Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Szerintetek lesz még Magyarors...

Szerintetek lesz még Magyarországon Kommunizmus?

Figyelt kérdés

2013. aug. 11. 12:06
1 2
 11/15 anonim válasza:

Belátható időn belül nem. Először is az emberek fejében a kommunizmusról nem maga az eredeti ideológia jut eszébe, hanem az, amit kommunizmus (szocializmus) néven műveltek, ebből is az ötvenes évek borzalmai. Ha valaha lesz, addig rengetek sok generáció fog felnőni és meghalni. Így múlik el a "történelmi emlékezet".

"Ha működő képes lenne,akkor már valahol biztosan bevezették volna. Ebből is látszik,hogy agymenés az egész.Pedig próbálkoztak vele, nem kevés diktatúrával is és volt rá elég idő is,de mégse!!"

Az eredeti kommunizmus elmélet szerint nem kell sem diktatúra, sem agymenés. Ha jól tudom Marx úgy gondolta, hogy a kommunizmus a fejlett országokból fog kiindulni, ahol van annyi pénz-élelmiszer-javak, amit egyenlően el tudnak osztani és még így is jól/jobban fognak élni. Lenin találta ki a szocializmust, amely a kommunizmus "előkészítő szakasza", ami felkészíti a társadalmat a kommunizmusra. Természetesen nem készítettek fel senkit semmire.

2013. aug. 11. 18:38
 12/15 anonim ***** válasza:
54%

"Az eredeti kommunizmus elmélet szerint nem kell sem diktatúra, sem agymenés. Ha jól tudom Marx úgy gondolta, hogy a kommunizmus a fejlett országokból fog kiindulni, ahol van annyi pénz-élelmiszer-javak, amit egyenlően el tudnak osztani és még így is jól/jobban fognak élni. Lenin találta ki a szocializmust, amely a kommunizmus "előkészítő szakasza", ami felkészíti a társadalmat a kommunizmusra. Természetesen nem készítettek fel senkit semmire."

Ilyen az amikor okoskodik valaki úgy, hogy köze sincs hozzá. Marx szerint a kommunizmus elérése: proletárforradalom --> proletárdiktatúra --> kommunizmus.

A 60-70-es években toldották még be a proletárdiktatúra és a kommunizmus közé a "szocializmust", hogy legalább valami jelképes haladás legyen. Ugyanis az a bökkenő, hogy a történelem folyamán még sosem léptek túl a proletárdiktatúrán. A papírforma szerinti kommunizmus nem létezik és azt mondom, hogy nem is baj. Az már a túlzott egyenlőségből adódó egyenlőtlenség lenne. Azt ne mondja nekem bárki is, hogy egy culáger és egy agysebész ugyan annyira végez hasznos munkát és ugyan úgy osztozniuk kell a nyomorban, mert akkor ketté hugyozom az illetőt.

2013. aug. 11. 19:59
 13/15 anonim válasza:

[link]

" ... kapitalista rend lerombolása és a kommunista társadalom megteremtése közti időszakot Marx a kommunizmus első fázisának nevezte, később Lenin ezt nevezte el szocializmusnak..." A nevére utaltam.

[link]

"It will develop in each of these countries more or less rapidly, according as one country or the other has a more developed industry, greater wealth, a more significant mass of productive forces. Hence, it will go slowest and will meet most obstacles in Germany, most rapidly and with the fewest difficulties in England."

2013. aug. 11. 20:12
 14/15 anonim válasza:

Marxot elnéztem, bocsánat.

De van ilyen is:

"Az anarcho-kommunisták elvetették Lenin elképzelését a proletárdiktatúráról és az átmeneti első fázisról, a szocializmusról."

2013. aug. 11. 20:18
 15/15 anonim válasza:
2014. jan. 4. 23:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!