Kádár rendszere igénytelen volt?
Igényes volt!!
Mindenkinek volt igénye, és azt a rendszer a tőle telhető módon megpróbálta kielégíteni, de nem kirívó módon.
Tehát volt igény a kultúrára. Volt szinház-mozi-könyvtár dögivel megfizethető áron.Koncertek, lemezek megfizethető áron.De nem is rázta a rongyot a kis sztárocska 1-2 "sikeres" szám után a milliós gázsival.
Volt igény a lakhatásra. Tömegével épültek a megfizethető olcsó lakások.(panelprogram).OK nem a legideálisabb de még mindig jobb mint az anyóssal egy fedél alatt!:)!
Volt igény a közlekedésre. Európa legjobb tömegközlekedése volt Magyarországon (vasút,volán). Semmivel sem volt lassabb mint manapság.
Volt igény a pihenésre. Minden nagyobb vállalatnak volt saját üdülője, ahova jó eséllyel el is tudott menni a dolgozó 1-2 hétre.Úttörőtáborok, csereüdülések stb.Az Erzsébet program most csak halvány mása.
Volt igény az oktatásra. Ingyenes oktatás.Főiskolák-egyetemek világszínvonalon.És volt értéke a diplomának is.
Volt igény az egészségre. Ingyenes egészségügyi ellátás, várólisták nélkül.Az orvos megbecsült tagja volt a társadalomnak.
Volt igény a biztonságra. Bármilyen napszakban ki mertél menni az utcára, discoba,FOCIMECSRE oda mehettél bármelyik rendőrhöz, hogy segítsen.Nem kelett minden áruházba 5-6 biztonsági őr.Nem lopták a falvakban fényes nappal a tyúkokat az ólból.
Volt igény az ennivalóra.(mert a magyar mindig szeretett enni). Olcsó volt az étterem, menza.Világhírű volt a magyar mezőgazdaság,húsipar,konzervipar,tejipar.
Volt igény a munkára. Sokak szerint nem, volt jó, hogy mindenki dolgozott, pedig nem is került sokkal többe mint a mostani segélyrendszer.
Volt igény a műszaki cikkekre. Nem volt 12 féle TV,mosógép, hűtő stb.De VOLT!! A 80-as években már elérhető volt szinte ugyanaz a színvonal a hazai termékekben mint a nyugatiakban,Sőt. Mivel itthon gyártották biztosított volt az alkatrészellátás is.
Akkor most döntsd el melyik rendszer volt az igénytelenebb? Azaz nem is igénytelen, mert ugyanazok az igények most is megvannak, inkább melyik rendszer elégítette ki jobban az emberek TÖBBSÉGÉNEK az igényét.
Szerintem a kérdés egyszerűen nem válaszolható meg. Már csak azért sem, mert mindenkinek más a fontos. Nem is válaszolnak a kérdésre fentebb sem. Egyes tényeket közölnek, aminek mind megvolt az "ellenténye". Teljes képet festeni arról az igen ellentmondásos korszakról meg nehéz is lenne úgy, hogy a lényeg el ne vesszen. Hogy csak egy példát mondjak, valóban igen olcsók voltak a könyvek, és valóban nívót képviseltek. Csak 1.: Ma nem azért vannak az értéktelen szemét könyvek polcon, mert a vezetés azt akarja, hanem azért, mert az úri közönség ezt veszi! Van ám különbség a szabadon választott nyomor és a torkodon kötelezően lenyomott dobostorta között, hidd el. Csak 2.: A rendszer volt annyira ostoba, hogy a könyv előszavából kiderült, ez a szerző ezzel meg azzal a könyvével lett világhírű, majd írt még két ragyogót - te meg ráébredsz, hogy a kezedben nem ezek közül tartasz egyet. :) Például jártam Csehszlovákiában, és a kirakatokból keserűen állapítottam meg, hogy csupa olyan könyvet adnak ki ott, amikről idehaza csak álmodni lehet. Csak 3.: idegen nyelvű könyv orosz és keletnémet volt, az is tényleg olcsón. (További példáimhoz vegyünk alapul 2400 Ft havi fizetést.) Az orosz könyv volt 12 Ft. Ha rendeltél nyugatról, akkor az fél év volt, és 500 Ft. Ezen kiegészítések mellett az alapkijelentés áll, hogy nívós könyveket lehetett idehaza kapni. :)
Azonban a műszaki cikkekkel kapcsolatos állításokat vissza kéne utasítanom. Mikor nagyon jól kerestem, földalatti pótlékkal, az volt 4 eFt. Az automata mosógép meg 20! A 2400-as korszakomban egy lengyel sztereo szalagos magnó 4300 Ft volt. Az volt elvileg minőségnek nevezhető, de nem a gyártása! a szocializmus arról szólt, hogy hazaviszed a készüléket, a fele szolgáltatás nem működik, garanciális idő alatt kétszer meghibásodik, majd utána még hatszor, mire kidobod. De az alapmondat áll, hogy volt műszaki készülék. :)
A panel meg igen drága volt. Ha jól emlékszem, 120-at kellett befizetni, és 500-1000 között volt a részlet. Semmivel sem volt elérhetőbb, mint ma.
és ilyenkor mit csináltok,amikor Orbán elkezdi nyomatni a "kommunista elnyomó diktatúra" szöveget?
én még kicsi voltam Kádár alatt,Grósz alatt voltam ovis
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!