Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » A kínai éttermekkel ártok a...

A kínai éttermekkel ártok a magyar gazdaságnak?

Figyelt kérdés

Az a helyzet, hogy olyan heti 2-3szor járok kínai éttermekbe, egyrészt mert olcsóak, másrészt finom a kaja (2-3 éve rendszeresen ott eszem, és még sose volt semmi bajom), de legfőképpen azért, mert mindig nagyon kedvesek az eladók. Mármint mindig mosolyognak, nem beszélnek tökéletesen magyarul, de ha van valami extra kérésed, például fele ilyen hús, fele olyan, azt is mindig teljesítik. És mindig látszik rajtuk, hogy tök boldogok, megköszönik, hogy ott ebédeltem stb.

És mikor mondjuk elmentem a gyrososhoz (ahol mellesleg leülni se tudtam), vagy egy magyar kajáldába, ott általában sokkal kevésbé kedvesen fogadtak, mintha az eladót nem is érdekeltem volna, csak fizessek, aztán menjek.

Tehát ezért járok szinte csak kínaikba.

Csak most kicsit elgondolkoztam, hogy akkor én ezzel tulajdonképpen ártok a magyar gazdaságnak, a magyar kkv-knak, tehát magamnak is?

Most járjak csak azért a sokkal unszimpatikusabb helyekre, mert ők magyarok és hogy a magyar gazdaságot (kkv-kat támogassam)?

Tanácstalan vagyok:S.

Köszönöm a válaszokat előre is!

2010. febr. 26. 23:21
 1/9 anonim ***** válasza:
73%

Hát szerintem inkább te magad csináld a kaját, a piacról vásárolt magyar alapanyagokból.

De kajálda függvénye, van olyan magyar hely, ahol úgy kezelnek mint egy királyt, holott csak egy koszos hamburgerező az egész.

2010. febr. 26. 23:30
 2/9 anonim ***** válasza:
62%
Igen ez tönkre vágja a magyar gazdaságot:)
2010. febr. 26. 23:51
 3/9 A kérdező kommentje:

Bár, mivel szerintem itt élnek és magyarul is beszélnek (bár nem tökéletesen), akkor valószínűleg itt is költik el a jövedelmüket. Meg ugye szerintem itt is adóznak, meg ÁFA.

Tehát talán mégsem ártok vele.

2010. febr. 26. 23:59
 4/9 anonim ***** válasza:
57%
De az alapanyagok egy része külföldről jön.
2010. febr. 27. 00:02
 5/9 anonim ***** válasza:
30%

Aljas Briganti, kommunista lázadó!

Ez erősen hazaárulás szagú! Titokban nem samesszel vágatjátok a libát, s nem sóletet esztek szombaton?

Gondolkozz már el! Ti teszitek tönkre a magyar mezőgazdaságot! Szerinted szarvasi B rizsből készül a kínaiban az étel? Válaszolj!

Ond Kont alezr.

Nemzeti Számonkérőszék

2010. febr. 27. 00:26
 6/9 anonim ***** válasza:

Ezzel egyáltalán nem ártasz. Ha fogyasztasz és fizetsz az sosem árt. A kínai tagok ide fizetnek adót és itt költik el a fizetésüket, szerintem kaját sem kínából hozatnak, városi multiból vagy raktárakból olcsóbban megkapnák.

Ha meg az emberi oldalát nézzük, akkor ők is csak a jobb élet reményében jöttek ide... :)

2010. febr. 27. 00:30
 7/9 A kérdező kommentje:

Ok, akkor megnyugodtam:).

Az utolsó előtti egész vicces volt.

Jó, persze, tudom hogy a leghasznosabb az lenne, ha a magyar termelőktől venném meg a piacon az alapanyagokat és abból főznék, de kinek van erre ideje és energiája? (Pedig talán még olcsóbban is adják).

Meg ugye ott sem kapsz meg mindent, csak zöldség, gyümölcs, hús és kenyér.

De tényleg örülnék neki, ha a magyar eladók is ilyen kedvesek lennének. Bár gondolom ők alkalmazottak főleg, a kínaik meg tulajok, és így jobban érdekeltek az eladásban.

Meg ugye a kulturális különbségek.

2010. febr. 27. 00:35
 8/9 anonim ***** válasza:
Kicsit durva hogy a kampány miatt valakiben komolyan felmerűl egy ilyen kérdés, legközelebb az is bűn lesz ha más nemzetek jégkorong mecsét nézzem.
2010. febr. 27. 00:43
 9/9 anonim ***** válasza:

"ha van valami extra kérésed, például fele ilyen hús, fele olyan, azt is mindig teljesítik. És mindig látszik rajtuk, hogy tök boldogok, megköszönik, hogy ott ebédeltem stb. ... És mikor mondjuk elmentem a gyrososhoz (ahol mellesleg leülni se tudtam), vagy egy magyar kajáldába, ott általában sokkal kevésbé kedvesen fogadtak, mintha az eladót nem is érdekeltem volna, csak fizessek, aztán menjek. Tehát ezért járok szinte csak kínaikba."

Nagyon helyesen. Ha minden fogyasztó ilyen tudatos, akkor a bunkó gyrosos és kifőzdés csődbe megy, az udvarias kínai pedig jól megél. Úgyhogy előbb-utóbb a gyrosos és a lacikonyhás is kénytelen lesz normálisan hozzáállni az ügyfeleihez.

HASZNÁLSZ a magyar gazdaságnak a döntéseddel. Mert egy gazdaságot a VERSENY fejleszt, nem az, ha megveszed a szarabb terméket vagy szolgáltatást is azon az alapon, hogy magyar.

"akkor én ezzel tulajdonképpen ártok a magyar gazdaságnak, a magyar kkv-knak, tehát magamnak is?"

A magyar gazdaságnak azzal használsz, ha racionálisan döntesz, azaz mindig azt nézed, hogy NEKED mi jó. A piacgazdaság ugyanis arra az elgondolásra épül, hogy ha MINDENKI önzően és racionálisan cselekszik (pl. a kínai is ÖNZÉSBŐL mosolyog és udvarias és teljesíti minden kérésedet, mert tudja, hogy ez hosszú távon KIFIZETŐDŐ), akkor abból hatékony erőforráskihasználás és jó minőség kerekedik ki a végén, ami MINDENKINEK, azaz össztársadalmi szinten is jó.

Ez az, amit buta komcsiknak (pl. jobbikosok) hiába magyarázunk.

Amúgy a kínai étkezde is magyar kkv, ugyanis kisvállalkozás, amely itt működik és itt adózik. Ez a másik dolog, amit hiába magyarázunk egy buta nácinak (azaz nemzeti komcsinak, más szóval jobbikosnak).

2010. febr. 27. 07:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!