Hogy kell megszerezni a horgászengedélyt?
Rendes vizsgára kell menni? Mennyibe kerül az egész?
Olyan írjon, aki biztosan tudja, mert már körbenéztem a neten, de különböző oldalak különböző dolgokat írnak.
A horgász engedély két dologból áll.
Egyik az állami horgászjegy, másik a területi engedély, ami lehet éves, vagy napijegy.
Előbbi a másik kettő FELTÉTELE.
Állami jegyet bármelyik horgászegyesület kiad, feltétele néhány (max.5) ezer forint, és az egyesületnél is letehető horgászvizsga. Itt a hal fajokkal, tilalmi időkkel, méretkorlátozásokkal, mennyiségi korlátokkal kell tisztában lenni. Sajnos sok egyesület, (miután a taglétszám sok helyen csökken) ezt meglehetősen nagyvonalúan kezeli, amiből később "félreértések", eltiltások, bírságok következnek.
Miután ez rendben, Te döntesz, hogy kiváltod-e az adott (vagy bármelyik) egyesületnél a területi engedélyt, ez olyan 20-50 ezerbe fáj évente, viszont egész évben biztosít horgászati lehetőséget, a mennyiségi kvóták erejéig.
Akár területi engedély helyett, de akár mellette is mehetsz horgászni, ún. napijeggyel, ami egy alkalomra biztosít lehetőséget, árban olyan 2-5 ezer forint, naponta, szintén kvótához kötve.
Számolj, hogy Neked melyik a gazdaságosabb, egy helyen akarsz horgászni, vagy inkább vándorolsz.
Még valami: a területi engedély 3 korosztályt ismer el, nevezetesen a gyermek (14 éves korig), az ifjúsági, (14-18 év), és a felnőtt korosztályt, az árak is eszerint változnak.
Ha van konkrét kérdésed, szívesen segítek, ha tudok. (bő 40 éves horgászmúlttal rendelkezem)
GÖRBÜLJÖN!!!
Rengeteg horgász van, aki nem eszik halat, csupán a fogás élményéért horgászik. Tisztelem őket, de nekem hiányozna a zsákmányszerzés öröme.
Nálam a kifogott halnak 3 sorsa van:
-hazaviszem, megesszük
-elajándékozom, arra érdemesnek
-visszaeresztem a vízbe, ha nincs rá szükségem
Fagyasztóba halat nem teszek, kivéve október-novemberben a karácsonyi 3-4 pontyot a hozzávaló apró hallal.
Javaslatom: valahol váltsd ki az államit, és menj el pár helyre napijeggyel.
Nem tudom merre laksz, én Gyöngyösön szeretettel várlak.
Tök jó fej vagy! :)
Pesti vagyok, de mivel nincs kocsim, az utazás kissé bonyodalmas, meg aztán elég, ha első körben csak az asszony röhög rajtam. :)
Ezek szerint ősszel és télen is kijársz?
Az asszonnyal vigyázz!!))
Én is hasonlóképpen aggódtam (megjegyzem jogosan) amikor jó 30 éve összekerültünk.
Aztán sikerült kicsalni egyszer, kétszer...ötször. Azt vettem észre, hogy ott alszik mellettem a parton a földön.
Ha ideje engedi, ma is jön, sőt aktívan, eredményesen horgászik. Tehát csak lassan, cseppenként megfertőzni...
Nem, télen már nem járok ki, nálam a peca egyenlő a napsütéssel, szúnyoggal, béka koncerttel. Valamikor "bolond horgász" koromban karácsonykor a Tisza partján fagyoskodtunk éjjel, menyhalra áhítozva, de gyakran kellett a pontyozó sátorról is a jeget leverni hajnalban.
Így ötvenen túl mint az öreg bika: "majd jönnek, ha akarnak valamit".D)
:D
Nagyon köszönöm, bár mindenki így válaszolna. Részemről még semmi sem biztos, de nem rajtad fog múlni, az biztos. :)
Még egy történet a sok közül:
Kiváló horgásztársam, Keszthelyi Tibi bácsi, (jól túl a hetvenen, világ életében "maszek" bútorasztalos volt) olyan tíz éve kezdett el horgászni.
Az öregúr néhány alkalom után közölte: "Én olyan buta ember voltam hatvan éven keresztül....mert nem horgásztam, pedig megtehettem volna."
Isten éltessen köztünk sokáig Tibi bátyám!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!