Most akkor mi a helyzet a munkásőrökkel?
Azt nem értem, hogy tulajdonképpen mit csináltak a munkásőrök, és mekkora hatalmuk volt ? Nagyon sok helyen olvasom, hogy xy egy köcsög, mert munkásőr volt, lámpavasra vele, stb...
Viszont az én nagyapám is munkásőr volt anno, pedig egyáltalán nem volt kommunista, inkább erősen hazafi. '56-ban is volt tüntetni, és a zsidók sem voltak a kedvencei. Viszont a '60-as évek végén beállt munkásőrnek, anyám szerint azért, mert szerette a fegyvereket, ráadásul csak így léptették elő.
Viszont a kuruc.info és a jobbikosok többsége a munkásőröket kb. ávósnak tekinti, pedig a nagyapám nem csinált semmit, csak egy épületet kellett őriznie éjjel.
Tényleg ilyen rossz emberek voltak?
Én nagyapám is munkásőr volt, anno mindenki az volt.
Velük akarták a rendet fenntartani, ha esetleg baj van ott egy fegyveres erő. De akcióba sose vettétek be őket, ahol lőni kellett volna.
Sokat szidják ezt a rendszert, de nyíltan senki sem mert szembe szállni, mindenkit beszerveztek, besúgó volt az egész ország nem lehetett ellenkezni.
Jellemző a Kurucz-infóra,hogy a munkásőröket rossz embernek tünteti fel,Szálasyt meg a nyilasokat jónak.A Jobbikosoknak pedig fogalmuk sincs,hogy mi és hogyan működött a Kádár rendszerben,csak szajkózzák,amit a Kurucz-infó mond.
Ha valaki párttag vagy munkásőr akart lenni,akkor az nem úgy működött,hogy jelentkezett tagnak.(Persze megtehette,de nem biztos hogy felvették)
A pártban és a munkásőrségnél is központilag határozták meg,hogy mennyi legyen a létszám.Ebből hány % legyen a munkás,az értelmiségi,a fiatal,az öreg,a férfi és a nő.
Ha volt betöltendő hely,akkor a munkahelyeken kiválasztották az alkalmasnak ítélt embereket,elbeszélgettek velük,hogy lenne- e kedve a soraikba lépni,mert érdemesnek tartják a tagságra,és volt 2 pártolótagjuk is.Kevés ember merte megtenni,hogy a felkérésre nemet mond.Naívság lenne azt hinni,hogy a főorvosok,főmérnökök,tudósok mind meggyőződéses kommunisták voltak,amikor párttagok lettek.Egyszerűen az állásuk,az előrejutásuk érdekében léptek be a pártba,vagy a munkásőrségbe.
A Munkásőrség pedig igazából nem csinált semmit.Gyakorlatoztak,ünnepeken felvonultak.Hasznos tevékenységük árvizek esetén,vagy betakarításkor volt.Fegyveres testületként nagyon ritkán működtek.Pl.ha egy gyilkost üldöztek,vagy egy elveszett gyereket kerestek.
Különbek voltak,mint most a Gárda,mert nem fenyegettek senkit.
Természetesen voltak közöttük,akik valóban kommunisták voltak,de ez nem mondható el a munkásőrök többségére.
Csak megjegyzem,én nem voltam párttag és munkásőr sem,de éltem abban az időben,ezért tudom,hogy működött a rendszer.A nagyapád pedig biztos nem volt rossz ember.
Micsoda kis kádárkori nosztalgia!:)
1. Munkásőrök önként léptek be a Munkásőrség kötelékébe, általában beugró volt a későbbi MSZMP-tagság eléréshez.
2. 1956 végén a legkegyetlenebb, legbrutálisabb, legkegyetlenebb, szadista rákosisták alkották ezt az egységet. Rendszeresen részt vettek az "ellenforradalmárok" kínzásában, meggyilkolásában, kifosztásában.
3. A késő kádárista időkben a szervezet tagjai nem követtek el különösebb atrocitásokat. Egyrészt olyanok voltak, mint az önkéntes rendőrök. Ittak, qurváztak állami pénzen, többletjogokat élveztek az átlagos lakossággal szemben.
Azonban kétségtelen, rengeteg társadalmi munkát is végeztek, ennek értéke az 1985-ös árfolyamon is milliárdos nagyságrendűt.
Tagjaik között volt például a jelenlegi MKB bankvezér, a zsidó Erdei Tamás, de sok egyszerű "proli" is.
4. 1988-89-ben tervezték a Munkásőrség nehézgépfegyverekkel való felfegyverzését, az "aligárja" Grósz Károly be akarta vetni egységeiket az ellenforradalmárok leverésére. Ez szerencsére meghiúsult. Mai fellelhetőségi területeik parlament, banki igazgatói székek, kocsmák, Havanna-lakótelep.
szemben.
Vitatkozok az előttem szólóval.Ő nyilván nem személyes tapasztalatból ír a munkásőrökről,hanem csak hallott róluk valamit.
Lehet,hogy a megalakuláskor önkéntesen léptek be,de később nem.
Még azt is elhiszem,hogy Pesten előfordulhatott,hogy egyes munkásőrök kegyetlenkedtek,de nem szervezetten.Nálunk vidéken soha nem tettek semmi ilyesmit.Nem is volt rá szükség.A forradalmárok letartóztatására,fogvatartására,kínzására megvol a Belügyminisztérium megfelelő szervezete.A Munkásőrségnek nem voltak pl.börtöneik.
Az utolsó mondta pedig,hogy ma a minisztériumokban ülnek stb.igaz is lehet.Ismerek nem egy neves orvosprofesszort,aki szintén munkásőr volt,de nem volt véres szájú kommunista.
Ez nem kádári-nosztalgia,hanem tények.
Kedves Kérdező
Nem mondanám, hogy "rossz" ember volt, mert szerintem a rossz ember az direktbe szemét akar lenni másokkal. Megtévesztett, mint ahogy a nácik, vagy a nyilasok egy része. Az viszont tény, hogy bár én nem ítéllek el a nagyapád miatt, javaslom, ezt ne nagyon hangoztasd.
A Waffen-SS-t csak ne szidjuk!:)
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!