Ha ennyire fontos az EU-ban a környezetvédelem, akkor miért nem hoznak olyan rendeletet, amely előírja, hogy a nagyértékű műszaki cikkek alkatrészeinek ára maximum mennyi lehet a teljes termék árához képest?
Ha az EU annyira akar tenni a környezetvédelemért, akkor miért nem hoz olyan rendeletet, amely előírja, hogy a nagyértékű műszaki cikkek alkatrészeinek ára maximum mennyi lehet a teljes termék árához képest. Mondjuk 3%. Mert azért azt nem nevezném zöldnek, hogy egy modern autó ledes lámpája 1,5 millió forint vagy a VW e-Golf motorja nem javítható, csak egyben cserélhető mindössze 4 millió forintért, az akkupakk 5 millió, és még sorolhatnám. Ez nem környezetszennező? De vehetjük a mosógépeket, hűtőket, vagy bármely műszaki cikket, melyeket egy-egy kisebb meghibásodás esetén sem lehet, vagy nem éri meg javítani, hanem ki kell dobni és újat venni. Miért nem lehetne azt mondani, hogy 200€ felett 10%, 1.000€ felett 5%, 10.000€ felett pedig maximum 3% lehet egy alkatrész ára a teljes termék árához képest?
Ezzel rászoríthatnánk a gyártókat, hogy jobban javítható részegységekből építsék fel a terméküket és ha valami apró dolog meghibásodik, akkor ne keljen a tulajnak horror áron kicserélni a fél terméket, megvéve olyan dolgokat is, amik amúgy még jók voltak a régiben, vagy ne kelljen kidobni az egész cuccot és újat venni helyette. Ezt vajon miért nem akarja a politika?
"aminek az értéke jelentős, tehát meghaladja a teljes termék árának 3-5-10%-át."
Ez hogy kell értelmezni.
A legtöbb termék jelenleg is szétszedhető, vagy mit nem tudtál szétszedni?
A legtöbb terméket amúgy egyáltalán nem azért cserélik le mert tönkre megy hanem azért jobbantetszik nekik az új. Az egész életemből tudok 2-3 használati eszközt amit azért kellet cserélni mert jevithatatlan.
Az elképoelésed amúgy értelmetlen, ennyi erővel simán megnővelhetnek a garancia hoszzát, de mint már írtam ez nem érdekli a vásárlokat.
Egy másik példa, amivel nem olyan rég találkoztam:
Mosógépben a csapágy fogyó termék. Nem is olyan drága, pár ezres tétel.
Kb 3 évente az ember kicseréli, és nagyon sokáig tudja használni a gépet.
A mi gépünk is nem sokkal a garancia lejárta után csapágyas lett.
Kerestem egy szakit, hogy cserélje már ki. A válasz elszomorító volt. Kuka az egész, nem lehet kicserélni. A műanyag dob egybe van öntve. Nem lehet szétszedni. Régen 2 részből állt, és pár csavar tartotta össze.
Utána néztem a dolognak, és sajnos szinte minden mosógépet így gyártanak. Nem cserélhető bennük a csapágy.
Az interneten találtam megoldást, ami elég kókany, de nagyon jól működik.
Sarokcsiszolóval körbe kell vágni a dobot, és így hozzáférsz a csapágyhoz is. Venni kell FBS ragasztót, és csavarokat.
Ha ügyesen rakod össze, figyelsz rá hogy mindenhova menjen ragasztó, akkor nem fog csöpögni a víz a mosógépből. És a 95 fokos mosást is gond nélkül bírja a ragasztó.
Fél napi munka, és 5 ezer forintból megjavítottam. Pedig nagyon nem vagyok egy barkács szaki. A whirlpool meg hasonló gyártók meg bekaphatják.
Szóval egyetértek kérdező. Az ilyesmit jó lenne már szabályozni valahogy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!