Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Lecserélték a villamyórámat...

Lecserélték a villamyórámat egy digitális cuccra. Most nem látom, hogy mennyit fogyasztok. A gázóra cserénék is hirtelen több lett a fogyasztásom, pedig nem főztem többet. Miért is nem bízok meg ezekben?

Figyelt kérdés
2024. júl. 13. 18:53
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
A digitális cucc nem mutatja a fogyasztást?
2024. júl. 13. 19:01
 2/9 DK-s ***** válasza:
12%

Én már rég rájöttem, hogy a villamos-fogyasztásmérők hogyan csalnak. Pontosabban nem a mérő csal, és nem csak az újak.

Alapvetően elég trehány vagyok, ezért hajlamos voltam sokszor arra, hogy alumínium vezetéket tekerjek össze rézzel, hosszabbítás gyanánt. Ekkor egy idő után elektrolitikus reakció következtében a két vezeték anyaga "megeszi" egymást, és egy keresztmetszet elérése után már melegedni is kezd a kontaktus, majd elég, elszakad. Nálam ez többször is előfordult.

Csakhogy felfigyeltem arra az "apróságra", hogy a két vezeték közül csak a fázis megy mindig tönkre, a nulla-vezető szinte teljesen ép marad.

Most nem fogom levezetni hogy miért, de ez annak következménye, hogy átverik a mérőt.

2024. júl. 13. 19:05
 3/9 anonim ***** válasza:
Ez hülyeség utolsó.
2024. júl. 13. 19:18
 4/9 Koplárovics Béci ***** válasza:

"Most nem fogom levezetni hogy miért"

Tedd már meg légyszíves! Én tényleg kíváncsi lennék az elméletre!

(Oké, nyilván azért is, mert hát többször bizonyítottad már, hogy mennyire nem vagy egy éles kés, de erre most így kíváncsi is vagyok)

2024. júl. 13. 21:54
 5/9 DK-s ***** válasza:

Akkor próbáld ki.

És a megoldást is tudom.

A mérő a FÁZIS áramára reagál, abból jelzi a fogyasztás mértékét.

Még erőművi szinten sem bonyolult megoldani, hogy olyan hullámforma alakuljon ki amelynek a feszültségének a pillanatértékei a szükségesek legyenek, az időbeli lefolyásuk egymáshoz viszonyítva pedig szinusz legyen, de a látszólagos(!) terhelés ne legyen arányos.

A fogyasztásmérők azért vizsgálják csak az egyik eret, mivel a feltételezett pillanatnyi áramerősségek elvileg egyformák.

Próbálom valahogy le-egyszerűsíteni neked a magyarázatot, de nem tudom. Ahhoz hogy megértsd, komolyabb háttértudás kell. Én simán módosítani tudom a szinuszt úgy, hogy a fogyasztásmérő többet mérjen a valóságosnál. Mert a hálózati feszültség szinuszos időbeli lefolyása csak látszólagos, relatív. Ennek az az oka, hogy nem egy fix ponthoz képest vizsgálod a kérdéses feszültséget, hanem egy szintén folyamatosan változóhoz képest! És a két változási folyamat eredménye, vagy másképp eredője a szinusz!

2024. júl. 13. 21:58
 6/9 DK-s ***** válasza:

#4-nek:

Elég volt az #5-ös válaszom, vagy bele akarsz menni mélyebben is?

2024. júl. 13. 21:59
 7/9 DK-s ***** válasza:

Ismét #4-nek:

És tudod mi a "legszebb" az egészben?

Hogy eddig még én sem tudtam kitalálni módszert arra, hogy ezt kimutassam.

A feszültségérték rendben, a négyzetes középérték szintén, a jelalak pedig szinusz. És ha rákötsz egy trafót, a kimeneten ennek következtében már egy korrekt feszültség jelenik meg, amely már nem manipulálna egy fogyasztásmérőt.

2024. júl. 13. 22:25
 8/9 Koplárovics Béci ***** válasza:

"A mérő a FÁZIS áramára reagál, abból jelzi a fogyasztás mértékét."

Nos, a soros kapcsolás miatt ami a fázison "be" (váltóáramnál ez ugyebár változik), az a nullán ki. Hacsak nincs valami nagyon elrontva nálad (nos... kókány munkából sosem elég), és a föld felé folyik el az áram.

"a látszólagos(!) terhelés ne legyen arányos."

A TERHELÉS nem az erőmű oldalán van, hanem a tiéden. És valóban, lehet nagy a látszólagos terhelés, akár nagyobb is, mint a hatásos. De ehhez szintén tudod mi kell? A te oldaladon hibás eszközök, amiknél már tervezéskor sem törődtek azzal, hogy a hatásos terhelés minél kisebb legyen. Ezeket az eszközöket nem az áramszolgáltató telepítette, hanem te vásároltad. Pl a betonkeverő motorjával sem véletlen kötnek be párhozamosan egy megfelelő értékű(!!!!) kondenzátort, hanem épp a fáziskorrekció miatt (igen, enélkül nehezebben is indul, berreg is, jobban is zúg - és többet is fogyaszt, lásd: fáziseltolás AC áramkörben és fázisjavító kondenzátor). Elektronikai eszközök között is az a cél, hogy a fáziseltolás minél kisebb legyen. Rengeteg csodaeszköz kapható, ami azt ígéri, hogy csökkenti az áramszámládat: ez mind gyakorlatilag épp a fáziseltolást javítja. Nálad akár még segíthet is, ha tényleg ilyen elbaltázott hálózatod van.

"Ennek az az oka, hogy nem egy fix ponthoz képest vizsgálod a kérdéses feszültséget, hanem egy szintén folyamatosan változóhoz képest! "

Ennek több fázis esetén van jelentősége, és szintén: nem az áramszolgáltató tud "csíziót" tenni a dologba, hanem ismét oda lyukadunk ki, hogy az általad használt eszközök egyszerűen nem a modern kor elvásárai szerintiek. Persze aki rezet teker össze aluval, attól sokkal másabb nem is várható el, csak az, hogy felvásárol minden ipari hulladékot, aztán csodálkozik és téves elméleteket gyárt arról, hogy mi miért van. Viszont itt is, hiába nem fix alaphoz képest nézed (persze AC esetében eleve kérdés: mi a fix?! és főleg: mihez képest?!), a két fázis épp úgy van egymáshoz képest eltolva, hogy egymáshoz képest éppen egy színuszjelet adnak ki. Ha nem így lenne (nem éppen 120°-kal lennének eltolva), akkor a három fázisú motorok rossz hatásfokkal, nagy eltolódás esetén egyáltalán nem működnének, akár tönkre is mehetnének.

"Hogy eddig még én sem tudtam kitalálni módszert arra, hogy ezt kimutassam."

Ami nincs ott, azt nem tudod kimutatni...

Szóval ha te valami hibát sejtesz áramszolgáltatói részről, akkor tévedsz. A saját elavault vagy elevel hibás tervezésű eszközeidben kell keresned a probléma okát.

júl. 14. 10:42
 9/9 anonim ***** válasza:

A digitális mérő is mutatja, hogy a csere utáni induló állástól mennyi kWh fogyott. Hogy adott időszakban mennyit fogyasztottál, azt két időpontban történt leolvasási érték számolt különbözete adja.

Van vezérelt áramú fogyasztónk is, így két mérőnk van, mindkettő digitális.

▬ Az egyik folyamatosan mutatja az aktuális fogyasztás-állást, egy tizedes kijelzéssel, kWh mértékegységben.

▬ A másik pedig több dolgot is mutat, körözve, sorra egymás után, egy-egy valamit egy-egy alkalommal csak néhány másodpercig.

1. E betűvel mutat egy háromjegyű számot; ez 000. Ha hibát jelezne (error), akkor a hiba kódját mutatnák a számok.

2. Dátumot mutat, a mérő hitelesítésének dátumát.

3. Az összes kijelzőpontot (számok, ikonok) megjeleníti.

4. Egy tizedes pontossággal kWh mértékegységben mutatja az aktuális fogyasztás-állást.

Aztán újra

1. E betűvel mutat egy háromjegyű…

Annyi nehézség van, hogy erős fényben rosszul látszik a kijelzés, és hogy a réshez képest túl magasan vannak a számok, például szemből nézve nem látszik a 7-es számjegy teteje, 1-esenk nézhető.

▬ Van olyan mérő, amelyiknél jobb oldalt két nyomógomb van, az egyik plombált, a másik, nem. A nem plombált nyomógomb a menü gomb, annak használatával lehet megjeleníteni a fogyasztás-állást.

Ennek van olyan típusa is, amelyik automatikusan közli az értéket a szolgáltató részére, számlázáshoz nem kell leolvasni.

Olyan nincs, amelyiknél a felhasználó ne tudná megnézni a fogyasztást.

júl. 14. 13:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!