Mi a véleményetek a Trianon traumáról ami nagyon elharapódzott még ennyi év távlatából is? Nem kellene már a jövőbe tekintenünk, és nem azon rágódni, hogy mi lett volna ha?
nem azt mondom,hogy el kell felejtenünk,mert ezt nyilván nem lehet és nem is szabad.Megtörtént,az időben nem tudunk a tudomány jelenlegi állása szerint utazni. Mi lenne a helyes megoldás,felfogás, szerintetek?
Minden féle véleményre kíváncsi vagyok,a kérdés nem provokativ vagy degradáló szándékkal tettem fel,nincs helyes és helytelen válasz,de örülnék ha sokan válaszolnátok!
Szerintem ezt csak egy módon lehetne lerendezni: ha hivatalosan, újra elővennék a dolgokat, és igazságot(!) tennének. De erre vajmi kevés az esély sajnos...
Én azt gondolom, hogy a magyaroknak igenis, ennyi év távlatából is, szóvá kell tenniük ezt a sérelmet.
A magyarok már rég elfelejtették a dolgot. Azért, mert néhány magyarkodó még felhozza ezt, még nem jelenti azt, hogy itt bárkit is érdekel még a múlt.
A helyes felfogás az, hogy abból kell kihozni a maximumot, ami van.
Igazad van, kérdező.
Szomorú, és minden magyart bánt, de nem lehet egy életen át sírva ülni a gödör fölött.
Nem gyűlölködni kellene, nem utálni az egész világot, akik mind arra szövetkeztek, hogy bántsák a büszke magyart, hanem talpra állni, és megmutatni, hogy mit tudunk, ha tényleg olyan jók vagyunk.
"Mi lenne a helyes megoldás,felfogás, szerintetek?"
Először is fel kellene fogni, hogy Magyar Királyság =/= magyar nemzetállam. 1920-ban nem "Magyarországot csonkították meg", hanem felosztották a Magyar Királyságot. Az egyik, a felosztáskor keletkezett állam Magyarország. A határai nem teljesen igazságosak, ezen lehet siránkozni (bár értelmetlen), de először is azt kellene elfelejteni, hogy "elvesztettük az országunk kétharmadát". Mert Liptó vagy Hunyad olyan marhára a "miénk" volt.
Másodszor azt kellene felfogni, hogy a magyarság nem attól erős, ha azon hisztizik, hogy nem elég nagy az országa területe. A területen éppenséggel nem sok minden múlik. Ukrajnának pl. óriási a területe, és konkrétan a hajára kenheti az óriási területét. Románia dettó. A magyar nemzet akkor erős, ha sok szakképzett ember van a soraiban, akik jól dolgoznak, és emiatt a nép gazdaságilag erős. A gazdasági hatalom kulturális hatalom és vice versa.
Harmadszor azt kellene belátni, hogy egy magyar családban átlagosan 1,3 gyerek születik, ami azt jelenti, hogy 50 év alatt 7 millióra csökkenhet az ország lakossága. Ebben az országban (ezen a 93 ezer km2-en) 30 millió ember férne el úgy, hogy nem kellene az országnak élelmiszert importálnia. Hollandia kicsi ország, mégis nagyobb a lakossága, mint Mo.-é. Szóval nem a területekért kellene hisztizni, hanem válaszolni kellene arra a kérdésre, hogy a magyarság miért van kihalási pályán.
És akinek nincs legalább 3 gyereke, az lehetőleg ne oktasson ki senkit magyarságból vagy nemzethűségből.
Trianon a magyarság legnagyobb nemzeti tragédiája, amit nem lehet és nem is szabad egyszerűen elfelejteni vagy a szőnyeg alá söpörni. Én az iskolákban is tanítanám a történelmi Magyarország földrajzát, vármegyéit, mert enélkül nem csak a magyar történelem, de a magyar kultúra, az irodalom sem érthető meg rendesen. A mai gyerekeknek sokszor fogalmuk sincs arról, hogy pl. hol van Kolozsvár vagy Eperjes.
Persze nem az állanó siránkozásra, Nagy-Magyarország matricákra meg "Mindent vissza!" jelmondatokra gondolok, mint követendő példára. Annak sok értelme tényleg nincs. De meg kellene értetnünk a szomszédos népekkel is, hogy ez nekünk nemzeti katasztrófa volt és jogunkban áll úgy is viszonulni hozzá. Természetesen nem követelünk vissza területeket, ehhez már senki sem adná a támogatását, de azt elvárjuk, hogy tiszteletben tartsák az ott élő magyarság jogait. Az autonómiájuk mellett is ki kellene állnunk. A történelmünket nem vehetik el az utódállamok sem. Nem követelhetik, hogy ami 1918 előtt volt, azt felejtsük szépen el, töröljük ki a magyarság kollektív tudatából.
Az a szomorú, hogy a Rákosi- meg a Kádár-korszakban tudatosan mosták a nemzet agyát. Ugye az volt a hivatalos dogma, hogy nem szabad szóvá tenni a határon túli magyarokat ért sérelmeket, Trianonról meg beszélni sem igen szabad, mert hát "meg ne bántsuk a testvéri csehszlovák meg román nép érzelmeit". Érdekes, ott sohasem voltak tekintettel a mi érzéseinkre és ma sincsenek. És sajnos, a mai MSZP-SZDSZ nagyjából ugyanezt az irányvonalat viszi tovább és akkor csodálkoznak, hogy lehazaárulózzák őket. (Lásd. 2004. december 5. Azt a bizonyítványt ők állították ki saját magukról.)
Ugyanakkor Trianon igazi tragédiája szerintem nem abban áll, hogy nem maradt meg nekünk az egész történelmi Magyarország. A kétségtelenül meglévő magyarosító politika ellenére is csak a lakosság alig több mint fele volt magyar 1918-ban, ez így előbb-utóbb úgyis szétbomlott volna. A katasztrófa abban állt, hogy nem csupán a tisztán nemzetiségek lakta országrészeket vették el, hanem a magyarlakta illetve vegyes lakosságú területeket is. Ez viszont nem volt eleve elrendelt sorscsapás, kaphattunk volna tisztességesen meghúzott határvonalat is.
Szerintem a magyarlakta területeket kéne visszacsatolni Magyarországhoz. Nem vagyok ebben jártas, csak mondok egy példát, egy számot: ahol 50% fölötti a magyar emberek száma az Mo-hoz tartozik. vhogy így kéne sztem
Hülyeség lenne a "Mindent vissza!" jelmondatot követni, mert nincs arra szükségünk hogy színromán területeket szerezzünk és abból csak a baj legyen...
az a baj, hogy ezzel a felosztással gyakorlatilag megölték az ipart. Szinte minden nyersanyagot és sok, a meglévő nyersanyagokhoz vezető vasutat "vágtak le" az országról.
Románia is nagyon jól meglenne, ha hasznosítaná az erdélyi bányákat. örüljenek a szerencséjüknek, lehet hogy már nem tart soká...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!