A Dél-afrikai Köztársaságban létrejöhetne ma egy a kisebbségben lévő fehérek ellen irányuló apartheid mozgalom?
Kérdező, szerintem alapvetően nem vagy tisztában az ország jelenlegi helyzetével, legalábbis úgy írtad a válaszod, mintha mondjuk 1985-90 környékén lennénk.
Jelenleg pont, hogy nem a fehéreké a vezetés. Az államapparátusból és a közigazgatásból elüldözték őket és a nagyvárosokban is jelentősen csökkent a létszámuk.
Olyat már nem is említenék hogy mekkora a fehérek elleni bűncselekmények száma és aránya és hogy próbálják őket elüldözni a feketék.
"Pont a fordított rasszizmus miatt tettem fel a kérdést,"
Akkor nagyon eltévedtél, mert "fordított rasszizmusnak" legfeljebb az antirasszizmust nevezhetjük.
A rasszizmus emberek külső jegyek és származás alapján való csoportosítását és az így kapott csoportok rangsorolását jelenti. Ebből fakadóan egy néger is ugyanúgy lehet rasszista, mint egy fehér, csak ő értelemszerűen a négereket fogja felsőbbrendűnek tartani.
Van is rá példa.
" azt tudom én is, hogy a vezetők már feketék"
Ezt pont az előző válaszod cáfolja.
"Pont ezért, mert a fehéreké a vezető réteg"
"azonban '92 óta (ottani rendszerváltás) egyre több a szegény fehér, ami azelőtt szinte nem volt ott."
Ez nem igaz.
A búrok, akik a XIX. század végén uralták Dél-Afrikát, többnyire egyszerű farmerek voltak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!