Honnan van ez a sok drága autó? A keresetek meg a béka segge alatt. Mégis miből?
Eddig külföldön, egy másik EU-s országban éltem, ott annak ellenére hogy minden de tényleg MINDEN (a tej, kenyér árától a benzin áráig) minden egyforma, egy szakképzettség nélküli munkavállalónak az órabére 12 euró vagyis 3600 forint. Idehaza, ahogy tapasztalom ez 1,5 euró!!! Hát mit ne mondjak... a szavam is elakad.
Az utak mégis tele vannak drágábbnál drágább kocsikkal. Ezeknek nem csak az alap ára, de a fenntartása is a csillagos egekben van. És nem értem akkor miből?? Bemegyek egy Tesco, Auchan, bevásárlóközpont parkolójába és mást se látok mint több száz sokmilliós autó.
Az autók vannak. Kérdésünk szempontjából fontos honnan?
Meg tudja valaki mondani, a szóban forgó járművek közül hány van magánszemély nevére írva? Jó részük ugyanis "cégautó". Nálunk ilyenek a törvények, és a végrehajtásuk.
Persze, sok hitelből. Kiké? Megnézte valaki, hányan vég-törlesztettek (most ez a sláger), milyen összegeket? Elég sokan fizettek vissza néhány tízmilliót, hogy több százmilliós tartozásaikat letudják. Példa a pénzszerzés módjára. Megnézte valaki, hogy az önkormányzatok miért vannak annyira eladósodva, és szerepel-e az adósságban autó? Mekkora, és ki használja? Hölgyeim és uraim, kicsit több fantáziát, ha ilyen kérdést kívántok vizsgálni.
Hol olcsóbb a szalámi! Természetesen mindenre van példa. Történetesen én is tudnék néhányat, nemcsak Németországból, hanem még néhány európai országból. A szokások eléggé különbözők. De bizony én a téliszalámit és a csabait itthonról viszem, és nem az ára miatt. Természetesen vannak sokkal jobb élelmiszerek is. Csakhogy - ahogyan 20 éve szépen megetették a néppel - a multik nem azért hozták ide a termékeket, hogy az egész világon egyforma legyen. A doboz azonos, vagy hasonló. A tartalma korántsem. Aki ezért a magyar gyártót hibáztatja, úgy vélem, nem tudja miről beszél.
És még egy apróság: Magyarországon szerintem jó instant kávé kapható. Ugyanettől jó néhány országban undorral fordulnak el - nálunk ugyanis csak az olaszok isszák erősebben, a többiek lényegesen gyengébben. Sok más ételnél hasonló a helyzet.
Néhányszor már mondtam, hogy baj van a hatékonysággal, mindenki a szalagmunkára gondol. Nem az a hatékonyság fokmérője. De ha valaki a nemzetközi statisztikákat nézi meg, munkanemtől függően ugyan más, de nagyjából 66% az uniós átlag. A németé 75% körül van. A magyar 22%. Ennyire rosszul szervezünk, ekkora a korrupció. Összehasonlítási alapnak megemlíteném az M6-os autópályát Szekszárd környékén, összevetve a horvát 1-es úttal Novi Maroff környékén. Vagy a teljes szakasz euro/km arányát. A többit nem sorolnám, annyi időm s helyem nincs. Aztán lehet megmagyarázni. Mert ahhoz nagyon értünk.
Nekem egy 21 éves Suzukim van. És én is hitelre vettem mert valamivel el kell menni a Tescoig ha a gyerek beteg kórházba vinni stb, bár közel nem volt egy milliós tétel...
Azok a 2-3 milliós kocsik tucat számra jönnek-mennek. Ma voltam épp a Tesco a családdal vásárolni. A parkolóban nem láttam (talán egyet) 15 évesnél öregebb autót... de annál több ilyen hatalmas terepjárókat, limuzin-hatású merciket, bmw-ket stb...
A Németországból íróval tökéletesen egyetértek.
Egy másik példa: alma. Itt kilója 300Ft. Franciaországban például kilója 1 euro (=280Ft) és olyan gyönyörű, fényes, hatalmas, teljesen sérülésmentes mintha "gyümölcs múzeum"ból jött volna.. de tényleg!
Ugyan ezt akartam írni utolsó... Bécs..vagy Sopron környéki albérlet...1500euros netto fizetés Bécsben,ami 300-al is számolva 450ezer..100as elmegy lakás kaja mindenre ha MO-n bérel lakást..marad 350,ami 12 hónap alatt 4.200.000...persze kis túlzással,de ha nem 1év akkor 2 év alatt megvan egy 5 milliós autó ha nagyon akarja.
Persze a többség nem osztrák segédmunkás:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!