Hogy lehetett a falukat így tönkretenni?
Ennek semmi köze a politikához.
Az emberek maguk akarják így.
Nincs szükség nagy telekre, mert nincsen már háztáji gazdálkodás vagy állattartás.Nagy udvar sem kell, mert azt több gondozást igényel.
Az,hogy beruházások vannak egy 1000 fős faluban, inkább pozitívum.
Kérdező
Ezt nevezik a települések fejlődésének, de nem az összes faluban történik ez, azokban amik élő falvak maradnak és nem fognak kihalással elnéptelenedni.
Azzal, hogy nő a lakosság, felvásárolják a telkeket és több házat építenek rájuk, azzal a te életed is javul és az ingatlanod értéke is nő.
A kiköltöző városi az mindenütt tud hülye lenni. Neked kell elérned, hogy a településed megfelelő szabályozásaiban a te érdekeid legyenek képviselve és ne a kiköltözőké. Beszélj az önkormányzati képviselőddel és ha még nincsen leírva akkor legyen szabályzat arról, hogyan lehet élni, dolgozni a telkeken, onnantól hivatkozhatsz rá panasz esetén.
Amúgy nem kell reggel 7-kor füvet nyírni, trágyázni lehet úgy is hogy ne legyen az egész településen büdös. Neked sem esne nehezedre ha fejlődnél és a te saját életedben is változtatnál totál értelmetlen, felesleges dolgokon.
Városon lakom és az ide, társasházba költözők között is voltak akik totál ostobaságot akartak. A terület szomszédságában egy 60 éve itt álló és működő nagy üzem van. Amikor jöttek megnézni a lakásukat akkor mellette kellett elmenjenek, nincs olyan, hogy valaki nem veszi észre. Mégis megpróbálták előadni, hogy őket meglepte hogy az az üzem ott van, éjjel-nappal dolgozik és ez némi zajjal jár. Így bepróbálkoztak egy aláírás gyűjtéssel, hogy az önkormányzat kötelezze az üzemet arra, hogy éjjel ne működjön (nem tudom hogy jutott eszükbe ilyen hülyeség). Amikor megpróbálták velem is aláíratni, akkor nagyon röhögtem, nem is jött össze nekik, szerencsére értelmes emberből több van a környéken.
Bepróbálkoztak és ennyi, rajtunk többieken múlt, hogy milyen sikerrel.
Mindig kényelmetlenséggel jár ha több ember él egy területen, mint addig. Azonban sok jó dolog is jár vele és ezeket nézd inkább helyette!
Nem, én egyáltalán nem vagyok gyöpös falusi, és kicsit rosszul is esik, ez a "nem esne nehezedre, ha fejlődnél" mondatfoszlány. Nagyon jó, ha a falusi ember rossz beidegződéseken, szokásokon változtat, pláne, hogy sokan még mindig úgy gondolják, hogy "ez falu, itt mindent lehet, ne szóljon bele senki", na az ilyenektől én is ki vagyok akadva. Ennek ellenére úgy gondolom ez a fajta "fejlődés", ami jelenleg mindenhol zajlik nem kell a faluknak. A népesség növekedésével sincsen semmi bajom, sem a betelepülőkkel, mindaddig, amíg az eddigi falusi jelleg megmarad, és nem kell teljesen felszámolni a "lassú" falusi életet. Szeretem, ha bizonyos dolgok szabályozva vannak, és vannak olyan emberek falusiból, meg városiból is, akik kifejezetten igénylik is ezt. A városi emberek nagy része sosem fogja a falusi életérzést átvenni, ahogy sok a falusi a városit nem. És, nincs is ezzel baj, amíg nem költöznek oda, ahol viszont a többséghez alkalmazkodni kellene. Pl. említetted a trágyázást, de bizony, akármennyire is "szakszerűen" jársz el, a friss trágyának bizony szaga van, és a kedves új szomszéd a terítés napján érezni fogja, ha tetszik ha nem. Füvet nyírni egy 1300 m2-es telken pedig a 40 fokokban jobb ha elkezded korán, vagy ott sülsz meg kint. :) Ameddig nem a "túlzottan városi" szemlélettel rendelkező emberek költöztek ide, addig soha nem volt ebből gond, nem csináltál belőle problémát, ha reggel 6-kor a szomszéd fűkaszája ébresztett, most pedig a településünk facebook csoportja csak ilyen panaszokkal van tele. Itt még mindig szól reggel 5-kor harang, ami jelzi, ideje felkelni, és este 8-kor is, ami a földműveseknek jelezte, hogy lehet hazamenni. :) Imádom az ilyet, de persze már ezt is kikezdték. Tudom, ezek apró dolgok, de ez is igazán falusi.
Annak kifejezetten örülök, hogy beleálltak a kerti zöldhulladék égetésébe, mert tősgyökeres falusiként is mindig utáltam, ráadásul a józan paraszti ész szerint is arra szüksége van a talajnak, és komposztálni kell, már a nagyszüleim is így csinálták. Szóval örülök, hogy az ilyen jellegű panaszok miatt jövőre beszüntetik nálunk, és egyelőre ez minden pozitívum abból, hogy újak települnek be. Annak megintcsak nem örülök, hogy nem szeretik a kakaskukorékolást hallgatni, és szeretnék, ha megszűnne az állattartás. Mert annak is szaga van, akármilyen tisztán is tartod őket. Föleg nyáron. Az én nagymamám olyan tisztán tartotta a baromfiudvarját, amennyire csak lehet, mindig felsöpörte az ürüléket, reggel-este leslagozta, mégis volt szag. Mert ez ilyen, de nem tudják elfogadni.
És nincs itt semmiféle beruházás, helyi építkezési vállalkozók (biztos tudod kikre gondolok, hozzá nem értő segédmunkások kisebb csapata, meg egy főnök) a CSOK-ot kihasználva egy haver polgármesterrel megoldják, hogy arra a fél 500-as telekre bemenjen két családi ház. Erről van szó, nem másról. Szóval igen, benne van ezekben a települések polgármestere is vastagon, főleg, ha fideszes, mert ugye mindent megtehetnek. Csakhogy pont ezzel vágják tönkre a falut. Ezért írom, nem szeretnénk kertvárost, ezeket a vállalkozókat ideje lenne a városok felé terelni. Ott kellene új helyeket kijelölni, és kertvárosi részeket kialakítani, hogy ha a panelt megunk városi szeretne egy kis zöldhöz jutni, mert többségük az ilyen nagyon falu típusú helyeken sosem fogja jól érezni magát.
Neo-kádárkockáknak hívom ezeket a házakat.
Kitelepül az agglomerációba a csokos-babavárós, aztán meg megy a panaszáradat, hogy a százéves közműhálózatok (amiket elhanyagolt a fidesz-kormány) nem bírják a megnövekedett igényeket.
#8 Szerinted mi a falu "eredeti funkciója"?
A falu csak egy kisebb méretű település, mint a város. Ettől még az ott élők ugyanolyan életkörülményeket szeretnének, legyen fejlett közmű ellátás, közlekedés, legyen bolt, óvoda, iskola, posta stb. stb.
Az emberek igényei változtak. Az emberek akaratával és beleegyezésével történtek ezek a változások.
Az említett elővárosiasodás nyilván csak a városok közelében történt meg, hiszen munka már csak a városban van szinte, a telek meg óccó a közeli faluban. A többi falu elnéptelenedik, miközben a városok népessége is jelentősen csökkenőben van pár kivétellel (győr, sopron)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!