Gyk-sok! Nektek hogy oktatták a régi rendszerben Kun Bélát és a Tanácskormányt? Istenítették őket?
Így szerepelt a tankönyvben:" A dicsőséges 133-nap."
Történt mindez, a 70-es évek közepén.
A történelmet soha nem tanítják reálisan. Mindig csak az éppen aktuális politika szemszögéből. Ez ma is így van. Horthy-t eléggé istenítik,a Kádár-rendszerről pedig csak rosszat írnak!
Pedig egyik sem igaz.
Én még a háború előtt tanultam Kun Béláról,akkor negatív figura volt. A gyerekeim már azt tanulták róla,hogy forradalmár volt,aki megakarta dönteni az arisztokraták uralmát. Ez igaz ugyan,de nagyanyám szerint még az uradalmi cselédek sem értettek vele egyet. Csőcseléknek tartották a forradalmárokat.
"Ez ma is így van. Horthy-t eléggé istenítik"
Ja persze nézz át egy 8.-os történelemkönyvet. Nekem a töritanárom nagy kommunista volt képzelheted miket mondhatott.
Igen, a "Tanácsköztársaság dicsőséges 133 napja" - ez volt a jelmondat. Amúgy általános iskolában szünet volt március 21-e, a Tanácsköztársaság kikiáltásának dátuma, ezért mi gyerekek szerettük. :)))
Iskolai ünnepség is volt mindig miatta. Egyszer emlékszem én is szerepeltem benne, amikor a mi osztályunk is előadott valami bugyuta színdarabot, "Mezítlábas úttörők" vagy valami hasonló hülye címmel. :))9
patkányforradalom volt a 19-es
nálunk így mondták
idegenek (kun, szamuely) rémuralma
Esmen, miért is volt tilos Kun Béla nevét kiejteni?
Csak nem Rákosi hatalommániája miatt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!