Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Támogatnád, hogy az olimpiákon...

Támogatnád, hogy az olimpiákon csak férfiszámok legyenek?

Figyelt kérdés

Engem roppantul zavar, hogy a kromoszóma sokak szerint tisztességtelen előnyt jelent, míg minden más (pl. a magasság a kosarasoknál) pedig nem tisztességtelen előny.

Szerintem a legjobb lenne visszahozni az olimpia ókori szellemét, és csak egy számot meghagyni, ahol mindenki indulhat. Természetesen meztelenül.

aug. 12. 22:24
 1/8 anonim ***** válasza:
32%

Amúgy ez a meztelen téma érdekes, mert azért alakultak ki a kifejezetten sport ruhák, mert azokban jobban lehetett teljesíteni. De pl. amikor az úszóknál bejött a cápa ruha, amiben mégjobban lehetett teljesíteni, azt betiltották. Tehát pl. nem úszhatsz laza úszógatyában, de speciális úszónadrágban sem. Ez olyan mint ha kötelező lenne doppingolni, de egyes nagyon durva doppingszerek meg tiltva lennének :D

Viccet félretéve szerintem az lenne ideális, hogy a nemeket eltörölnénk, és minden sportág szakértői meghatároznák azokat a fizikai tulajdonságokat, amik alapján kategorizálni lehet a versenyzőket. Most a kérdező említette a kosárlabdát, de pl. taekwondoban Vivianának az elődöntőben egy fejjel magasabb ellenfelet kellett többször fejberúgnia, ami szintén nem éppen az esélyegyenlőség mintapéldája. De vívásban pl. az alacsonyabb, zömökebb sportolóknak könnyebb a kitörés, míg a nagyobb, lassabb vívók nehezebben tudnak védekezni, hátralépni, mert lomhábbak. Sokkal jobb sporteseményeket láthatnánk ha valódi kategóriák lennének releváns fizikai tulajdonságok alapján, a standard férfi-női leosztás helyett.

aug. 12. 22:31
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Ezzel a népesség több mint 50%-ának versenysporthoz való jogát vetnéd el.

Ha visszahoznád az ókori olimpia szellemét, akkor csak görögök indulhatnának, és elég kevés lenne a versenyszám.

A kérdésre válaszolva, nem támogatom.

A kérdésen belül elejtett megjegyzéssel viszont egyetértek. Engem is zavar, amikor hormonszámokon kiakadnak, miközben az is ugyanolyan előny vagy hátrány, minthogy valaki magasabb, erősebb, hosszabb a karja, lába stb. Vannak fizikai előnyök, az ilyenekkel rendelkező sportolók nyilván előnyben vannak, ami a versengés része.

aug. 12. 22:32
 3/8 anonim ***** válasza:
23%
Én azt támogatom hogy akinek a neme nem határozható meg egyértelműen az ne indulhasson se olimpián se más versenyen.
aug. 12. 22:41
 4/8 A kérdező kommentje:

"Ezzel a népesség több mint 50%-ának versenysporthoz való jogát vetnéd el."

Igen, és mi ezzel a probléma? Az olümpiai játékoknak a romantika a lenyege, nem pedig az, hogy ki indulhat. Hogy az emberek kimennek khitónba öltözve, leülnek a kőből épült lelátóra, és nézik a hoplitodromiát, ahogy pajzzsal a kezükben és sisakkal a fejükön futnak meztelenül a versenyzők a két sztadion hosszú pályán.

aug. 12. 22:46
 5/8 anonim ***** válasza:

"Én azt támogatom hogy akinek a neme nem határozható meg egyértelműen az ne indulhasson se olimpián se más versenyen."

Az olimpián most sem indulhatnak, hiszen külön női és férfi számok vannak. Nyilván akiről nem tudják eldönteni hogy melyik, azt nem tudják besorolni egyik be sem.

A poén ebben az, hogy ilyen probléma nem is létezik, hiszen a jog két nemet ismer, és mindegyik emberhez muszáj egyet társítani. Ez olyan mint az állampolgárság, elméletileg nem létezik olyan ember, akinek nincs semmilyen állampolgársága, mert születéskor mindenki kap, attól pedig megfosztani nem lehet.

Tehát minden embernek van egy eldöntött neme, ami vagy férfi, vagy nő. Léteznek olyan országok ahol ez már ennél egy kicsit bonyolultabb, de nem tudok arról hogy ez bármelyik olimpián valaha is gondot okozott volna.

aug. 12. 23:07
 6/8 A kérdező kommentje:

Látom nektek, és természetesen az egész magyar társadalomnak ez a fontos, hogy azon vitatkozhassatok, hogy az emberek 0,001 százalékát kitevő olimpiai sportolók milyen feltételekkel versenyezhessenek. Ha valaki kicsi kultúrát akar csempészni a sportba, sőt egy magasztosabb eszme szerint rendezné az olimpiát, azt vasvillával elkergetitek.

De nekem mindegy, élvezkedjetek csak a kis proli világotokban azon, hogy sikerült egy századmásopercet javítani a világcsúcson vegyesváltó ugrabugrálásban.

aug. 12. 23:52
 7/8 A kérdező kommentje:
Ismét nem értem, hogy a Fideszesek és az ellenzékiek miért nem egyazon pártban vannak.
aug. 12. 23:53
 8/8 Gál Gábor 2024 ***** válasza:
75%
Én támogatom. Versenysportról beszélünk, nem érdekel, ki milyen nemű, hány kiló, hány éves. Győzzön a jobb.
aug. 13. 06:55

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!