Miért van az, ha egy magyar cigánynak nevez egy romát, az rasszista, de ha egy roma megver egy magyart, az még attól nem rasszista?
Szerintem ez jócskán eltúlzottan "politikailag korrekt".
Attól, hogy cigánynak hívom, még nem vagyok rasszista. Vannak cigány ismerőseim, akik saját magukra is azt mondják: cigány. Csak az veszi ezt zokon, aki kötözködni akar.
Gondolom azért, mert a cigány szóhoz egy csomó negatív érzés, felhang társul (pl. ha valaki cigánykodik, valami olyasmit jelent, hogy tisztességtelenül viselkedik). Csak ott van ebben csúsztatás, hogy ha a roma szót használjuk, éppúgy gondolunk ezekre a negatív dolgokra, mivel szerintem nem a szóhoz, hanem arra az embercsoporthoz kötődik, amit jelöl.
Összességében tehát szerintem mindegy, hogy nevezzük őket, ugyanazt fogja jelenteni. Még akkor is, ha megsértődnek, mert előítélettel vagyunk sokszor az irányukba.
Előbbre jutnának, ha azon gondolkodnának el, miért a sok előítélet velük szemben, és nem a megszólításuk miatt érzékenykednének.
A cigányok ne h már fentakadjanak ezen h ki h hívja őket.Pfff..Ha nekik sértő az h cigánynak hívjuk őket,mi mit szóljunk h ők parasztnak?Na és ahhoz h egy 10 éves kisgyerek nem mer elmenni mellettük?Na és ahhoz h tanárt vernek?Na és ahhoz h megkéselik a magyar lányt egy mp4-ért?Örüljenek inkább h ennyire nyomorékok a magyar "fejesek" h ők ingyen kapnak lakást,segélyekből élnek;) És akkor még a napontai lopást nem is számítom bele..Ja,és ha beszólnak neked valamit..Bármit ami nekünk magyaroknak sértő,a legtöbben vissza sem mernek szólni,mert milessz?10perc múlva rádmennek 50-en..Evvel csak annyit akartam mondani h lényegtelen h cigánynak,romának,kissebségnek nevezzük,mind a 3 szó egyet jelent:lopás,csalás,hazudás
Hozzátenném még nagyon zátójelben,h tudom h vannak normális cigányok is,de mennyi is?100-ból 1?Esetleg 2?
Ez a "romázás" csak nálunk dívik! Abszurdisztán ugye.
A latin nyelvekben is pl. zigana, vagy zigano a nevük.
Úgy tudom a cigány eredetileg vándort jelent.
Miközben a zenéjük még mindig cigányzene, nem romazene. :D
És hát még ha tudnák, hogy a "roma" óind nyelven "hulladék"-ot jelent! Talán visszasírnák a cigányozást.
A legfrissebb kutatások szerint a romák az indiai legalsó kaszt száműzötteinek leszármazottai. (Fura, hogy olyan hogy kasztizmus, nincsen, csak rasszizmus van.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!