Magyarország gazdasági helyzete mitől vált ilyenre?
Sziasztok...őőő....nem vagyok géniusz, töriből se profi, ma tanultam történeti földrajzot (ez egy tantárgy földrajz szakon) és Magyarország bányászata volt a téma, a 10. századtól a 16-18. századig. A Frisnyák Sándor-féle: Történeti földrajz könyvben ez áll: Magyarország a 12. században évi 1000 Kg aranyat és 10000 Kg ezüstöt bányászott ki, ezzel a mennyiséggel a világtermelés 2/3-át, Európa termelésének 70%-át tette ki. A 14. században már évente 2500 Kg aranyat termeltünk. Ugyancsak ekkor, a só királyi monopólium volt, annak kitermelése, raktározása, szállítása és értékesítése. A raktározás és értékesítés székhelye Szolnok volt, de hasonló szerepet töltött be Tokaj és Szeged is.
Ráadásul a vasérc-bányászat terén számos bányáink voltak, és európai szinten a mienk volt a legfejlettebb fémmegművelés.
Nos, ha volt itt minden: arany, ezüst, só, vasérc akkor miért írunk zsinórban olyan éveket, ami az Orbán kormány megszorításairól szól minden, nincs pénz az egészségügyre, oktatásügyre, katasztrofális a BKV és MÁV helyzete, nem sorolom. Már rég egy gazdag államnak kéne lennünk. Nem? Miért nem?
Amiket már írtak:
1) A bányák rég kimerültek.
2) A bányák már nincsenek Magyarország területén, elcsatolták őket Trianonnál.
Amiket még nem:
3) Ez marha jó meg minden, de a XXI. században az arany és ezüst nem azok az adottságok, amikre a gazdagok építenek. Dél-Afrikában is van arany, ezüst, gyémánt meg ami kell (és ki is termelik), de ettől még nem különösebben gazdag ország.
4) A világ kitágult. Az az 1000 kg arany ma már nem a világ termelésének a 2/3-a lenne, hanem mondjuk az 5%-a (nem konkrét adat, csak saccoltam)
5) Ami pénzünk volt, azt nem beruházásokra fordítottuk, hanem elszórtuk/elvitték a minket megszálló népek.
Elvileg Magyarországon sok a szén és kőolajlelőhely.
Ezeket a külföldi befektetők felvásárolják, a magyar vállalkozóknak pedig nincs támogatása/nincs elég kezdőtőkéje/engedélye, hogy belekezdjen olyan szintű kitermelésekbe, ami nyereséges lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!