A liberalizmus valóban az elfogadásról szól?
Én jártam két, magát liberálisnak nevező sráccal is.
Amikor megismerkedtünk, akkor nem ismertük egymás politikai beállítottságát, világnézetét.
Engem szélsőjobboldalinak szoktak nevezni, bár nem minden tekintetben vagyok az, nem támogatom csoportok kiirtását.Csak hát na, szeretem ha minden és mindenki a helyén van és rend van.
Mind a két liberális srác megakart változtatni, gyakran mondták, hogy hűvös, meg gonosz hasonlókat.
A lényeg, egyik sem tudott elfogadni úgy, ahogy vagyok.
Nekik is és nekem is annyira meghatározza a világnézetét meg úgy az egész szemléletét az ideológia, meg nekem is.
Egyik sem volt hosszú életű kapcsolat.
Bár egyik esetben, csak másfél hónap után ütköztek ki a gondok.
Európa megnyitása nem szükséges következménye a liberális felfogásnak, annak inkább az Unió vezetőinek felfogása az oka!
A liberalizmus azt nem állítja, hogy emberek egy csoportjának (az államnak vagy az Uniónak) ne lenne joga megmondani, hogy kiket vesznek be a csoportba! Simán mondhatná az Unió, hogy nem enged be senkit és ezzel is összhangban lehetne a liberalizmussal!
Abból a felfogásból viszont, hogy az embereknek jogaik vannak és egymás jogait nem sérthetik nagy problémák nem sülhetnek ki!
Nem rád mondtam, csak eltúlzott példákkal próbáltam érzékeltetni, hogy a közhiedelem, miszerint a liberalizmus minden nemzeties érzelmet betiltana butaság.
Az egyre inkább nyilvánvaló, hogy van igazság a bevándorlás problematikájában, de ez is egy nyilvánvaló dologra vezethető vissza: az érkezők értékrendje még sokkal távolabb áll a liberalizmusétól, mint a tiétek. Ennek ellenére az általános eszme nem sérül, a befogadás eszméje nem érvénytelenedik attól, hogy a befogadottak egy törpe része gyűlöli az egészet. Mint ahogy nem tagadjuk meg a kórházi ellátást a családját frissen legyilkolt emberektől sem, csak éppen majd ha rendbejön tudatjuk vele a tettének következményeit.
Az, hogy Európa és a világ változik történelmi tény. Változott, változik és változni is fog mindig is. Ha a besenyőket kérdeztük volna meg anno, hogy ugyan rendben lennének-e azzal, hogy mi itt most szépen elfoglalnánk ezt a területet, nem biztos, hogy most is itt lennénk. A kulturális változás elkerülhetetlen és butaság a jelenkorra úgy gondolni, mint valami, ami a történelmen felül áll. 500 év múlva rólunk fognak úgy tanulni majd, mint ahogy mi tanulunk most Kolombuszékról, és teljesen idegennek fogják gondolni. De bizonyos aspektusokban már 50-100 év múlva is, mint ahogy mi sem gondoljuk komolyan, hogy valaha még eljöhet a szovjet megszállás, a nők választójogának nemléte és hasonlók. A világ változik, de ez nem rossz dolog és nem produktív dolog foggal-körömmel ragaszkodni olyan dolgokhoz, amik felett eljárt az idő.
Amit láttam és tapasztaltam külföldön, hidd el, eljöhet még az idő, amikor nem lesz a nőknek például választójoga.
Európa nagyon sok mindent túlélt már, de a 14. századi pestis óta, nem történt még ilyen dolog, ami manapság történik.
Sok háború, járványok, sok-sok halál, de Európa sosem vesztette el azt ami, ami azzá teszi ami, ami a lényege, ami a szíve-lelke.
Nem hasonlítható össze az Egyesült Államokkal, egészen más.
A kérdezőnek küldöm sok szeretettel:
A liberalizmus véleményem szerintem nem politikai beállítottság inkább egy életfelfogás, a mai magyar " liberális " politikai szereplők inkább egyfajta szélsőség és midnen elfogadnak ami beteges, és nem elfogadható, bezzeg a szélsőséget nem fogadják el, ha annyira elfogadók, őket is el kéne fogadni nem?
Ha életfelfogásként nézzük akkor pedig a fű, a drog, a szabadság, a nekem ne mondja meg senki mi a jó stb. Életfelfogásként nem annyira káros a társadalomra, politikai nézetként pedig végzetes.
Te példádra rátérve, ha a liberalizmus az elfogadásról szól, akkor miért nem fogadtak el olyannak, amilyen vagy, és miért akrtak megváltoztatni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!