Mit gondoltok, a határon túli, (részben) magyarlakta területeken dolgozó, a többségi nemzethez tartozó bolti eladóknak illene megtanulni legalább minimálisan magyarul?
Ha el is fogadjuk, hogy az ő országukról van szó, a magyaroknak pedig alkalmazkodniok kell, még mindig ott az érem másik oldala, nevezetesen, hogy mi vagyunk a kliensek, az áruházaknak és dolgozóiknak a mi érdekeinket kell szolgálniok, mindent meg kell tenniök azért, hogy maximálisan elégedettek legyünk.
Ehhez képest Marosvásárhelyen akárhányszor magyarul köszönök, mindig egy buna ziua a válasz, majd a vásárlás végén egy la revedere. Ezt hogy? Nem C2-es nyelvtudást várok tőlük, hanem hogy ilyen alapvető kifejezéseket ismerjenek a vásárlóval való érintkezés során, vagy hogy tudjak kérni egy szatyrot magyarul.
Miért kellene?
A mo-i határ kötnyéki nemzetiségi falvakban sem "kell" mindenkinek azt a nyelvet tudnia. Pl Ausztria közeli sváb falvakban is az ott élö magyaroktól nem elvárható a német tudás, ahogy pl a szerb határ mellettiektöl sem a szerb tudás.
#1 Teljesen más dologról beszélsz, mint amit felvázoltam.
#2 Ez nem ilyen egyszerű.
1) Románia nekem nem külföld. Itt születtem, dolgozom, élek. Nem külföldi vagyok itt.
2) Mellérendeltségi kapcsolatról beszélünk. Nem kötelesek magyarul tudni, én sem vagyok köteles náluk vásárolni. Megyek inkább olyan helyekre, ahol az anyanyelvemen kiszolgálnak. Romániában, ha úgy tetszik, "külföldön".
Alapvető üzleti érdeke a cégeknek a kétnyelvű kommunikáció.
Kérdező, Borsodban egy cigány faluban élsz, nem vagy cigány, a boltban dolgozol. Elvárható, hogy megtanulj cigányul?
Sztem nem, bár valószínűleg könnyebben érvényesülnél.
Az hogy illik-e, nem tudom, nem is igazan erdekel, ha kell, romanul is meg tudok szollalni.
Viszont Csikszeredai Kauflandban az osszes roman penztaros/arufeltolto ert magyarul is, legalabb fele meg erthetoen beszel is. Es nagyon ketlem hogy munkaba allas elott tanultak/tanitottak oket magyarul.
Az egész problémádat nem értem: ha Romániában élsz, ott nötttél fel, akkor csak tudzs románul (is)????
Ha meg csak hisztizel, hogy veled magyarul beszéljenek, akkor nem hiszem, hogy amiatt bármi vesztesége is lesz az adott üzletnek, hogy egy valaki nem veszi meg azt a bizonyos szatyrot!
Ne haragudj, de ez a hozzáállás igencsak nagyfokú osotbaságra vall - ha valaki egy adott államban él, akkor alapdolog az ország nyelvének a (lehetö legtökéletesebb) ismerete. Ez ugyanis a legtöbb "migráns" probléma fö oka is, hogy mivel nem beszélik a nyelvet, ezért nem jutnak semmire.
Arra mindenkinek van joga, hogy ne használja azt a nyelvet a magánéletében, de ha máshol is elzárkózik elöle, akkor maga alatt vágja a fát!
Nag yrészük tud.
Nekem Felvidékről vannak tapasztalataim. A határmentén élő kb. 50-50%-os magyar-szlovák településeken a szlovákok teljesen jól értik a magyart. Az már kérdés, hogy utálják és meg nem szólalnának rajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!