Hallani teóriákat miszerint elektromos készülékeinkkel megfigyelnek minket. Mennyire jelentős ez a téma?
Szerintem bennetek is az merül fel először, ami bennem. Miért akarnák vmi titkos szervezetek azt nézegetni h én éppen a szobámban nyomatom a pizzát a TV elött.
De egyre többet hallok arról h kamera van az xbox-ban meg az okos TV-ben. Máshonnan aktiválják a telefonok mikrofonját, kameráját. Ellenőrzik h mit nézel az interneten stb...
Ennek mi célja volna? Vagy ez tényleg történik csak én vagyok nagyon naiv? Azt se tudtam hova irjam ki ezt a kérdést. Hátha Ti akik otthon vagytok az informatikában legalább tudtok mondani vmit.
> Ennek mi célja volna?
Például bűnmegelőzés. Hogyha pl. bomba összeszerelési terveket nézel, vagy bombát tervezel papíron, akkor előbb lekapcsoljanak, mint hogy kárt tegyél másokban.
Ez maximálisan jogos, de 1000 emberből nem tudnának 800-at lekapcsolni bomba építésért.
Talán ha 100.000 emberből egy van akit tényleg komolyan meglehetne csípni ha lehallgatnák, kameráznák amit otthon csinál. (pl kilójával csomagol vmilyen drogot)
De ilyen arányok mellett valószínű h elsiklanának felette, mert biztos nincs elég ember ráállítva a kémkedésre. Akkor a világ fele bankkártyára kapná a fizetést, a többiek meg "top secret" borítékban fekete teherautóból :D
Tehát minden ember készülékébe megfigyelő rendszert építeni és embereket rájuk állítani nem kifizetődő tevékenység lenne.
Ha napi 600x beguglizom h bomba építés, akkor biztos jelez vhol vmi szűrő. Sőt lehet már ez a kérdés is átmegy vhol az említett címszó miatt. De én inkább a minden lépés megfigyelésére irányuló összeesküvés elméletekről beszélek.
Okostévében, Xboxban lévő kamerát valahogy nem tudok elképzelni. Persze minden lehetséges, de technikailag nekem zavaros.
Azt sokkal inkább el tudom képzelni, hogy az inaktív, de használatra kész webkamera működhet így. Okostelefonról úgyszintén el tudom képzelni, hogy bármikor működhet hangfelvevőként.
A lényeg viszont az, hogy nem tudjuk, nem tudhatjuk meg soha. Maradnak a konteók. Igazából felesleges ezen elmélkedni, mert csak kihozza az emberben szunnyadó paranoiát.
Mindenki, egyszerre képtelenség "figyelni", ezen kár is aggódni.
Igen, extrém esetben elméleti síkon működhet, hogy lehallgatják a telefont, vagyis bekapcsolják a mikrofont benne, esetleg a webkamerát, de ez sem úgy megy, hogy oké, itt a telefonszám, hallgassunk bele.
Ehhez nagyon-nagyon "szerencse" és komoly előkészület kell, csak úgy magától nem fog menni senkinek sem.
Szóval fölösleges ezt túlaggódni.
Igen, megtörténhetnek extrém esetek, de nagyon nem ez jellemző a hétköznapokban.
Nem a 60-as években vagyunk, hogy külön emberek fejhallgatóval hallgatózzanak. Az ilyen dolgokat lehet már automatizálni. A gépelt illetve beszélt szöveg elemzése már most is széles körben alkalmazott technológia, elég csak sirire vagy a google nowra gondolni. Kameraképen is az arcfelismerés nagyon jól működik, vagy a Facebook is meg tudja tippelni, ki lehet egy képen.
És ezek full nyilvános dolgok, egy komolyabb hírszerzésnek biztosan megvannak az erőforrásai ennél komplikáltabb dolgok kiépítésére is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!