Jól értem ezt a jobb, meg bal oldalt?
Arra a következtetésre jutottam, hogy szerintem a bal oldal inkább az egyént a polgárt az emberek külön külön képviseli, tartja fontosnak, míg a jobb oldalt együttesen a népet, nemzetet.
Szóval a bal oldalnak az ember a fontos utána az ország a jobb oldalnak pedig az ország a fontosabb utána jönnek az emberek.
Remélem lehet érteni, hogy mire gondolok.
Persze nem a mai fidesz MSZP-re gondolok, hanem ugy világszerte. Remélem nem tévedek nagyot:D
Történelmi vonatkoztatásai vannak. Kezdetben jobboldal a konzervativizmus hívei, baloldalt a liberálisok ültek.
Ma ez országonként változó, úgyhogy világméretre nem fogsz tudni felhúzni egy ilyen elméletet.
Magyarországon mindenesetre a baloldal ugyanígy a liberalizmust (az MSZP hozzácsapta a szocializmust is), jobboldal a konzervatív nézeteket vallja (a Fidesz ezzel együtt a nacionalizmust is felvette). Emiatt az MSZP inkább egyén és EU párti, míg a Fidesz a családot, a vallást, a nemzetet támogatja.
Megpróbáltam egyszerű képletbe belesűríteni az egészet, nem pontos, de ebből már ki lehet indulni.
Nagyon leegyszerűsítve:
A baloldal szerint a szegényeket, az elesetteket kell támogatni. Aki sokat keres, attól sok adót kell szedni, és abból adni a nehezebben boldogulóknak.
A jobboldal szerint a nagy keresetűektől nem kell elvenni, amit kerestek, mert ők tudják, hogyan kell befektetni a pénzt, és ha náluk hagyjuk azt, akkor jobban fog pörögni a gazdaság, és a jólét majd "lecsorog" a szegényekre is.
A liberálisokat eszerint nem sorolnám a baloldalhoz, mert ők a szabadpiac hívei.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!