Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » A megyei jogú városok miért...

A megyei jogú városok miért nem vármegyei jogú városok így, hogy már nincsenek is megyék?

Figyelt kérdés
Nem nevetséges ez az egész vármegyézés? És nem gondoljátok, hogy nagyon béna ez a következetlenség a megyei jogú városokkal?

#megye #vármegye #'megyei jogú városok'
2024. febr. 21. 12:59
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
16%

Egy korábban használt elnevezést megváltoztattak, majd most visszahozták.

Pár év és éppen úgy nem zavar majd senkit, mint ahogy ma már az polgár meg polgármester kifejetlzések sem, holott a szocializmus azok helyett is mást vezetett be, elvtársnak még tanácselnöknek kellett nevezni.

A rendszerváltás után pont ilyen hiszti ment amikor a fidesz a polgár szót hozta vissza.

2024. febr. 21. 13:03
 2/11 A kérdező kommentje:
Tisztában vagyok vele, 1-es, nem is ez volt a kérdés, hanem az, hogy miért következetlenek. Ha nincsenek megyék, akkor miért vannak megyei jogú városok, miért nem változtak vármegyei jogúakká, ha már a vármegyék központjai?
2024. febr. 21. 13:07
 3/11 anonim ***** válasza:
39%
Szerintem nem nevetséges. Neked lehet, hogy fura, mert nem tudtál róla, hogy korábban ez volt a normális. De akkor is messze van ez a nevetségestől, vagy attól, hogy ennyire kiakadj rajta. Igazából az én életemre ez semmilyen hatással nincs. Tök mindegy, hogy hogyan hívják, egyik elnevezés miatt sem ér se hátrány, se előny.
2024. febr. 21. 13:08
 4/11 anonim ***** válasza:
46%
Mert tudják, hogy a vármegye megnevezés csak ideiglenes.
2024. febr. 21. 13:09
 5/11 A kérdező kommentje:

Tudtam róla, sőt nagyon sokat tudok róla, mert tanultam közigazgatás történetet. Látom, továbbra sem érted, hogy félmunkát végeztek. Csak félig törölték el a megye kifejezést, a megyei jogú városok hivatalos neve maradt az, hogy pl. Győr Megyei Jogú Város.

2024. febr. 21. 13:12
 6/11 anonim ***** válasza:
51%

#5 te értelmezed félre- szándékosan, mert bele akarsz kötni.

A "megyei" szó nem csak vármegyeit jelenthet.

2024. febr. 21. 13:17
 7/11 A kérdező kommentje:

Valójában nyelvtanilag semmit sem jelent egy olyan főnévből képzett melléknév, amely főnév nem létezik (megyék már nem léteznek).

Persze te ezt nem érted.

Csak vitatkozol úgy, hogy fogalmad sincs, miről beszélsz.

2024. febr. 21. 13:24
 8/11 anonim ***** válasza:
31%

#7 Ezt te csinálod.

A megye szó egy létező szó, ahogy a "megyei" jelző is.

A vármegye a magyar megyék elnevezése, de ettől még a magyar nyelvben ott van a megye szó is.

2024. febr. 21. 13:30
 9/11 anonim ***** válasza:
0%
Juj de jo dologra hivtad fel a figyelmet! Szerintem neki is látnak gyorsan átnevezni minden ezzel kapcsolatos megnevezést, hivatalt. Legalább az a néhány haver megint kaphat zsiros megbizást cégtáblák, bélyegzök, stb. gyártására. Néhány milliárd sorsán nem kell tovább törni a fejüket.
2024. febr. 21. 13:35
 10/11 anonim ***** válasza:

Tény, hogy a jogszabályváltozással csak a megyék lettek vármegyékre nevezve, de maradt a megyeszékhely és megyei jogú város elnevezés.

De, bizonytalanság van a rendszerben.

- Ha letöltöd a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárság » Lakossági számadatok » Magyarország 2303. január 1-i állandó lakosságának Excel táblázatát (ez a legfrissebb), abban vármegye székhely és vármegyei jogú város elnevezések vannak: [link]

- A hatályos, 31/2011. (X. 24.) KIM rendelet a területi számjelrendszerről 2. A TERÜLETI SZÁMJELRENDSZERBEN ALKALMAZOTT NÓMENKLATÚRÁK fejezetcím alatt megyei jogú városnak és vármegyeszékhelynek van kódja: [link]

És vannak még tarkaságok. A közigazgatásban, jogszabályokban, nem mindenütt sikerült a fő változtatáshoz igazodó módosításokat egységesen megvalósítani.

2024. febr. 21. 22:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!