Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Mit szóltok az olasz nő...

Mit szóltok az olasz nő helyzetéhez, és általában a magyar börtönviszonyokhoz?

Figyelt kérdés

Mi megszoktuk sajnos ezeket az állapotokat, általában csend is van erről, de rögtön kiütköznek a problémák, ha egy civilizáltabb országbéli szemével nézzük az állapotokat.

Most a konkrét ügy mindegy, csak tényleg a körülményekről annyit, hogy miért is hiányolja az alapvető feltételeket?

Én ismerem az olasz, az osztrák és pár latin-amerikai börtönviszonyokat, és nem csoda, ha ki vannak akadva. Csak pár apróság:

- náluk a mobiltelefon és a net alapvető jog, ellenőrzés nélkül

- nincsenek ilyen megalázó dolgok, mint lábbilincs és társai, csak max a sorozatgyilksoknak, de még az is csak pár országban

- a zárkákban ténylegesen is érvényesülnek az alapvető jogok, és nem csak amikor sajtótájékoztatót tartanak (m2, tisztaság, benti zuhany, TV, számítógép, stb stb)

- heti 1x fogadhat rokon / ismerős látogatót + heti 1x van "intim látogatás", azaz amikor a szeretője, párja, akárkije bemehet szexre (ez is tök természetes, heti 1 óra, akinek nincs, az kérhet prostit)

Minderről nyilatkoztak is többször, és mindig kiemelték, hogy a szabadságelvonás a büntetés, ezen felül nem szabad egyéb büntetésben, sanyargatásban részesíteni, és kifejezetten cél, hogy a rabok jól érezzék magukat, mert kevesebb a gond akkor.

Nálunk miért ment ez ennyire félre? Fog valaha változni a szemléletmód?

szerintetek?

[link]

2024. máj. 19. 21:20
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
hát, de ugye elég érdekes, hogy az úgymond harmadikvilágbeli, kevésbé jogállami helyeknek tartott börtönökben ezek mind működnek, és méghozzá azért engedik a korlátlan netet, telefont, látogatásokat, mert így nyugodtabbbak a rabok, kevesebb a balhé. ismertem egy bandát, akiket emberölésért csuktak le, ugyanúgy megkaptak mindent, tehát nem a bűncselekménytől függ.
2024. máj. 22. 17:01
 12/22 anonim ***** válasza:
#11 te nagyon el vagy tévedve. A "harmadik világbeli" börtönökben csak a korrupció miatt kapnak ilyen jogokat EGYES rabok. Pont ez a probléma a latin amerikai börtönökkel, hogy a bűnszervezetek azokat használják irányítóközpontoknak. Az őrök nagy része le van fizetve hogy félrenézzen, vagy egyenesen ők csempészik be nekik a telefonokat, drogot, pénzt stb. Egy átlag kisember ha oda bekerül, akkor nem feltétlen az a legelső gondolata hogy "de jó, legalább nem Magyarországra kerültem börtönbe". És nem elég hogy bűnszervezetek uralják az egész börtönt, de annyira túl vannak zsúfolva (illetve ehhez a meleg is hozzátesz) hogy terjednek a betegségek. A rabok 70%-a tuberkolózisban szenved, és ha ez nem lenne elég, ki van téve a cartelleknek. A Közel-Keletről meg ne is beszéljünk, ott az emberi jogok kicsit máshogy vannak értelmezve, és nem ott kezdődnek hogy internetet biztosítanak neked... Én nem tudom honnan szeded az infóidat, de gyanítom te is csak egy börtöntöltelék vagy és próbálod magyarázni a bizonyítványodat, hogy szegény raboknak milyen rossz az életük a börtönben. Be kell tartani a törvényeket és akkor nem kerülsz oda, ilyen egyszerű. Van az a mondás hogy aki "k*vának áll, ne csodálkozzon ha megrakják". Ugyan ez igaz erre a helyzetre is. Ha valaki szánt szándékkal másnak árt, kapja meg érte a méltó büntetését és kussoljon, adjon hálát Istennek hogy olyan civilizált társadalomban él mint a nyugati világ.
2024. máj. 22. 17:19
 13/22 A kérdező kommentje:

ezt melyik országról írtad? nagyon nagyok a különbségek. nem mindegy, hogy Guatemala vagy Argentina. én az argentinokat elég jól ismerem, rúluk írtam a konkrét példát, és bizony nekik az alkotmányban mindez benne van, egész egyszerűen nem is jut eszükbe megfosztani ezektől a jogaiktól a rabokat. és jelenleg nem igazán van korrupció itt, na meg azért az is csak bizonyos szinteken működik.

Tehát nem kell becsempészni, mivel a 4 fiatal gyilkosnak a saját családtagjaik vitték be és ahogy írtam korábban is, még a híradónak is onnan a zárkájukból adnak riportokat.

Amit írtál, az mondjuk venezuelában működik valóban, sőt, jobbat mondok, a kinti emberek a börtönökbe járnak fegyvert venni és a rabok ki-be járkálnak az ügyeiket intézni. De azért ez egyre kevesebb országban van így a Lat-Am kontinensen is.

Közel-kelet teljesen más és azt nem is ismerem, de valószínű tényleg rosszabb. de ők azért nincsenek is benne nemzetközi egyezményekben.

viszont te is vakvágányra kerültél sajnos, tehát nem a lényegről bezsélsz: "Be kell tartani a törvényeket és akkor nem kerülsz oda, ilyen egyszerű."

Nem, sajnos nem ilyen egyszerű. És sőt, egyre bonyolultabb nálunk is.

Én éltem kint nem keveset, és tudod, sokszor megkérdőjeleztem, hogy vajon az ún. nyugati világ a civilizáltabb-e, bár Magyarországot azért messze nem lehet ide se sorolni.

2024. máj. 22. 19:23
 14/22 anonim ***** válasza:
100%
Tehát ha szegény vagy és nem tudod fizetni a szerinted olyan “alapjogokat”, mint a TV vagy az internet akkor így jártál, de a bűnözőknek nyugodtan mehet korlátlanul, csak légyszi ne balhézzanak?
2024. máj. 23. 18:57
 15/22 A kérdező kommentje:

de csak van abban valami, hogy mindez csak nálunk okoz megrökönyödést. na meg Keletebbre. a világ civilizáltabb részén természetes. az egy dolog, hogy az északi országok az elsők ebben a felfogásban, de elég egy Ausztriát nézni, és ott is más lesz azonnal a kép.

de én pl kifejezetten meglepődtem, hogy egy harmadikvilágbelinek mondott helyen is ennyire fejlettek legyenek az emberi jogok, és mégis (Argentinában ültem 4 évet, utána meg máshol is párat, azért tudom)

Egyébként igazából nem jelent plusz költséget, hát így is ott van, az nem változtat sokat a büdzsén, ha bujócskát játszanak, és hol oda adják hol elveszik. Ja és annál kevésbé, mert jut eszembe, hogy Argentinában az ismerős, család stb akárki hozta a telefont, netet, maga a börtön csak a lehetőséget biztosította, hogy lehetett használni. Chilében ugyanígy.

Feltételezem, azóta ezek a dolgok csak fejlődtek és nem hátramenetben voltak, úgyhogy a mai helyzet ennél csak jobb lehet.

Mondjuk azt sose értettem, hogy pl akár fiatalkorú de 18 körüli, akár fiatal felnőtt férfiakról van szó, és teljesen elzárják őket pl a szexuális élettől, akkor nem csak magukkal tolnak ki és nem csak hosszabb távon lesz a fogvatartottnak minden baja, de konkrétan ott a börtönben is kisebb lenne a feszkó na meg fiatalabb korban ugye egy alap biológiai szükséglet. És sok helyen nem is jut eszükbe megfosztani őket ettől. Nálunk hogy van ez?

persze ez csak egyetlen egy dolog, viszont közel sem apróság. és nem is pénz kérdése.

Na de messze mentünk már, most az olasz csaj kint van, kíváncsi leszek, mi fog megjelenni a sajtóban. Bár van egy megérzésem, hogy bartereztek, és kiengedték annak fejében, hogy tartsa a száját a benti viszonyokról.

2024. máj. 23. 20:10
 16/22 anonim ***** válasza:
100%

"Argentinában ültem 4 évet, utána meg máshol is párat, azért tudom"

Akkor örülök hogy valóban olyan csodásan működnek az argentin börtönök hogy utána többször is visszakerültél a bűnözésbe. Lehet az volt a baj hogy csak 30mb/s-es net volt és nem 100-as? Vagy csak 50 TV csatorna volt 100 helyett? Lehet hogy ha napi egyszer vittek volna be neked prostit, akkor megreformálódtál volna, nem? Te vagy az ékes bizonyíték hogy az a rendszer nem működik. Ha a Fekete Delfinbe zártak volna vagy valami olyan helyre ahol valóban büntetést kapnak a bűnözők, nem csak nyaralást, tanultál volna az első négy évből és nem estél volna vissza a társadalmon élősködésbe. Nem beszólni akarok, de ha egyszer elítélnek azt mondom oké, elkövettél egy hibát, tanultál belőle. De ha többször is bebuksz, ott már elég nehéz rámondani hogy csak hibáztál.

2024. máj. 23. 20:38
 17/22 A kérdező kommentje:

ugyan, nem kell olyan komolyan venni. amúgy már akkor 100-as netünk volt. a TV csatorna meg mindegy, mert mindenki kérheti a sajátját, amiket szeretne.

és igazából untam, mert egész nap csak dumáltunk, neteztünk meg ilyenek. néha fociztunk.

na de semmi extra nem volt, ez megesik bárkivel, ugye ott vannak utcai bandák, biztos hallottál róluk. na de csak etikus sicario voltam egyébként, ezért is kaptam keveset. tehát én kifejezetten hasznos voltam, ha így nézzük. és hát ja, a heti 1 csaj amúgy pont elég volt, de annyi kellett is.

valahogy meg kellene reformálni az itthoni helyzetet. én ott pl se tömött zárkát nem láttam se poloskát se ezt-azt, pl egy egész szint csak négyünké volt stb. szóval van tapasztalatom, lennének újítási ötleteim itthonra.

a statisztika amúgy azt mutatja, hogy működik. az északi rendszer mindenképp, de ez is jobban, mint a magyar.

2024. máj. 23. 21:50
 18/22 A kérdező kommentje:

lesznek még itt meglepetések:

"Az ügyvéd a pénteki tárgyalás elnapolását kérte, amiért november óta várnak a nyomozati anyag olasz fordítására, de azt a mai napig nem kapták kézhez. Ezt az indítványt, az ügyészséggel egyetértve elutasította a bíró."

( [link]

Na ugye egy jogállamban eleve a legelső tárgyalást s elehetett volna kitűzni, nemhogy folytatni úgy, hogy a gyanúsított azt se tudja, miről van szó, mi van az iratokban. Nálunk ez elmegy ... és akkor csodálkoznak, miért akadnak ki a magyar viszonyokon. na vajon?

Egyébként lemaradtam az ügy elejéről, mi volt a lényege, szélsőjobbereket vertek meg? mert az úgy megint másképp fest.

2024. máj. 24. 13:19
 19/22 anonim ***** válasza:
0%
Lábbilincset tenni egy ilyen nőre szerintem túlzás. Még a bilincsöv is sok. Elég lenne egy bilincs, vezetőszárral.
2024. máj. 26. 06:53
 20/22 A kérdező kommentje:
hát igen. csak ugye pont ezt nyilatkozta Magyar György is, hogy a magyar ember sajnos hozzászokott ahhoz, hogy semmibe vegyék az emberi jogait, bele is törődött ebbe, csak aztán amint egy civilizáltabb ország állampolgára szembesül a helyzettel, akkor rögtön kiütköznek a különbségek.
2024. máj. 26. 14:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!