Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Hogyan valósulhat meg pénzmosá...

Hogyan valósulhat meg pénzmosás az ingatlan alulértékelése alapján?

Figyelt kérdés
Eset példára gondoltam. (A felértékelést még értem, de az alulértékelést nem.)
2013. máj. 22. 23:03
 1/10 anonim ***** válasza:

Egyszerű:

Van 20 millió forintod, ami illegális eredetű vagyon. Ezt befekteted egy ingatlanba, megveszel egy földet, lakást tökmindegy. Az illegális 20 millió forintod most egy ingatlan, amit ezután árul alul eladsz, mondjuk 15 millióért egy vevőnek. Van 15 millió forint legális jövedelmed. Röviden ennyi, de ez ennél persze jóval bonyolultabb.

2013. máj. 22. 23:45
 2/10 A kérdező kommentje:
Na de ezt vissza lehet göngyölíteni nagyon könnyen, mert az lesz a kérdés, hogy honnan volt a 20 M.
2013. máj. 23. 00:03
 3/10 anonim ***** válasza:

Általában ez úgy történik, hogy van egy fiktív cég ami végzi az ingatlanvásárlást. Ennek megvannak az eszközei, írtam is h ennyire azért nem egyszerű.

Úgy szokott ez kinézni, hogy alapítanak egy céget ami mondjuk ingatlan-kereskedelemmel foglalkozik. Minden úgy néz ki mintha ténylegesen legális vállakozás lenne, van székhelye, adót fizet stb. De ténylegesen nem dolgozik ott senki, vagy max egy-két ember a látszat miatt. Innen meg a már említett módon csinálják a dolgot.

2013. máj. 23. 00:41
 4/10 anonim ***** válasza:
Ha érdekel a téma tudok ajánlani szakirodalmat!
2013. máj. 23. 00:41
 5/10 anonim ***** válasza:
Az első válaszoló becsületére legyen mondva, hogy nem sokat konyít a dologhoz.
2013. máj. 23. 20:31
 6/10 anonim ***** válasza:

Egyszerű:

Van 20 millió forintod, ami illegális eredetű vagyon. Ezt befekteted egy ingatlanba, megveszel egy földet, lakást tökmindegy. Az illegális 20 millió forintod most egy ingatlan.

A hivatalnak meg azt jelented, hogy 1 millióért vetted.

Ezután csak az 1 milliót kereshetik rajtad.

Röviden ennyi, de ez ennél persze jóval bonyolultabb.

2013. máj. 23. 21:53
 7/10 anonim ***** válasza:
Az is egy lehetőség. Az első válaszoló mentségére legyen szólva, hogy ebből írta a szakdolgozatát...
2013. máj. 24. 02:12
 8/10 A kérdező kommentje:
Ilyen alapon, ha az Apeh egyoldalúan felértékeli egy ingatlannak az adásvételi szerződésben szereplő árát - ugyanis felhatalmazta saját magát, hogy ezt megtehesse - könnyen megvádolható bárki ezzel a dologgal. Figyelembevéve, hogy az ingatlanárak nincsenek törvényileg szabályozva, azokról nincs hivatalos nyilvántartás sehol (az ingatlanirodák, és internetes hirdetések adatai nem számítanak hivatalosnak), és nincs olyan törvény, vagy jogszabály sem, amely előírná, hogy ki mennyiért köteles ingatlant vásárolni, vagy eladni. Mondok egy példát. Valaki eladja a lakását (vagy vesz egyet) 20 M Ft-ért. Körülnézett a környéken, érdeklődött az ingatlanirodáknál, hívott egy értékbecslőt, és elméletileg meggyőződött, hogy az általa eladni (v. venni) kívánt ingatlant ennyiért lehet értékesíteni. Utána jön az Apeh, csinál egy szemlét és közli, hogy szerinte ez a lakás nem 20 M, hanem 35 M. Ugyanis az Apeh, saját nyilatkozata alapján(!) nem veszi figyelembe sem az ingatlanirodák adatait, sem a környéken, ugyanilyen paraméterekkel rendelkező ingatlanok árait, sem az előzetesen elkészíttetett értékbecslői szakvéleményeket, de még - állásfoglalásuk szerint - az igazságügyi szakértői ingatlan értékbecslő szakvéleménye sem kötelezi őket semmire.
2013. máj. 24. 14:23
 9/10 anonim ***** válasza:
Ez így igaz, mármint a NAV-nak mindig igaza van. De ha megbüntetnek érte, vagy valamilyen határozatot hoz, azt meg lehet támadni, akár bíróságig is mehet a dolog. A bíróság pedig meg fogja hallgatni a szakértő véleményét, hogy szerinte mennyit érhet az ingatlan, illetve ez esetben a Földhivatal is beleszólhat a dologba, ugyanis egyszerűen megnézik, hogy a hasonló adottságokkal rendelkező ingatlanokat milyen áron adják el, illetve azokat milyen értéket állapítottak meg. Ha a NAV az egyiknél rinyált, h ez így nem jó, a másik (hasonlónál) pedig nem, akkor okkal lehet hivatkozni arra, hogy na de kérem, az én telkem melletti telek ugyanazokkal az adottságokkal rendelkezik mint az enyém, a szomszéd telke 20 millió forint, az enyém 19,5 millió. Emiatt nem lehet elmarasztaló határozatot hozni, mivel azért mégiscsak szerződési szabadság van, vagy mi a szösz. Akkor van balhé, ha kirívóan alacsonyabb értékre becsülik fel, vagy azon az áron adják el. Ez Ptk-ba is ütközik, valamint felveti azt a kérdést, hogy valami itt sántít!
2013. máj. 24. 16:15
 10/10 A kérdező kommentje:

Nem arra válaszoltál, amit írtam.

Nem akkor nyomhatják fel az ingatlanok árait, ha "kirívóan alacsony" az ár, hanem bármely esetben. Ezt ők nyilatkozták. Amit írtam pedig továbbra is így van, hogy ők nem veszik figyelembe az "ingatlanpiaci árakat", az ingatlanközvetítők adatait, hirdetéseit, ami azt gondolom, hogy nem csak megmagyarázhatatlan és törvénytelen, hanem kissé groteszk is. Még az előzetesen elkészíttetett igazságügyi ingatlan értékbecslési szakvéleményt sem veszik figyelembe, ha illetéket akarnak emelni. Ezt ők nyilatkozták, nem én találtam ki. Ez azért elég sokat mondó nyilatkozat azért, és meglehetősen cinikus is. Ja, és helyesbítenék, jelen körülmények között, az álatalad említett ún. "hivatal"-nak soha nincs igaza! :)

2013. máj. 26. 22:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!