Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Mi az a föderalizmus?

Mi az a föderalizmus?

Figyelt kérdés
Az előnyeit és a hátrányait és a definícióját leírnátok úgy, hogy egy 16 éves lány megértse.
2011. ápr. 10. 13:49
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

A föderalizmus egy olyan államforma, mint például a mostani Németetország, amely 16 önálló tartományt kovácsol egybe.

Lényegében szövetségi államrendszert jelent. Náluk például az oktatás megszervezése minden tagállamnak az egyéni, szuverén feladata, de például az adózást egy központi (szövetségi) kormány irányítja. Ilyen rendszer van még az USA-ban, Kanadában, Mexikóban, Ausztráliában és Oroszországban is.

Olyan ez, mintha nálunk a 19 megyének sokkal nagyobb szabadsága lenne, ami mondjuk nagy butaság lenne, mivel Magyarország egyáltalán nem akkora állam, hogy érdemes lenne föderációba szervezni. :)

2011. ápr. 10. 14:14
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Még azt kifelejtettem, hogy egy föderatív állam tartományainak nem szokott önálló hadserege és külpolitikája lenni. Ezt mindenhol a világon nagy általánosságban a központi vezetés szervezi meg.

Amúgy hogy lehet az, hogy egy 16 éves lány idetévedt a politika témába? :)

2011. ápr. 10. 14:17
 3/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, nagyon hasznos válasz volt :) Így már értem. :)
2011. ápr. 10. 14:18
 4/8 A kérdező kommentje:
Országismeret házi feladat, és persze mindezt németül kell megírnom :)
2011. ápr. 10. 14:20
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Németországról kell írnod? Akkor próbáld meg a Wikipédiát vagy valami hasonló oldalt, ahol direkt Németország van jobban kifejtve.

Azt úgy már sokkal könnyebb lesz lefordítanod, ha megvan a magyar szöveg.

Nekem tavaly volt ilyen feladatom, csak angolból. Ott is így csináltam. :)

19/F

2011. ápr. 10. 14:25
 6/8 anonim ***** válasza:
29%

"leírnátok úgy, hogy egy 16 éves lány megértse."

nem

2011. ápr. 10. 14:33
 7/8 A kérdező kommentje:
utolsó -.-
2011. ápr. 10. 15:34
 8/8 A kérdező kommentje:
14:25 köszi, de a te válaszod hasznosabb volt, mint a wiki..
2011. ápr. 10. 15:35

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!