Hogyan valósulhat meg pénzmosás az ingatlan alulértékelése alapján?
Egyszerű:
Van 20 millió forintod, ami illegális eredetű vagyon. Ezt befekteted egy ingatlanba, megveszel egy földet, lakást tökmindegy. Az illegális 20 millió forintod most egy ingatlan, amit ezután árul alul eladsz, mondjuk 15 millióért egy vevőnek. Van 15 millió forint legális jövedelmed. Röviden ennyi, de ez ennél persze jóval bonyolultabb.
Általában ez úgy történik, hogy van egy fiktív cég ami végzi az ingatlanvásárlást. Ennek megvannak az eszközei, írtam is h ennyire azért nem egyszerű.
Úgy szokott ez kinézni, hogy alapítanak egy céget ami mondjuk ingatlan-kereskedelemmel foglalkozik. Minden úgy néz ki mintha ténylegesen legális vállakozás lenne, van székhelye, adót fizet stb. De ténylegesen nem dolgozik ott senki, vagy max egy-két ember a látszat miatt. Innen meg a már említett módon csinálják a dolgot.
Egyszerű:
Van 20 millió forintod, ami illegális eredetű vagyon. Ezt befekteted egy ingatlanba, megveszel egy földet, lakást tökmindegy. Az illegális 20 millió forintod most egy ingatlan.
A hivatalnak meg azt jelented, hogy 1 millióért vetted.
Ezután csak az 1 milliót kereshetik rajtad.
Röviden ennyi, de ez ennél persze jóval bonyolultabb.
Nem arra válaszoltál, amit írtam.
Nem akkor nyomhatják fel az ingatlanok árait, ha "kirívóan alacsony" az ár, hanem bármely esetben. Ezt ők nyilatkozták. Amit írtam pedig továbbra is így van, hogy ők nem veszik figyelembe az "ingatlanpiaci árakat", az ingatlanközvetítők adatait, hirdetéseit, ami azt gondolom, hogy nem csak megmagyarázhatatlan és törvénytelen, hanem kissé groteszk is. Még az előzetesen elkészíttetett igazságügyi ingatlan értékbecslési szakvéleményt sem veszik figyelembe, ha illetéket akarnak emelni. Ezt ők nyilatkozták, nem én találtam ki. Ez azért elég sokat mondó nyilatkozat azért, és meglehetősen cinikus is. Ja, és helyesbítenék, jelen körülmények között, az álatalad említett ún. "hivatal"-nak soha nincs igaza! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!