Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Mi az oka ennek a változásnak?...

Mi az oka ennek a változásnak? Mással is előfordult?

Figyelt kérdés

Jó néhány éve egész másként gondolkodtam.

Régen, utáltam ezeket a "náci" embereket, meg, tudom elég ciki, de liberális volt.

Hittem benne.

Ahogy kezdett az itthoni, családi környezetem is megváltozni, úgy én is,de lassabban.

A szüleim sosem szerették a cigány embereket, engem is tiltottak tőlük (nem ok nélkül). Akkoriban azt hittem, hogy ők viszik túlzásba, de aztán rájöttem, hogy mindvégig igazuk volt.Ez a nem szeretés , nagyon nem szeretés lett mára.

Pedig a szüleim béke, nyugalom szerető, tanult emberek, de olykor belőlük is előjön belőlük valami, ha családról van szó.

Például ülünk az autóban, átengedünk egy népes cigány hordát babakocsival, látszik nem a rendesebb fajtából vannak, anyám elkezdi nyomkodni a gázpedált, és... azt nem írom le mit mondott, mert törlik a kérdést.

Ma már én nem látom gonosznak azokat akik általánosítanak.

Egykori önmagamat érzem cikinek.

A szüleim 5-6 éve lettek ilyenek.

Persze 5-6 év alatt történtek afférok a kisebbséggel.

Mással is előfordult efféle változás?

2013. dec. 25. 22:20
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Igen, sokakkal előfordul. Az ok egyszerű, bár a kifejtése nagy körültekintést igényelne: felszínesség, figyelmetlenség, meg nem értés.

A liberalizmusnak, mint fogalomnak volt egy jelentése. Aztán volt nálunk egy párt, amely azt állította magáról, hogy ő az. Ténykedésével a fogalmat sikerült visszájára fordítani, belőle szitokszót csinálni. Igaz, a liberalizmusnak ahhoz, amit e szitkozódók gondolnak róla, semmi köze. Inkább a diktatúrához van köze. A "szabadjon mindent, de nekem még annál is jobban" típusú gondolkodásmód, amit e párt liberalizmus címszóval megvalósítani igyekezett, az a diktatúra. Annak is nem a kegyetlen, hanem a cinikus sunyi fajtája.

A kérdező úgy gondolja, nem azok a gonoszak, akik általánosítanak. Valóban nem, ők ugyanis buták. Nem tudják az általánosítást milyen feltételrendszerben szabad megtenni. Nem egyszerű, de tipikus példája az általánosításnak a cigányozás és a zsidózás. Ami az érdekes benne, látszólag azonos, mégis igen jelentős eltérés van a két dolog létrejöttének okában. Ezt most nem fejtem ki bővebben, mert nem ez a kérdés tárgya. És még azt is hozzátenném, ehhez a hagyományos értelemben vett "tanultság" nem segít, sőt. Ennek a megértéséhez (nem az elviseléséhez!) ugyanis részben empátia, részben az egész folyamat mély végiggondolása szükségeltetik. Amihez idő és türelem kell. De akkor még csak a jelenséget érthetjük meg esetleg, megoldás még nincs. Az egy még nehezebb feladat. Nem önmagában nehéz, hanem azért, mert ezt a fajta problémát ellenszélben, társadalmi akarás nélkül nem lehet megoldani. Sem jobbról, sem balról.

Az egyén szemléletének változása egyébként érthető. Az mindig együtt jár a gazdaság állapotának változásával, benne a társadalom szerkezeti változásával, a szegénység és gazdagság ollójának nyílásával, mignem eljutunk a Dál-Afrikai apartheid szép magas szögesdrótos kerítéseiig. Ahol nem lehet tudni, ki van belül, ki kívül, és amelyről azóta kiderült, hogy működésképtelen. Pedig ők aztán értettek a börtönök építéséhez.

2013. dec. 25. 23:03
 12/12 anonim ***** válasza:

Akinek még nem volt dolga egy kötekedő, dajdajozó cigányhordával, az nem tudja, hogy a rasszisták miért általánosítanak.

Ha majd egyszer megtapasztalod, hogy milyen az, amikor ezek kinéznek maguknak, akkor onnantól kezdve azt fogod kívánni, hogy többet se neked, sem pedig más ártatlan embernek ne legyen benne része. Már ha van benned értelem.

2013. dec. 25. 23:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!