Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Miért szokták gyakran, azt...

Miért szokták gyakran, azt mondani, hogy a "fiatal diplomások egyből főnökök akarnak lenni"?

Figyelt kérdés

Gyakran hallom,általában olyanok szokták mondani, akik ugyan nem diplomások, de megmászták a ranglétrát.

Szerintem, inkább a bérhez van köze és nem a pozícióhoz.

Ha normális bért fizetnek, akkor annyira nem fontos az előrelépés.

De, ha nem megfelelő a bér és nincs előrelépési lehetőség, az már más.A legtöbb fiatal hamar dobbant az ilyen helyekről.

Én még nem államvizsgáztam, de már most nézegetem a lehetőségeket állásügyben.A kezdőbért nettó 210 ezerben határozom meg, 2-3 év tapasztalat után pedig lehetne nettó 300k is.Nem feltétlenül fontos az, hogy valamiféle vezetői beosztás legyen.

2016. júl. 3. 08:32
 1/8 anonim ***** válasza:
83%
Mert Magyarországon alapkövetelménynek számít, hogy fogd be a pofádat és életed végéig robotolj a potomfizetésért.
2016. júl. 3. 08:50
 2/8 anonim ***** válasza:
29%

Azokon a helyeken ahol a munkát el kell végezni, nem fogják nézni, hogy van a diplomád vagy sem. Azt nézik, hogy képes vagy e elvégezni a feladatot vagy nem.

A diploma nem fog helyetted programozni, mint ahol a nyelvvizsga sem beszél helyetted angolul vagy németül vagy oroszul akár.

A Magyar felsőoktatás nem ad olyan ismeretet amivel te azonnal olyan piacképes ismereteket szerezhetsz, ami egy vezető pozíció betöltéséhez szükséges egy cégnél.

Ha valami csoda vagy ismeretség folytán mégis megtörténne, nem sülne ki jó belőle ha olyyanokat irányítanál akiknek a munkályáról fogalmad sincs.

Teljesen normális fejlődési folyamat hogy valaki az alacsonyabb pozíciókban kezd és onnan az elvégezett munkája minősége és rátermettsége alapján léptetik elő nem pedig az alapján milyen papírja van.

Ha egy cég sikeres akar lenni, akkor így csinálja.

Akkor történik másként, ha egy családi vállakozásról vagy ismerősökkel teletűzdelt állami cégről van szó, aminek nem kell profitot termelnie, ezért oda be lehet tenni akárkit legyen az akármilyen inkompetens, csőd esetén az állam úgyis kihúzza őket a bajből a mi adónkból.

Az egyetemen én is informatikát tanultam, és egy informatikával foglalkozó multinál dolgozom, de gyakorlatilag semmit sem tudok hasznosítani abból amit az egyetemen tanítottak és amiből vizsgáznom kellett. Ha annak az 5 éves képzésnek engem informatikára kellett volna felkészítenie, akkor kidobott idő volt. Lehet jobban jártam volna ha kihagyom és 5 évvel hamarabb kezdek el dolgozni.

2016. júl. 3. 09:24
 3/8 anonim ***** válasza:
87%

Nem csak a diplomásokra szokták ezt mondani, hanem úgy en bloc a fiatalokra. Minden fiatal jól akar keresni, a lehető legkevesebb munkával.

A nettó 210k pedig jól hangzik, de attól függ, hogy milyen szakmát végeztél. Én mérnökként pl. 120 ezerrel kezdtem és 1 év után is csak 150 ezernél tartok... Tény viszont, hogy már kb. 3 hete beadtam a felmondásomat és az új helyen már 190 ezer lesz a bér (teljesen bejelentve).

2: "munkályáról" jujj

2016. júl. 3. 10:01
 4/8 A legböszmébb Feri ***** válasza:
100%

Elsővel és másodikkal is egyetértek, kivéve...

- az 5 év egyetem nem volt kidobott idő, még ha a jelenlegi munkád során direkt módon nem is hasznosítod mondjuk a differenciálegyenleteket, vagy nem konvolálsz, azért a képzés adott egy olyan látásmódot, kifejlesztett olyan nem látható készségeket, amelyeket indirekt módon bizony nagyon is hasznosítasz

- tény, hogy ma Magyarországon vezetőként lehet normális bért megkeresni, sajnos sok olyan vezető is van emiatt, akik a hátuk közepére nem kívánják sem a people managementet, sem a coachingot, csak a pénz és a céges autó miatt ülnek ott, ahol; na, ezek ilyen kamumánággerek...

- második, mérnökként bőven tovább is fog növekedni a fizetésed, egy mérnöknek nagyon fontos a hands-on experience, amit magyarul egyszerűen szakmai tapasztalatnak fordítanak; képezd magad folyamatosan, a szakmai dolgokon kívül tanulj projektmenedzsmentet, hat szigmát, kaizent, ismerkedhetsz az ITIL-lel, tanulj meg folyékonyan angolul és németül, a fizetésed a harmincas-negyvenes éveidre 10-20 év tapasztalattal és sok sikeres projekttel a hátad mögött a csillagos eget fogják verni

2016. júl. 3. 10:41
 5/8 anonim ***** válasza:

Hát kedves #2 te csak hiszed, hogy az egyetemen informatikát tanultál. Lehet, hogy diplomád van, de az valóban nem az. Nem is csodálkozok semmin.

Mostanában valóban szinte mindenki azt mondja, több pénz kell. És sokan ezt vezetői pozícióval azonosítják. Annak a mélységeibe most nem mennék bele, ez mennyire sehová se vezető álláspont.

De nagyon sajnálom azokat az embereket (fiatalokat), akiknek ez az életcéljuk. Azon túl, hogy sivár, biztosan sikertelenek lesznek. Mert nem értik, hogy bármiben eredményt elérni, tekintélyre szert tenni, ezt célként kitűzni, kizárólag ez hozhat sok pénzt. Aki nem hiszi, nem érti az emberi teljesítmény hajtóerejét, a képesség kibontakozásának pénzteremtő hatását. A pénz nem konstruktív cél, ezért nagy többségben nem elérhető. ahol mégis, ott vagy volt más cél is, vagy az illető tőle független helyzetben volt (nem az ő érdeme). Akiknek nagy pénzük van, valamiben elismerten sikeresek, ezt elvenni tőlük nem lehet, ezért fizetik meg őket. Nekik nem a pénz, hanem az eredmény volt a cél.

Kedves kérdező. Ezzel a mentalitással nincs esélyed. Erre majd 20 év múlva gondolj.

Még annyit: aki az egyetemen valamiféle használati útmutatót akar tanulni, rossz helyre ment. Az egyetemen - még mindig - gondolkodni lehet megtanulni. Mit jelent ez? Csak annyit, ha egy ilyen "diplomást", bárhová helyeznek, akár más szakmába, ahol fontos a gondolkodás, néhány hónap alatt utoléri a környezetét és kitűnik közülük. Midig ő lesz az első. kinek pedig úgynevezett "egyetemi diplomája" van csak, a siránkozáson túl nem jut, ha szerencséje van, elvegetál, ha nincs, utcára kerül, mint alkalmatlan.

2016. júl. 3. 11:13
 6/8 MZ.per.X ***** válasza:
Az a baj hogy sokan úgy vannak, hogy a fiatalnak kuss a neve, és hogy képzeli hogy panaszkodni mer, hiszen a panaszkodás csak a "szegény dolgozó" ember kiváltsága. Na meg sokszor a fiatal munkaerőt ahelyett hogy tanítanák, hagynák fejlődni, mindenki csak csicskáztatja, ugráltatja és rábízzák az összes olyan munkát, ami mindenkinek csak nyűg.
2016. júl. 3. 14:30
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, egyrészt igazad van, másrészt álomvilágban élsz.

Azért akarnak főnökök lenni a fiatalok, mert normál dolgozóként Mo.-n nem tudsz normális életet élni. Általában.

Egy normális élethez saját lakásban kell havi 150 ezer forint/fő. Ehhez csapd hozzá az albérleti díjat, ha abban akarsz élni. Az a gond, hogy nagyon kevés munkahelyen fizetnek ennyit és a saját munkatársaid is téged néznek idiótának, ha nem akarsz éveket apróért, morzsáért dolgozni. "Mert így a normális". Pedig nem.

Normális fizetés:

Kicsi autó, heti 1 mozijegy, étterem vagy koncertjegy ára, évi egy hosszúhétvége nyaralással és mindezt úgy, hogy nem párizsin meg zsíroskenyéren éled a mindennapokat cserébe.

Ami ez alatt van, az nem a normális élet.

Ez itt álom, emiatt mindenki igyekszik rögtön főnök lenni.

Ugyanakkor álomvilágban élsz, mert nettó 210 ezer még úgy oké, de 2-3 év múlva rögtön 300-at keresni...hát ez elég meredek. Sok fiataltól hallok ilyeneket, hogy a nettó 210 az semmi nem elég...enyhe álomvilág, nem a mekiben kell napi 3 alkalommal kajálni. :D

De sok sikert kívánok hozzá és remélem, hogy neked össze fog jönni. komolyan.

2016. júl. 3. 16:13
 8/8 anonim ***** válasza:
48%

3# Sajnálom, hogy a mondanivalómból csupán egy elgépelés ragadta meg a figyelmed.

4# Az egyetem sajnos valóban kidobott idő volt mivel valóban semmit nem tudtam hasznosítani a tananyagból. Tapasztalatot is abból szereztem csak, hogy az egyetem mellett már dolgoztam külömböző projekteken, amik nem kapcsolódtak ahhoz amit az egyetemen tanítottak, de hasznosak voltak az egyetem utáni elhelyezkedésem szempontjából.

Sajnos az én tapasztalatom az, hogy az egyetemi tanárok és gyakorlatvezetők teljesen el vannak szakadva a nyílt piacon támasztott követelményektől, főleg azért mivel a legtöbbjük sosem dolgozott ilyen környezetben. Egész életükben tanítottak, ezért a legtöbbször elképzelésük sincs arról, hogy mit vár el mondjuk egy nagyvállalat az alkalmazottaitól, vagy hogy pontosan milyen ismeretek szükségesek a munka elvégzéséhez.

Leadják a tananyagot azok szerint ahogy nekik tanították, sőt van aki maga ír tankönyvet, de a legtöbb nem használható.

Vannak olyan egyetemi kutatók akik valóban kapcsolatban állnak cégekkel és fejlesztést/kutatást végeznek a számukra, viszont ők általában nem óraadók, ezért a diákok megint csak elesnek a lehetőségtől hogy még az egyetem alatt betekintsenek olyan projektekbe, amikkel majd a későbbiekben foglalkozniuk kell az iskola után.

2016. júl. 5. 21:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!