Szerintetek meg tudnák akadályozni ha készülne egy újabb támadás?
Franciaországban növelték a készültséget az Eb miatt,van rengeteg rendőr,a stadionokat átvilágítják,a határellenőrzést is visszaállították.
Ha terveznének még támadást,szerintetek sikerülne a rendőröknek,titkosszolgálatnak,más egységeknek megakadályozni?
Több oldalon találtam információt erről.
Ez egy magyar oldal,de angol nyelvűt is láttam.
Én már a falra tudnék mászni ezektől a támadásoktól,amit ártatlanok ellen követnek el,de van egy kis reményem hogy ilyen nagy készültség mellett hátha nem lesz semmi.
Mit gondoltok? Fölösleges reménykedni,vagy simán lehet hogy megállítják őket?
Fölösleges reménykedni, az ilyen kisebb támadásokat lehetetlen kivédeni. A nagyobb, összehangolt akciükat le tudják kapcsolni, hogy nagyobb veszteségeket ne tudjanak okozni a terroristák, de sajnos egy-egy egyéni akció ellen nem tudnak mit tenni.
Persze ezek is pont elegendőak ahhoz, hogy destabilizlják a biztonságérzetet, hogy egymás ellen fordítság a muszlim kisebbséget a többséggel, és épp ez is a cél.
Azt értem,hogy pl. egy embert nem tudnak megállítani,de ha mondjuk vannak négyen?vagy hárman? Persze ezt sem lehet kiszámítani,de ha mégis terveznének valamit,nem vagyok benen biztos hogy nem többen csinálnák.Vagyis nincs kizárva,hogy több helyszínre mennének ,de szerintem az sem zárható ki hogy pl. hárman mennek egy helyszínre.
Tudom hogy kiszámíthatatlan,de annyira szeretném már ha vége lennek ennek az egésznek.Belegondolni is rossz hogy ártatlan emberek halnak meg,elveszítik a rokonaikat,barátaikat meg minden.Nem tettek semmit,mégis ez történik velük,és nem lehet megakadályozni...
(Mindenféle készültség ellenére..)
Attól még megtartok egy kicsi reményt,hátha..
Azt viszont nem egészen értem hogy ha például Franciaországban határellenőrzés van,akkor oda hogy juthatnak be?
Vagy ha hajóval mennek,ott nincs ellenőrzés ?
Annyit tudnak tenni, hogy hamarabb odaérnek és lelövik az elkövetőt, így az kevesebb embert tud megölni. A határellenőrzés részt te komolyan gondoltad? Szerinted aki át akar menni a határon az majd nem tud, mert... ? Semmi mert, persze hogy átjutnak a határon, nem olyan nehéz. A másik fele meg az, hogy sok terrorcselekményt már régen ott lakók követnek el. Sőt, ott születettek, sőt nem csak muszlim szülők gyerekei, csak az interneten meg a barátaik által radikalizálódtak. Ez a XXI. század, minden mindennel össze van kötve. A határellenőrzésnek csak megnyugtató szerepe van, nincs valós hatása semmire.
Mindenki szeretné ha vége lenne, és mindenki más is megveti a terroristákat. De sajnos senki sem tud jó megoldást a helyzetre.
Ha több ember van benne, mint 1, akkor már igényel némi szervezkedést, mint pl. netes kommunikáció, amit lehallgathatnak a titkoszsolgálatok, és akkor léphetnek. Vagy ha egy alak fegyveresen lövöldözni kezd egy klubban, azt a közeli járőr agyonlőheti, mielőtt 50 helyett 100 embert ölne meg. Nem tudod megakadályozni, de minimimalizálhatod a veszteséget. És ez most hidegvérűen fog hangzani, de ez a pár tucat élet arra nem elég, hogy komoly kárt okozzanak egy országnak, nem is erre játszanak, hanem hogy szítsák a hangulatot.
Sajnálom, de nem nagyon lesz vége. Igazából most sincsen sok terrortámadás, csak soknak tűnik a média miatt. Az 1990-es években sokkal gyakoribbak voltak a pokolgépes robbantások pl. Csökkenteni lehet a kialakulásuk esélyét.
A terrorsiták jellemzően nem oda mennek, ahol elkövetik az akciót, hanem helyiek. Szépen megkeresik a szélsőségre kapható fiatalokat (vagy fordítva) és megcsináltatják velük a piszkos munkát. A Charlie Hebdos merénylők egyike pl. pár évvel korábban még arról rappelt mennyire utálja a muszlimokat, kicsivel később meg már a legszélsőségesebb muszlimmá vált.
Ez igaz,de azért kérdeztem mert a neten így olvastam,de persze ki tudja.
Mondjuk szerintem arra is volt példa hogy nem ott lakók követték el.
A legjobb kétségkívül az lenne,ha semmi ilyen nem történne.De már magam sem tudom mit higyjek.
Közben ahogy beszéltünk a határellenőrzésről,eszembe jutott még valami: azt értem,hogy vannak akik úgy követik el hogy ott laktak,de mikor van annyi rendőr,katona meg nem tudom ki mindenhol (a nagyvárosokban legalábbis,főleg ahol meccsek lesznek),akkor csak észreveszik,nem? Például egy öngyilkos merénylőt is felismerhetnek. Azt már kevésbé,hogy ha valahol valaki próbál elrejteni egy bombát,de még az is olyan,hogy ha úgy alakul,lebukhat vele.
Köszönöm hogy eddig válaszoltál,de ha erről is kifejted a véleményed,szívesen elolvasom.
Lehet csak én vagyok ennyire optimista,de részben azért mert elképzelhetetlen nekem,másrészt azért,mert elegem van már ezekből a hülyeségekből.
Közben amit kommenteltem azt a második válaszra szántam válaszul,ahol a határellenőrzésről esett szó.
Nem láttam a többi választ akkor még.
Szerintem pont az a csoda, hogy egy merénylőt ilyen hatékonysággal el tudnak kapni.
Csak gondold el, ha te meg én itt elkezdünk arról beszélgetni, hogy x idő y helyen szeretnénk véghez vinni egy terrorcselekményt, az kinek fog feltűnni? Pedig ez egy nyilvános felület, még csak nem is privát.
Tegyük fel, kimegyünk, felrobbantjuk y helyet. Szabad mozgás van az országban, kinek tűnne fel, hogy arra járunk, és elhelyezünk egy bombát? Persze egy csomó másik ember is jár arra, szóval nem lennénk gyanúsak.
A kulcskérdés persze ebben a kis történetben is az, hogy honnan van a bomba, mert mondjuk az tényleg egy kicsit bonyolultabb történet, és talán azzal tudnak a legkönnyebben dolgozni a hatóságok, honnan szerzik be az anyagokat a terroristák.
De ott van a napokban történt USA-beli esemény (és nem az első): egy szem fegyverrel ment végig az áldozatokon. Na azt gyakorlatilag nem lehet megelőzni, mert kb. semmi előjele nincs, csak felkel, viszi a fegyvert, bemegy, és öl.
Alapból ott kezdődik a gond, hogy gyakorlatilag bárki lehet "terrorista", csak valahogy az átlag emberek úgy képzelik el, hogy a közel-keleten iskolában képzik őket és onnan zúdítják ide, holott mindig vannak bármilyen szervezettől független agyamentek.
"egy embert nem tudnak megállítani,de ha mondjuk vannak négyen?vagy hárman?"
Azért valljuk be, 3-4 ember még egyáltalán nem gyanús, főleg nem tömeg rendezvényeken.
"határellenőrzés van,akkor oda hogy juthatnak be?"
Egyrészt alapból francia állampolgárok, helyi lakosok, másrészt senkinek nincs a homlokára írva hogy terrorista.
"egy öngyilkos merénylőt is felismerhetnek"
És mégis honnan? Nincs ez sem rájuk írva, semmivel nem másabbak mint bárki.
Csak szimpla példával élve, simán gondolhat bárki egyet, feláll a gép elől, és elmehet gyilkolni. Csak a többség nem jut messzire, vagy nem verik nagy dobra, és lehet soha le sem buknak. Ráadásul mai világban, főleg tömegrendezvényeken van több ezer ember, táskákkal, ruhákkal, kb esélytelen a helyzet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!