A kommunista rendszerek miért irtóztak attól, hogy az állampolgáraik -ha akarnak- szabadon elhagyhassák az országot Nyugatra? Nem gondolták tán komolyan, hogy milliók mennek el?
Mert valóban milliók mentek el. A berlini fal felhúzása előtt 2 millióan szöktek Nyugatra. Azt sem nagyon szerették, ha csak turistaként kiutaztak, mert akkor meglátták, hogyan él a rothadó kapitalizmus, s tán még ottmaradnak.
Később, a '80 - as évekre enyhült ez a dolog, de pl. még '89 - ben is lőttek le kelet - berlinit, aki Nyugatra próbált átszökni. Nekem a '80 - as évekről vannak emlékeim, szinte mindenki tudta, hogy a szocializmus nem működik és hogy Nyugaton jobban élnek, csak egy - két nagyon demagóg előreaszocializmusútjánozott, emlékszem még ilyen vastag fekete keretes szemüvegű iskolaigazgatókra, még az utolsó években is ilyen dumákkal untattak minket november 7. - én.
A rendszer lényege az volt, hogy ez jobb mint ott, csak az átlagember nem tudná eldönteni, hogy neki mi a jobb, ezért biztosan nyugatra szökne és azt nem hagyhatták.
Annak ellenére, hogy szerintem nyugaton (volt) jobb, az analógia még lehet helyes. Pl te sem engednéd a gyerekednek hogy heroint használjon vagy autó elé ugorjon, akkor sem ha ő azt szeretné (na ebben a példában te vagy a kommunista rendszer és a heroinhasználat / autó elé ugrás a Nyugat amit a balga gyermek lehet, hogy magától megtenne).
Brezsnyev Kosziginnek: mit gondolsz, nem kene megnyitni a hatarokat?
Koszigin: megorultel? ketten maradnank az egesz Szovjetunioban.
Brezsnyev: igen, te meg az a hulye Podgornij.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!