Mást is vonz az arisztokratiták korszaka?
Nekem nagyon tetszik.
Van pár angol barátom, ők meg a viktoriánus Angliáért vannak oda.
Szerintem ezek a korszakok az európai civilizáció aranykora.
Akkoriban az építészet lenyűgöző volt.
Az összes szép európai épület abból a korból származik.
A beszéd is különböző volt, minden társadalmi osztálynak volt egyedi nyelvhasználata.
'Van pár angol barátom, ők meg a viktoriánus Angliáért vannak oda.
Szerintem ezek a korszakok az európai civilizáció aranykora. '
Hogyne. Gyarmatok nullara lerablasa, gyerekmunka, adosok bortone, munkasosztaly szellemi sotetsegben tartasa, felsofoku oktatas csak a kivaltsagosoknak, sokezer fontert evente, maganiskolaban. Mindebbol az 'arisztokracia' (ertsd: belterjes, genetikai defektusokkal boven megaldott szuk kor) fenyesen el, dolgozni eszebe sem jut, hacsak nem unalmaban.
Masra sem vagyok, mint hogy ilyen vilagban kelljen elni...
Ja, névleg.
Aztán a gyakorlatban csak megmaradt.
Igen.
Én is szívesen élnék Észak-Koreában, ha én lennék Kim Jong Un.
Nem. A jobbágyfelszabadítással azok a földek, amelyeken addig csak robotban dolgoztak, saját tulajdonukká váltak, az addigi földesurak fel való kárpótlás nélkül - illetve csak csekély mértékű állami jóváírás mellett. Megszűnt a terménybeszolgáltatás is.
A birtokos nemeseknek ezt követően nem tartoztak munkával, sem a megtermelt javak egy részével, ha dolgoztak egy birtokos nemesnek, bérezésért tették azt, amit pedig megtermeltek a saját tulajdonú földjükön, az a maguk javát képezte.
A jobbágyfelszabadítás után minden ember szabad, tulajdonnal rendelkező polgár lett.
Nézz a mai európai monarchiákra. Melyikben látsz jobbágyságot? A mai alkotmányos, vagy parlamentáris monarchiák az 1800-as évek második felétől már mindenhol kialakultak. Nem különböztek sokban a köztársaságoktól.
Választójoga például a nőknek a köztársaságokban (Franciaország vagy éppen az USA) sem volt, és a férfiak közül sem volt mindenki jogosult rá - az össznépességen belül a választásra jogosultak százalékos aránya nagyjából megegyező volt akár a '30-as évek Magyar Királyságában, és Franciaországban. A kor monarchiái nem voltak jogrendszer terén máshol, mint a kor köztársaságai. Ahogyan ma is ez a helyzet, hiszen azóta is változtak a dolgok, például éppen a nők választójoga, vagy a rasszbéli szegregáció, a világ fejlődik és halad előre, nem pedig az államformák.
Bár voltak nemesi felmenőim, mégsem értek egyet teljesen az akkori korszakkal.
Néhány pozitívuma volt, de voltak negatívumok is.
Néhány válaszoló meg most is szellemi sötétségben él.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!