A szlovákiai magyarság többsége vajon megszavazná ma a magyarlakta területek visszacsatolását Magyarországhoz?
"Itt nőttem fel. Ide szoktam. Jó itt nekem."
Hol?
"Szlovákiában."
Az micsoda? Hol van?
Rémlik valami. Valahol Középfölde és Narnia között lehet.
A lakosai tündék, törpök, emberek és orkok.
Jól mondom?
Előbb gondolkodjunk el rajta részletesen, mielőtt megválaszolnánk, szedjük össze az érveket az mellett, hogy elszakadjanak és az mellett, hogy Szlovákia részei maradjanak:
-Az elszakadásuk az eltérő nyelvük és kultúrájuk miatt menne végbe.
-A maradásuk viszont azzal lenne indokolva, hogy Szlovákiában jobb a gazdasági helyzet, mint Magyarországon, másodjára már több évtizede elnyomják őket ezért nyilvánvalóan szavazni se mennének el.
Egyrészt szerintem a szlovákiai magyarok nagyjából 1 millióan vannak a fent említett szlovákosító politika miatt, ezért nem mennek el szavazni se, mert valamilyen szinten megvannak félemlítve és minek most nekik egy újabb felvidéki konfliktus.Az a kérdés, hogy mekkora a nemzeti tudatuk a déli területeken élőknek és mennyire akarnak visszajönni.
.....lehet,hogy egyszer visszatér a felvidék, de az nem most lesz a valószínűség és esélyek miatt.
Ha szabad kérdeznem, hol laktál és milyen az a más mentalitás?
Mert amúgy Magyarországon is eléggé más a mentalitás keleten és nyugaton, vidéken és Budapesten, sőt Budán meg Pesten is.
"Ha szabad kérdeznem, hol laktál és milyen az a más mentalitás?
Mert amúgy Magyarországon is eléggé más a mentalitás keleten és nyugaton, vidéken és Budapesten, sőt Budán meg Pesten is."
Nem vonom kétségbe, ez nyilván minden országban, régióban így van. A szlovákiai magyarságon belül is lényeges különbségek vannak pl. a palócok és a csallóköziek közt. De úgy gondolom, az is tagadhatatlan, hogy mivel az elszakított területek magyar lakossága közel 100 éve más államkeretek és viszonyok közt él, sajátos mentalitás jellemzi a kisebbségi magyarokat. Sok erdélyi, vajdasági és kárpátaljai ismerősöm van, ők is "különböznek" tőlünk, felvidékiektől és a magyarországi magyaroktól is. Ezzel nem szeretnék vitát generálni, nincs ebben semmi rossz, mi több, teljesen természetesnek tartom. Egy évig éltem Budapesten, aztán Debrecen és Szeged környékén. Igazad van, érezhető volt a különbség. Semmiképp nem negatív megjegyzésnek szánom azt, hogy számomra szimpatikusabb a felvidéki magyar mentalitás, egyszerűen csak közelebb áll hozzám.
A kérdés kapcsán viszont vegyük figyelembe azt is, hogy az asszimilációnak és az országon belüli migrációnak köszönhetően Dél-Szlovákiában nincsenek tiszta, 100% magyar települések és egy hipotetikus népszavazás esetén nyilván nem lehetne nemzetiség alapján kizárnia szavazásból az érintett terüeten élő szlovákokat sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!