EZ egy kifogás vagy a magyar kultúra nehezen eladható ?
Rendre szokott jönni a kérdés , hogy a magyar dolgok miért nem népszerűek vagy kevésbé népszerűek mint más országok alkotásai akár filmben vagy zenében.
Sokan azt mondják, mert nem angol nyelven van.
De pl mostanában zene és filmek terén is hódít Dél-Korea. Akkor ez hogy lehet ?
Abban az országban, ahol gyűjtést szerveztek egy szappanopera szereplő karakter szemműtétjére?...
Nálunk, talán az irodalmat és a festészetet leszámitva, szinte minden műfajban, a gagyi, giccs, az ótvar és a bazári jelzőket lehetne használni.
Ez nem csak a jelen kormány hibája -bár kétségtelen, hogy bőven benne vannak ők is-, hanem, hogy egyszerűen ebben az országban, nincs igény igényes művészetre, kultúrára. Itt LagziLajcsi, az Aranyeső és a Barátok Közt az, amire igény van és nem egy Oppenheimerre, egy Puccini operára, vagy épp szinházra.
Voltam Londonban szinházban, ott kb olyan szinten jár a szinház, mintha egy élőszereplős modern filmforgatáson lennél, olyan diszletek vannak, hogy leesett az állam. Magyarországon -tisztelet a kivételnek-, de leraknak egy faasztalt és ott a diszlet.
Ahogy az 1-es írja, gyakorlatilag a magyar kulturális termékek igénytelenek, nincs színvonala, ami miatt másokat érdekelne.
Nem önmagában a "magyar kultúra" lenne eladható, hanem az a gagyi tálalás, ami jellemzö rá.
1-es vagyok, ha magyar gyűlölő lennék, akkor nem olvastam volna Móricz Zsigmodot, Babits Mihályt, József Attilát, Tóth Árpádot és Wass Albertet, nem láttam volna Alfölditől Vidnyánszkin át, vagy egy nagy csomó rendezést a Nemzetiben, a Vig-ben, a Madách-ban vagy épp a Karinthy-ban. Nem láttam volna 2015-ig, kb minden moziban játszott magyar filmet és nyaranta nem töltöttem volna az ország különböző részein fesztiválokon az időmet, magyar zenekarokat hallgatva. A fizetésem jelentős része ment a magyar kultúra támogatására, nem kevés pénzt és időt áldoztam rá.
A kritikámat erre alapozva irtam és vállalom továbbra is.
+1, a móriczi/Koltai Róbert féle magyar nyomor megjelenitése, amitől nagyon-nagyon sok esetben felfordul a gyomrom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!