56-os reklám filmet csak én nem értem?
Azért nem értem,mert emlékeim szerint,(amit az iskolában szereztem,)sity-suty eltángálták az oroszok,s itt is maradtak jó sokáig.Ez idő alatt tisztogatások(kivégzések) ,deportálások,kivándorlások...stb.Aki túlélte 56-ot az meghúzta magát,és örült,hogy életben hagyták őt,és családját.
Erre jön egy reklám,ahol mindenki csak köszönget,köszönget az 56-os hősöknek.Az akkori hősöket kivégezték.Akkor mit köszönnek nekik?Mit,ami közvetlen hatással,vagy közvetetten van a mostani életünkre?Szerintem,ennyi erővel lehetne köszöngetni Kossuth-nak is,igaz ott sem tudnám megmondani,hogy mit.
Természetesen nem érdekelnek a filozófiai mélységek.Egyszerű érthető választ várok valakitől.Köszönöm.
ui: Nem szégyellem tudatlanságom,ezért kérdezek.Köszönöm,nem megyek megint iskolába.Pártsemleges vagyok,utálok minden politikust,ezért az agitátorok kíméljenek. :)
1956 volt az első nagyobb szabású felkelés a kommunista elnyomás ellen, kisebbek már előtte is voltak. Hetekig az egész világ Magyarországról beszélt, rengeteg nyugati kommunista akkor ábrándult ki a kommunizmus eszméjéből és szakított azzal.
A magyar nép, többségében dolgozók, fiatalok keltek fel az elnyomás ellen, olyan rendszer ellen, amely azt hirdette, pont értük van. Brutális kegyetlenséggel verte le azokat, akiket elsődlegesen támogatni hazudott.
'56 után már nem lehetett ugyanolyan a világ mint előtte, az a tény, hogy a magyar munkások és fiatalok fegyverrel harcoltak a szovjetek ellen, az, hogy egy ízig - vérig kommunista, Nagy Imre, bejelenti, "csapataink harcban állnak", "a Szovjetunió meg akarja dönteni a törvényes magyar kormányt" komoly arculcsapás volt a kommunistáknak. Nem tudta másként reagálni rá: terrorral.
Példa volt az egész világnak. Persze elbukott végül.
De tudod: ha valaki egy komoly teljesítményt ér el, de ennek ellenére mégis alul marad, mondjuk egy világversenyen vagy olimpián, azért a fejlett világban megköszönik neki azt is, hogy próbálkozott.
Közvetett hatása volt az ellenállásnak. Persze nemcsak ezen múlott, de:
A lényeg az, hogy a keményvonalas Rákosi-féle diktatúra ezzel végérvényesen megbukott és teret engedett a gulyáskommunizmusnak.
Azon persze lehet vitatkozni, hogy hosszútávon így jártunk-e jobban...
Nincsen tévém.
Meggyőződésem szerint azért maradtam ilyen okos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!