Mire számítotok, ha Trump lesz ismét az USA elnöke?
"kinaiakkal kereskedelmi csatába fog, aminek az EU is megissza a levét."
Pont ez van/lesz Bidennél.
"Ráadasul hagyni fogja hogy Kína lerohanja Tajvant. A kínaiak már csal erre várnak."
Szintén erre várnak, hogy Biden legyen, egy gyenge elnök hatalmon.
9-es. Miből gondolod, hogy odadobja Európát az Oroszoknak? Remélem, a 2 megye+krím megtartása mellett tűzszünet + némi nato kontingens csökkentés nem értelmezhető így szerinted. Mert ennél többet aligha fog kedvezni nekik.
Tajvan odadobását miből számolta ki? Matematikus ön?
Trump már most megmondta, visszaveszi az USA hirszerzési adatok megosztását az európai partnereivel.
Sőt egyszer mondott olyat is, hogy felülvizsgalná ez USA kilépését a NATO-ból. Ezen még a republikánus politikusoknak is fennakadt a szeme.
A klímaegyezményből is szemrebbenés nélkül kilépett, és támogatta a fosszilis energihordozókat. Mert az USA iparát nehogy már a környezetvédelem visszafogja.
Miért dobna oda országokat? Azzal mert tisztán látszik. Trump politikája egyértelműen arra épít, hogy az USA már nem akar egy védőernyő lenni. Nem akar más országokat elrettentő erejével vedeni. Ha egy országot egy másik lerohan, oldja meg az saját maga. Nem az USA problémája. És ez nagyon szimpatikus az USA szavazóknak.
Nem kell matematika. Tudható, hogy Kína csak azért nem rohanta le még Taijvant, mert USA ott a képben, mont elrettentés. És a következmények kiszámithatatlanok lennének Kina számára is. De ha Trump onnan "kivonul", senki nem fogja elretteneti a Kínaiakat. Más országoknak meg se erőforrásuk, se stratégiai elrettentő erjük nincs.
A másik invazív ország Oroszország, egy megalomán, a szovjetúniót vizualizáló elnökkel. Aki még kiszámíthatatlan is.
Két megye odadobásával megelégende? Hihető amit mond? Ugyan már. Ukrajna megtámadasa előtt X nappal is azt mondta hadgyakorlat.
Az USA nélkül a NATO kb semmi. Vagyis ha nem is semmi, de elég ha Putyin ezt gondolja (mint ahogy elszámolta magát Ukrajnával kapcsolatban is), egy k.nagy véres haború lehet megint Európában. Nem az a lényeg, mennyire lesz gyenge európa az USA nélkül, hanem Putyin azt hogyan értékeli.
Csak hogy mennyire számít az USA tamogatása. Ukrakna rég elesett volna az USA támogatása nélkül, mert ehhez csak Európa kevés lett volna. Így is érezhető, mikor amerika lamentál, és éppen nem szállít hadianyagot Ukrajnába.
Sajnos egy ekkora erőviszony, mint az USA és Európa közötti katonai szövetség megborulása, gyengülése elég nagy geopolitikai kihívás lesz. Alapvetően nekünk európaiaknak. (Vagy majd csatlakozunk a KBSzSz-hez, vagy a Sanghaji Együttműködes Szervezetéhez... Úgy is jobban szeretjük a keletet, mint a nyugatot. És probléma Magyarországon letudva.)
Ja igen... matematikus. De ide csak paraszti logika, és a hírek követése is elég volt.
14: Nem azt vitatom, hogy az USA kell a NATO-ba, hanem, hogy Trump 2024-28-as regnálása alatt több területet engedne át az Oroszoknak a már elfoglalt Donyeck, Krím, Luhanszk-nál.
Azért vetette fel az USA kilépését, hogy nyomást gyakoroljon az EU országokra, hogy tegyenek több pénzt a NATO katonai kiadásokba. Tehát nem célja, hogy kilépjen, hanem eszközként használta, épp úgy, ahogy Magyarországot sem fogják kidobni soha az EU-ból, de nyomásgyakorlásként büntetések meg ilyen-olyan cikkelyek, meg kiközösítés játszik.
Az egy dolog, hogy Természetesen Putin nem fog megelégedni a 3 régióval ÖRÖKRE, de szerintem az reális, hogy a 24-28-as Trump elnökség alatt fegyverszünet lesz ha az USA nem szabja feltételül a kivonulást. Az egy dolog, hogy nem lenne jó 28 után sem, ha lerohanná Putin a következő országot, csak azt kellene megérteni, hogy az istenadta nép viszont kiegyezne 4 év nyugalommal, és feláldozná a jövőt (én is) hátha lejjebb megy az infláció. Ugyanez a helyzet a zöldségekkel: én elvagyok klíma nélkül is a 30+ fokban, nem vagyok hajlandó kevesebb húst enni, és a műanyag szívószálat is kérném vissza. Az emberek ezt akarják, demokrácia van (kéne, hogy legyen), meg kell adni ezeket a hosszú távon ön- és világpusztító YOLO megoldásokat nekik -- nekünk.
#16:
Szerintem az csak véletlen egybeesés, hogy az Oroszok a demens Biden alatt támadtak, és nem Trump alatt. Ez a szerencséje Trumpnak, így mondhatja azt, a mutatóujját feltartva, hogy az Ő idejében bezzeg alatt nem volt háború. (Ennyi erővel azt is momdhatnánk, hogy Gyurcsány idejében sem volt, de Orbán idejében igen.) Azt én sehol nem hallottam, hogy Trump fogta volna vissza Putyint. Vagy ha ezt Trump mondta hogy "megsúgta", az Trump szemémyiségéből adódóan simán lehet egy fasza blöff is. Nem az első eset lenne...
Persze semmi sem kizárt, jó hogy ez az egész, főleg a hosszú távú célok feláldozása a rövi távú elvárások reményében egy bazi nagy lutri. Csahogy emberek milliárdjainak élete múlik rajta... ha nagyon rossul sül el.
16: Gyurcsány alatt is volt háború, sőt, maga Gyurcsány is pózolt Irakban katonai ruhában. Minden Magyar és Amerikai vezető alatt bőven volt háború, KIVÉVE Trumpot, illetve alatta volt a legkevesebb és legkevésbé jelentős, nyugati szemszögből nézve (Magyarországot is a nyugathoz számolva).
Persze, blöffölhet. Viszont a tény az, hogy ő ígéri a háború befejeztét. Biden nem. És az ő kormányzása alatt is tény, hogy gyakorlatilag nem volt háború -- lehet, hogy véletlen --, de egy próbát megérne. Trump valószínűleg hajlandó lesz átadni a 3 megyét, Biden nem. Ezért cserébe reális, hogy Putyin legalább 4 évig nem támad tovább, nekik is össze kell szedniük magukat, ahogy a világgazdaságnak is. A szavazók -- az elittel ellentétben -- azt szeretnék, hogy a világgazdaság álljon helyre azon az áron is, hogy hosszú távon Putyin (és egyéb államok) veszélyeztetni fogják a világbékét. Ezt képviselik a populisták, azaz a népet képviselő politikusok, mint Trump. Ezzel szemben a gazdasági-kulturális ELIT szeretne hosszú távon gondolkodni, ezért antidemokratikus eszközökkel élnek, például közösségi média cenzúra, illetve merényletek (Trump, Fico).
#9 voltam.
Hiába pontoztátok le 0%-ra. Amerikai elemzők is ezt mondták, később mint ahogy én megírtam. De ez annyira egyértelmű.
Az emberek fejében, az öklét rázó, vérző fejű, kőkemény hős marad meg. Én egy rendkívül veszélyes, politikai bohócnak tartom Trumpot. De a videó, amin véres fejjel felállt, és amilyen erőt sugárzott, még bennem is rövid időre elismerést keltett.
És ez a kép nagyon emblematikusan beég az USA szavazóinak agyába is. És a populista Trump ezt jól meg tudja majd lovagolni.
Toronyagasan fog nyerni (sajnos). Már bárkit is indítanak a demokraták ellene. Úgyhogy a demens jelöltjük visszalép-e vagy sem, már semmi jelentősége.
De hát aki erőszakot szül (Capitoleum ostromra budítás, Zuckeberg bebörtönzésének ígérete), az ne csodálkozzon ha erőszak áldozata lesz. Csak hát ha felpörög az erőszak a politikában, mert mindkét oldal most már legitim eszköznek tekinti ezt, annak nem csak az USA issza meg a levét.
Plusz a geopolitikai instabilitás. Nem jók a kilátások szerintem. Egy békésebb világra semmiképp. És ezen Trump sem fog tudni változtatni.
A Capitoleum ostromában rengeteg beépített CIA-s vett részt, meghalt kb. 3 lázongó, és 1 rendőr. Nem fosztogattak, nem pusztítottak, ellentétben a másik oldalon támogatott BLM-el Seattle-ben egy városrészt az USA-tól független államnak kiáltottak ki, szabad volt a lopás, szemét, anarchia.
A geopolitikai instabilitás csak a következő, 2028 utáni ciklusban fog robbanni. Trumpnak hála most jó eséllyel 4 nyugodtabb év következik háborús szempontból. Inkább a gazdaság miatt aggódnék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!