Támogatnál ilyen felsőoktatási változást?
Az államilag támogatott képzés annyival modosulna hogy minden felvett tantárgy 20e Ft-ba kerülne.
Az önköltséges ugyanez plusz önköltség ára.
Ergo drágulna és több pénz jutna az oktatásba.
Fel kell tenni minimum 400-ra a ponthatárt.
Ennyi.
Így is ott húznak le felsőoktatásban ahol csak lehet.
Pl költségesen 12000 forint/kredit, egy kisebb tárgy is 24000 mert 2 kredites...plusz megbuktatnak, akkor fizetsz 1200ft-ot.
Leadásoknál is, a tanár kb elküld hogy adjam le pótra, az úlyabb 2-3 ezer.
Plusz mivel buktam, jövőre ugyanúgy 24 ezer...
Attól hogy még többet húznának le az emberektől, az oktatás színvonala pont ugyanúgy a béka segge alatt lenne.
Dehogy támogatnék! Átlag 10 tárggyal számolva félévente 200 ezret le kellene tenni mindenkinek. Magyarán: akinek nem gazdagok a szülei, annak esélye se lenne egyetemre menni egy jobb élet reményében.
Én például úgy felvételiztem, hogy költségtérítéses szakot meg se jelöltem. Az állami szakon kapott támogatások mellett még dolgozom, mert a szüleim nem tudnak támogatni. Az általad vázolt rendszerben hiába van kitűnő érettségim és közel maximális pontszámom, esélyem se lett volna egyetemre járni.
Ha általában az a kérdés, hogy támogatnám-e, hogy fizetősek legyenek az egyetemek, akkor igen. Megoldaná a hatalmas létszámfelesleg problémáját, motivációt jelentene a tanulásra, és piaci kapcsolatok építésére, külső szponzorok megszerzésére kényszerítené a hallgatókat és az egyetemeket egyaránt.
Azt viszont nem látom, hogy a tandíjat miért a felvett tárgyakhoz kellene kötni. Sokkal inkább kredit, vagy teljes képzés szintjén kellene meghatározni.
Valahol érthető az is hogy fizetőssé tétel mellett állnak ki emberek, de ezzel is csak az a baj, hogy így csak a pénzes elit fog oda jutni, ráadásul a gazdag emberek is mindig keresik azt, hol fizethetnek kevesebbet, és tuti hogy apuci "befizeti" a gyereket államira, vagy szól a haveroknak hogy hagy kerüljön már be.
Alapvetően az oktatást, mint rendszert kellene átalakítani.
Nem, semmiképpen sem.
Pedig ez engem már nem is érintene, de akkor sem.
Az egyetem így is drága és ösztöndíj, vagy épp a szociális támogatás sem túl magas. Így is rá kell költeni elég sok pénzt.
Ezzel a megoldással baromi sok ember egyszerűen elesne az oktatástól, legyen bármilyen szorgalmas/okos is.
"Sokkal inkább kredit, vagy teljes képzés szintjén kellene meghatározni."
MINDEN egyetem, minden szakán az állami támogatottra vannak feltételek.
Nem csak a kötelezően teljesítendő kreditek számára, de magukra a tárgyfelvételekre is.
Nálunk is benne volt, ha egy tárgy harmadikra sem sikerül, akkor szevasz, ennyi volt. Hiába van meg az összes többi tárgyad, kirúgnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!