Bűnözők élete a börtönökben?
Titeket nem bosszant, hogy a bűnözőknek akik csalnak, lopnak, gyilkolnak lehetnek követeléseik a börtönökben és könyvtár, konditerem és tanulási lehetőségük van? Jobban élnek bent a bűnözők mint itt kint azok akiket megloptak, kárt okoztak, bántottak.
Engem ez nagyon bosszant!
01:43
nem hiszem, hogy jobb börtönben élni, de ők tettek azért hogy odakerüljenek!! éppen ezért nem tartom jónak hogy perelhetnek ha nem kapnak elég fehérjét a kajával meg ilyenek.
pár hónapja kaptam egy mélt valami sivatagbéli börtönről. na én olyan körülményeket teremtenék nekik. ha a civilizált becsületes élet nem jó nekik igenis legyenek bezárva. sőt! a kajájukat megtermeltetném velük! amit zsét pedig a munkájukért kapnak abból pedig fizethetnék a vizet meg a fűtésüket és a mostatást a maradékból meg kártalanítanám azokat szépen lassan akiknek kárt okozott egy kicsit meghagynék nekik. ha gyilkolt akkor élete végéig életjáradékot fizettetnék vele.
és nagyon enyhék a törvényeink.
"nem hiszem, hogy jobb börtönben élni, de ők tettek azért hogy odakerüljenek!! éppen ezért nem tartom jónak hogy perelhetnek ha nem kapnak elég fehérjét a kajával meg ilyenek."
Szabadságvesztésre ítélték őket, nem egészségkárosodásra. Jogállamban élünk, bármennyire is nem tetszik egyeseknek.
"pár hónapja kaptam egy mélt valami sivatagbéli börtönről. na én olyan körülményeket teremtenék nekik."
Építsünk a kedvükért sivatagot? Egyébként sejtem, mire gondolsz: az amerikai sátorvárosra.
Elárulom, hogy az amerikai bv., mint ahogyan az egész amerikai igazságszolgáltatás, egy katasztrófa, kb. 100 évvel van lemaradva az európaitól szemléletében, és ennek megfelelően teljesít.
Az USA 2,5 millió embert tart börtönben (Kína a több mint 1 mrd lakosával pl. csak 1,5 milliót!), szinte mindenért hosszú börtönévekre ítélik az elkövetőket, és a börtön célja a büntetés, nem pedig az átnevelés. Az eredmény az, hogy az európai szemmel nézve már-már perverzül szigorú amerikai igazságszolgáltatás mellett is rosszabbak az USA bűnözési statisztikái, mint mondjuk a Magyarországéi.
Nem indulatból, hanem szakértelem alapján kell kezelni ezeket a problémákat, az sokkal hasznosabb.
"ha a civilizált becsületes élet nem jó nekik igenis legyenek bezárva. sőt! a kajájukat megtermeltetném velük!"
A mi éghajlatunkon ezt gazdasági képtelenség megcsinálni. Egy fogoly fogvatartása rengeteg pénzbe kerül, ennek töredékét tudná kitermelni. Éppen ezért a magyar igazságszolgáltatás, szemben mondjuk az amerikaival, nem arra törekszik, hogy minél több embert börtönben tartson (az USA-ban a magánbörtön-lobby nagyon erős, így ott a cél pontosan ez), hanem arra, hogy a visszailleszkedésre ösztönözze a bűnelkövetőket. Te bosszúban gondolkodsz, meg a bűnösökkel szembeni utálatban stb., a demokratikus európai országok igazságszolgáltatási szakembereit ezzel szemben nem a bosszúvágy és az indulatok vezérlik, hanem a visszailleszkedés, rehabilitáció, megelőzés stb. szempontjai. A cél a társadalom védelme a bűntől, ennek ugyan része a büntetés, de a büntetés eszköz és nem cél. A börtön egy eszköz a sok közül. Szemben az USA-val, ahol kb. a börtön a börtönért az uralkodó szemléletmód.
"és nagyon enyhék a törvényeink."
Nem enyhébbek, mint nyugaton. Lehet, hogy nem vágunk le fejeket, mint Afganisztánban, de az is közismert, hogy a bűnözést nem a büntetés súlyossága, hanem elkerülhetetlensége szorítja vissza, és az se döntően.
persze hogy indulat beszél belőlem! feltöri az autómat (és még azon kívül legalább 20at) és utána még az én adómból él 3 évig??? fűtött szoba, fürcsi minden nap, kaja, konditerem, ha akar akkor dolgozhat is, könyvtár sőt ha nagyon akar fősuliba is mehet. ez mióta igazságszolgáltatás? utána meg peres úton kapnám meg a nekem okozott kárt??
ez neked igazság? mert nekem nem.
Istenem.
Hol olvastál sötétzárkát?? Muti meg légyszi mikor írtam ilyet. Az a bajom hogy a nekünk kárt okozókat mi tartjuk el éveken keresztül, kijön és ott folytatja ahol abbahagyta, mert továbbra sem tanulta meg becsületes munkából való megélhetési lehetőséget.
A börtönmunkával nem él minden rab, de aki munkaképes, annak muszály, mivel ebből a jövedelemből vonják le az általuk okozott károkat, a perköltséget, a családi pótlékot (ha vannak ilyenek) és a saját tartásukat! vagyis mindent. Itt nem gazdagszanak, meg, ez egyfajta kényszermunka, amiből többen egy fillért nem látnak.
Régen létezett a nagyfai kényszerelvonó, ahol alkoholista bűnözők voltak kényszermunkán. A rendszerváltás megszüntette a jogállamiság ezt hozta. Viszont vannak olyanok, akik remekül berendezkednek erre az életre, ennek érdekében a szabad élet továbbra is bűnözéssel telik számukra. Minden esetre mi zsörtölődhetünk, ettől függetlenül a döntéshozók nem így látják. Az EU sem különösebben mérlegeli, hogy milyen bűnözői csoportok élnek a skandináv államokban, vagy a egy keményebb habitusú közép és dél európai államokban. Pedig van különbség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!