Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Engedély nélkül épített ház...

Engedély nélkül épített ház vásárlása Hogyan kapok fent maradasi engedélyt?

Figyelt kérdés

Engedély nélkül építkezés fennmaradási engedély

Sziasztok

Adott egy ház amit ki néztünk magunknak

Zártkerten helyezkedik el engedély nélkül épült kb 13 éve légi fotókon néztük , ha jól tudom már nem lehet elbontatni mert el telt a 10 év viszont fennmaradási engedélyt sem tudok rá kapni mivel túl közel építették a telek határhoz nem hagyták el a megfelelő métereket.

Nyugodt környék. Néztem a térképen nagyon sok ház ami ott épült fel sincs tüntetve,a hatóság nem is foglakozik velük. Az lenne a kérdésem ha netán mégis bele kötne valaki hogy hoppá az az épület nem is legális és meg tiltják a használatot akkor azt valaki egyáltalán ellenőrzi hogy én valóban ott tartózkodok, elvileg a telkemen csak járkálhatok,szabhatnak e ki rám bírságot ha mégis használom? Bészeltem egy hozzá értővel azt mondta hogy másik épületet jól elhelyezve tudok rá építeni de akkor amikor ki jönnek szemlére egyből meglátják a másikat és valószínű azon nyomban megtiltják a használatot a régi épületen, érdemes megpróbálni legalizálni vagy inkább hagyjam és nem foglalkoznak a jelenlegi állapottal ?

Ha idővel belterület lesz valamikor akkor kapok e fentmaradási engedélyt ?

Úgymond jelenleg papíron üres telket vennék lakcímet tudok egyáltalán létesíteni ?

tegnapelőtt 14:40
 1/5 anonim ***** válasza:
Nem tudom. Ha egyszerű lenne legalizálni (Néhány kapósorrú Mátyás elég lenne egy bonbonos dobozban) az eladó nem tette volna meg és adta volna el sokszoros áron? Én biztosan nem kockáztatnék. Ha nagyon jónak tűnik a vétel, akkor az eladóval egyeztetve (esetleg együtt) bemennék a hivatalba és kérnék egy konzultációt. A várható eredményt leírtad.
tegnapelőtt 14:47
 2/5 A kérdező kommentje:

Évek óta árulja már

Senki nem veszi meg,gondolom félnek tőle mert nincs rajta a térképen.

Jelen formában nem lehet sehogy le papírozni azt a választ kaptam. Mivel hátul a szomszéd teleknél nincs elhagyva a kellő méter eladni nem fog belőle mivel neki is ott van az engedély nélkül épített háza. A környéken nagyon sok ember így építkezett. Van aki 25 éve lakik benne és fel sincs tüntetve.

tegnapelőtt 14:57
 3/5 anonim ***** válasza:

A telekhatár problémát egy barátom úgy oldotta meg, hogy megvette a szomszéd telket és egyesítette. Így a ház a telek közepére került, ami megfelel a helyi szabályozásnak.

Ha nem lehet lepapírozni, akkor csak telekár mínusz bontási költség a reális ár.

Ha neked elfogadható, hogy bármikor felszólíthatnak a bontásra, akkor bátran vedd meg. Mivel azt írod, hogy sokan építkeztek így, várhatóan lassú lesz a folyamat, mire végbemegy kivéve, ha valami hatalmasságnak az érdeke lesz. Szerintem nem alaptalanul félnek tőle.

tegnapelőtt 15:04
 4/5 A kérdező kommentje:

3/3-as

10 évnél régebben épült épületet nem kötelezhetnek bontásra ennek már utánna jártam. Légi fotókon néztük bőven eltelt a 10 év. Max a használatot tilthatják meg de nem gondolom hogy van bárkinek is erre kapacitása hogy ellenőrizze hogy ott lakik e valaki a telkemen meg tartózkodhatok.

tegnapelőtt 15:07
 5/5 anonim ***** válasza:
Nem célom egyik irányba se meggyőzni.
tegnapelőtt 15:11

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!