A Kádár-rendszerben mennyire volt népszerű uticél magyar turisták körében Románia románok lakta része pl. Bukarest?
Én abszolút turistaként jártam Bukarestben- egyáltalán nem ronda város, persze messze van Budapesttől, vagy Prágától. Bár én tavaly voltam..
Mamám 1988-ban vonattal ment volna a bolgár tengerhez, de éjjel ellopták az útlevelét, s amint ezt nagy nehezen elmagyarázta a kalauznak, az leszállíttatta Bukarestben, ahol kétségbeesetten kérdezgetett random embereket, hogy beszélnek-e magyarul. Végül kb 2 óra után egy férfi igent mondott, majd suttogva mondta ,hogy még egy szót ki ne ejtsen magyarul, mert mindketten pórul járnak. Autón elvitte a konzulátusra, ahol végül 2 nap várakozás után kapott egy ideiglenes útlevelet meg egy vonatjegyet a magyar határig. De a konzulátuson is románok dolgoztak, kik csak értették a magyart, de beszélni alig beszélték.
Mindenki tudta, hogy Ceau mennyire magyarellenes. Szerintem kevés népet utáltak jobban Bukarestben akkoriban, mint minket. Ráadásul Románia idegenforgalmi vonzereje Erdélyben van, valamint a tengeren. De a tengerpartja pont olyan, mint a bolgár (mindkettőn voltam) viszont Burgaszba közvetlen vonat és repülő járt, míg a román tengerre egyik sem. Plusz gondolj bele ,akkoriban nem volt booking.com, sőt valószínű, hogy a vízumot sem adták volna meg. Ráadásul a bolgárok híresen szerettek minket. Végül: a 80as években Romániában általános élelmiszerhiány volt, estére pedig mindenütt lezárták az elektromosságot- az utcán és a házakban egyaránt.
Kétlem hogy ez sok magyart vonzott volna.
23f
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!