Mi az a "proletárdiktatúra"?
Már elméletileg vagy tapasztalatilag? :D
Utóbbi megértéséhez javaslom olvasd el az Állatfarm c. örök érvényű eposzt. Ugye ott is voltak az egyenlőek ... és az egyenlőbbek.
Hát az, ami a rendszerváltás előtt volt. A ploretáriátus uralma. Anno mi szocializmusnak hívtuk, mert a szebben hangzik, ma meg kommunizmusnak csúfolják, ami végképp nem volt.
Eszembe jutott viszont egy részlet a régi szép időkből a Hófehérke és a hét elgyötört törpe című közkedvelt kabarétréfából:
"A természet lágy ölén majd jólesik a sziklatúra,
Jó levegőt garantálja a proletárdiktatúra . "
És volt is benne valami. Például nagybátyám kohász volt, és többet keresett, mint a diplomás anyám.
Én meg mivel nem "fizikai dolgozó gyereke" voltam (ez volt a terminus), csak akkor mehettem táborba, ha már a fizikaiak jelentkeztek, és maradt hely.
Nem panaszképpen mondom, mert lassan kezdem visszasírni. Nem lehetne a kettő között valami értelmes középutat találni? A skandinávoknak sikerült.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!