 4. 10:04
 20/20 anonim ***** válasza:
100%

A konfirmációnak pont az a lényege, hogy saját magad döntesz a hited mellett. Szabad elhatározásból felvállalod a vallásod.

A szüleid a vallásuk ellen vétenek, ha kényszerítenek. Ezt mondd meg nekik! Istennek nem tetsző dolgot cselekednek ezzel, hiszen a konfirmálás lényegét vonják kétségbe! Az a lényege, hogy önálló döntésből teszel tanúbizonyságot Krisztus mellett.

2017. dec. 4. 17:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!