A matematikus prof. figyelmeztetett: a világot öt férfi miatt fenyegeti pusztulás. Igaza lehet?
Vlagyimir Putyin orosz elnök, Joe Biden amerikai elnök, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Hszi Csi-ping kínai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető. [link]
Eric Weinstein matematikus szerint a legtöbb ember nem fél eléggé a nukleáris háborútól, mert a modern élet „gyors tempójú szappanoperája” túlságosan elvonja a figyelmüket, pedig az ukrajnai háború sokkal közelebb hozta a világot ehhez a katasztrófához, mint gondoljuk.
De ehhez mi a jófenének kell ehhez matematikusnak lenni? Ez egy olyan alapvetés, amivel mindenki tisztában van, aki egy kicsit is foglalkozik a nemzetközi politikával. Nagyhatalmú emberek, egy szuperhatalommal háborúban álló vezető és egy atomrakétákon ülő félkegyelmű dinasztia jelenlegi vezetője.
Másrészt ahhoz sem kell prof.-nak lenni, hogy megállapítsuk az emberek a saját buborékjaikban vergődnek nem törődve a környezetükkel és többi embertársukkal.
Nem lettem okosabb, csak még egy vészmadár riogat a vélt vagy valós problémákkal!
Én csak azt nem értem, hogy ebben mi a hírérték. Most akkor lehozhatnák azt is, hogy egy atomfizikus elmondta, hogy a nukleáris fegyverek kipusztíthatják az emberiséget. Hűha, inkább írhattak volna valami hasznosat is.
Az egyetlnen üzenete ennek a cikknek, hogy van néhány ember, akinek a döntései aránytalanul nagy részt kapnak ebben a kérdésben. Egyik oldalról érdekes kimondani, hogy mindössze öten vannak, másik oldalról meg azt is, hogy nem csak 1 (Putyin), hanem 4 másik is van.
Mondjuk szerintem félrevezető és primitív 5 legveszélyesebb emberről beszélni.
Egyrészt ezen a szinten államokról beszélni értelmesebb, másrészt vannak államok melyek ha a kérdést leegyszerűsíjük atomháborúra akkor is nagyobb szerepük van mint Ukrajna, pl Irán,India vagy Pakisztán.
Másrészt ennyire látszik hogy nem a geopolitikához ért, hanem matematikus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!