Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Választásnál, átjelentkezéssel...

Választásnál, átjelentkezéssel megoldható ez (lent)?

Figyelt kérdés

Elmentem jelölést leadni egy jelöltre a kerületemben, erre kiderült én egy másik kerülethez tartozom az új rendszerben lakcímem alapján.

Na most én nem akarok a másik kerületnek megszavazni valakit, úgy hogy nem is oda tartozom, nem is értem ezt az egészet amúgy, de az se értette aki gyűjtötte az aláírásokat.

Na szóval az ember ott azt javasolta hogy jelentkezzek át arra a részre a kerületben ami már ahhoz a jelölthöz tartozik, akire szavazni szeretnék majd.

Tehát ha én bemegyek a polgármesteri hivatalba, akkor kérhetek átjelentkezést úgy hogy én a saját kerületemben, szeretnék szavazni egy jelöltre, nem pedig a szomszéd a kerületben?

A másik hogy azt meglehet csinálni hogy ne abban az iskolában szavazzak ahol eredetileg kéne, hanem a kerületben egy másikban?

2014. febr. 25. 18:44
 1/2 HZsóka válasza:

Jelöltet ajánlani abban a választókerületben lehet, ahová a választópolgár a lakóhelye szerint tartozik. Szavazni abban a szavazókörben lehet, ahová szintén a lakóhely szerint tartozik a polgár. Ha a választópolgár lakóhelyet változtat, akkor az új lakóhelyének címe szerint lesz besorolva választókerületbe illetve szavazókörbe. Elvileg tehát megteheti, hogy kiválaszt magának egy olyan választókerületet és szavazókört, amelyik szimpatikus, (vagyis abban az iskolában van a szavazás, ahová menni szeretne), megnézi, mely utcák tartoznak ehhez a kerülethez ill. szavazókörhöz, és keres ezekben az utcákban egy olyan ismerőst, akinek ott van lakása és megengedi, hogy ő oda bejelentkezzen. Csak kérdés, hogy ennek a felhajtásnak van-e értelme.

Más eset az, ha csak a szavazás napján nem tartózkodik otthon a polgár, és azt kéri a választási irodától, hogy az április 6-i tartózkodásának helye szerinti szavazókörben szavazhasson. Ez a kérés a jelöltajánlást nem érinti, csak a szavazás helyét. Szavazhat tehát abban az iskolában, ahol szeretne, de azt a szavazólapot kapja meg, amit a lakóhelye szerinti szavazókörben kapott volna.

2014. márc. 9. 22:38
 2/2 A kérdező kommentje:

Igen köszi, ugyan ezt mondták a hivatalban is.

Még annyi kitétellel hogyha valaki máshol szavaz mert mondjuk elvan utazva messzire, akkor előfordulhat olyan hogy csak listára szavazhat ha jól emlékszem.

2014. márc. 10. 00:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!