Bizonyítható a szkíta-magyar rokonság? Mivel / hogyan?
Politikai felhangokat nem szeretnék, amennyiben elkerülhető.
Továbbá szíriuszi-elméleteket sem, elég nevetségesek (főleg, hogy egy német és egy lengyel ismerősöm szerint szóról szóra ugyanez az elmélet megvan náluk is, csak magyarok helyett németekkel/lengyelekkel). A szíriuszi elmélet pontosan annyira nevetséges számomra, mint hogy valaha is biológiailag ázsiaiak lettünk volna. Egyértelmű, hogy mindig is europidok voltunk.
A finnugor nyelvrokonságot elfogadom, mivel megfelelő mennyiségű bizonyíték áll rendelkezésre. A sumér, etruszk, meg többi nyelvrokonsági elmélet nem hoz túlzottan lázba, a honfoglalás helyett "visszatérés" elmélet még talán a valóság határán belül eshet (de erre sem láttam még bizonyítékot, egyszerűen csak logikusnak hangzik).
Tudom, hogy a fenti kijelentésekkel igazán a szívéig hatoltam mindkét csoportnak: azoknak, akik le szeretnék húzni a magyarságot, és azoknak is, akik az egekbe szeretnék dicsőíteni.
Mivel sajnos nem nagyon szimpatizálok egyik csoporttal sem (sem az ún. "magyarsággal", én magam német/görög/olasz/magyar származású vagyok), így inkább arra lennék kíváncsi, hogy mi történhetett itt valójában?
Ha nem szeretnél politikai felhangokat, akkor miért a Politika rovatban írtad ki a kérdést?
Továbbá az ilyen megjegyzéseid nekem kissé gyanúsak: "Tudom, hogy a fenti kijelentésekkel igazán a szívéig hatoltam mindkét csoportnak: azoknak, akik le szeretnék húzni a magyarságot, és azoknak is, akik az egekbe szeretnék dicsőíteni."
A származás kiderítése nem a magyarság lehúzásáról vagy dicsőítéséről szól, hanem a történelmi tények kutatásáról. Ne legyen igazam, de enyhe trollszagot érzek.
Nem vagyok troll, tényleg örülnék ha valaki értelmes bizonyítékot szolgáltatna, ami bármelyik állítást alátámasztaná.
Azt, hogy biológiaiag ázsiaiak vagyunk legtöbbször egyébként a szíriuszos elméletek hangoztatóitól hallom, akik létrehoznak mindenféle random csoportokat, amikben különböző rasszú népek vannak, majd azt állítják, hogy a magyarok rokonaik.
Számomra elég egyértelmű, hogy valakiknek nem érdeke, hogy néhány szerintük "problémás nép" megtudja az igazságot az eredetéről, éppen ezért van ekkora fejetlenség, katyvasz és kavalkád a magyarokkal kapcsolatban. Ennyi év után, úgy érzem egyáltalán semmit nem tudok róluk. Miért ilyen bonyolult a magyarok származása? Miért van ennyire elmélet, és leginkább - minek? Teljesen egyértelmű, hogy legalább két érdek dolgozik itt egymás ellen (valószínűleg inkább több, beleértve a turanistákat).
Az egyetlen dolog, amit biztosra tudok, hogy sosem voltunk mongoloidok, illetve a finnugor nyelvrokonság bizonyítékai számorma kielégítőek.
A honfoglalás helyett "visszatérés" elméletét logikusnak tartom, és el is fogadnám, ha rendelkezésre állna róla meggyőző bizonyíték, de eddig nem találtam.
A kínaiak elnevezéséről hallottam, de ők megkülönböztetnek fekete és fehér hunokat, és ha jól emlékszem, a "hun" nem a népet jelöli, hanem a harcmodort (ezért használták a "fehér" jelzőt Atillára és hunjaira, és a "feketét" a mongoloid hunokra; a "fehér hunok" elméletileg - rasszukat illetően - europidok voltak).
Bizonyítható a szkíta-magyar rokonság? Mivel / hogyan?
Az első kérdés, hogy mit értünk szkíta alatt. Mivel legalább 3 különböző definíciója van.
1. bármely lovas nomád nép
2. egy konkrét óiráni, indo-európai nyelvű nép, az ún szakák
3. finnugor nyelvű népek
A rokonság mindhárom definíció szerinti szkítákkal bizonyítható:
1. Ha a lovas nomád népek gyűjtőneveként, a szó eredeti értelmében használjuk, akkor a magyarok is szkíták voltak. A magyarok lovas nomád múltját ma senki sem kérdőjelezi meg. Ezt az írott források, valamit a régészeti bizonyítékok is megerősítik.
2. A 2. definíciót szokták azok felhasználni, akik mindenképp bizonyítani szeretnék, hogy a „szkítákhoz semmi közünk”, de még így sincs igazuk.
„A finnugor nyelvrokonságot elfogadom, mivel megfelelő mennyiségű bizonyíték áll rendelkezésre.”
A rokonságra valóban. És az újabb bizonyítékok alapján létezik egy még ennél is szélesebb körű nyelvrokonság, az ún. eurázsiai nyelvcsalád. Ezt nyelvészek bizonyították a következő módon:
Ez alapján rokonság van az urálinak, altajinak és indo-európainak besorolt nyelvek között. Ez egyébként be is mutatható az összehasonlító nyelvtudomány klasszikus módszereivel, az alapszókincs szabályos hangmegfelelséeinek vizsgálatával is. Ha a „szkíta” szót a 2. értelmezés szerint használjuk (konkrét óiráni nép, az ún. „szakák”), akkor pedig ez alapján vagyunk velük nyelvrokonságban.
3. A harmadik (rég nem használt) definíció a finnugor nyelvű népeket nevezte szkítáknak, szintén elfogadott a velük való nyelvrokonság, amely az összehasonlító nyelvészet klasszikus módszereivel bizonyítható.
Egyébként a 2-es válaszolónak is igaza van, mivel genetikailag minden nép Afrikából származik, illetve minden európai nép Ázsiból. Egyszerűen a homo sapiens ezen az útvonalon vándorolt be Európába. De már eléggé régen. :)
# 5/6 Időpont ma 16:59
Az eurázsiai nyelvcsalád azért nem egy elfogadott dolog. [link]
Még az altaji nyelvcsalád létezése is vitatott, mert olyan kevés a hasonlóság az oda sorolt nyelvek között.
Azért baromság a nyelvben keresni a gyökereinket mert volt egy nyelvújítás, ami ugye bizonyos elméletek szerint nyelvalkotás volt, tehát előtte nem is igazán létezett magyar nyelv.
"Számomra elég egyértelmű, hogy valakiknek nem érdeke, hogy néhány szerintük "problémás nép" megtudja az igazságot az eredetéről,"
Azért az ilyen nevetséges konteókat nem kellene erőltetni.
# 8/9 Időpont ma 17:23
A nyelvújítás előtt is létezett magyar nyelv. A nyelv folyamatosan változik, a magyar nyelv még csak nem is változott olyan sokat az első írásos nyelvemlékek óta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!