Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Miért van annyi, , haszontalan...

Miért van annyi, , haszontalan" szak a felsőoktatásban?

Figyelt kérdés
Én pl. ELTE-s vagyok és a legnagyobb kar a BTK-é, ahol mongolisztikások, nederlandisztikusok és még egy csomó haszontalannak tűnő szak létezik, évi több tucat végzőssel. Az ismert vicc szerint ezek mind mennek a MEkibe dolgozni az újdonsült diplomájukkal. Nem csak itt, de rengeteg más helyen is óriási tömegben képeznek ki olyanokat, akik aztán a szakterületükön el sem tudnak helyezkedni, a szerencsések is csak külföldön. Miért nem képeznek több informatikust, mérnököt, ezeket a diplomásokat pl egyből -még a diplomaszerzés előtt is már- felszippantja a piac. Ráadásul a Fidesz új rendelkezései alapján várhatóan kevesebb lesz a diplomás -ami nem lenne baj, ha pl. csak ezeket az ,,álszakokat" érintené.
2011. dec. 23. 21:38
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

"Én akkor is azt tanulok, amit szeretek"

Szeretetből nem lehet megélni!

2011. dec. 23. 21:56
 12/20 anonim ***** válasza:
Kösz, de megélek abból, amit tanultam :)
2011. dec. 23. 21:56
 13/20 A kérdező kommentje:
persze, meg lehet élni, de nem mindenkinek...programozóból elhelyezkedik 90%, mongolisztikásból 20%
2011. dec. 23. 21:59
 14/20 anonim ***** válasza:
70%

" nem tudsz vele elhelyezkedni -és ez az ország hibája"

Miért az ország hibája? Aki nem tud hasznot hajtani azt miért kellene alkalmazni? Nehogy azt hidd hogy külföldön minden diplomásnak alapból jár állás!

2011. dec. 23. 22:00
 15/20 anonim ***** válasza:

"évi több tucat végzőssel"

Évi százezer végzőshöz képest, amennyi az egész rendszerből kijön, ez semmi.

"Az ismert vicc szerint ezek mind mennek a MEkibe dolgozni az újdonsült diplomájukkal. "

Vannak bölcsész ismerőseim. Egyik sem mekiben dolgozik, hanem olyan helyeken (TV, újság, cégek reklámosztályai, különféle tárgyalói feladatok), amelyek még jobbak is egy átlagos műszakis állásnál. Van ebben a mekizésben jó adag "savanyú a szőlő" is.

"Miért nem képeznek több informatikust, mérnököt"

Kb. 10% a bölcsészek aránya az egyetemisták között. A mérnökök és informatikusok legalább 30%.

2011. dec. 23. 22:01
 16/20 anonim ***** válasza:
Haszontalannak tűnő szakok vannak de egyik sem haszontalan.Sajnos ez egy gyenge ország és az emberek nincsenek tisztában a korlátaival.Én azt mondom hogy irány külföld.
2011. dec. 23. 22:07
 17/20 anonim ***** válasza:
57%
egyetértek a kérdezővel.
2011. dec. 23. 22:14
 18/20 anonim ***** válasza:
44%

"Haszontalannak tűnő szakok vannak de egyik sem haszontalan.Sajnos ez egy gyenge ország"

Az nem igaz hogy minden szak hasznos!Leírtam már hogy külföldön se lehet mindennel elhelyezkedni, ott méginkább nem fizetnek haszontalanért.Franciaországban lekorlátozták sok szakra felvehetők számát.

2011. dec. 23. 22:14
 19/20 anonim ***** válasza:
62%

az egyetemeken diplomásokat képeznek.ez válasz sokszor arra hogy miért tanulnak olyan tantárgyakat aminek semmi köze a szakhoz.

szinte mindenből túlképzés van sőt többen vagyunk mint amekkora tömeget az ország munkaerőpiaca elbír hiába rossz a demográfiánk

de a lényeg:nem tudnak a szakterületükön elhelyezkedni az tény De az adott szekterület és a MCdonalds közt azért van egy vastag sáv ahol még munkát találhat a diplomás emberke

2011. dec. 23. 22:47
 20/20 anonim ***** válasza:

Drasztikusan kéne csökkenteni a felvehető létszámot a BTK-s szakokra.

Ha reálosokból képeznének tömegeket, akkor azok is oda jutnának, ahová a mostani bölcsészek. Felhígulna a társaság (ami néhol már megtörtént sajnos).

2011. dec. 23. 23:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!