Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Mennyit fejlődött Románia?

Mennyit fejlődött Románia?

Figyelt kérdés

Utoljára 2006 nyarán voltam Romániában, azon belül is Erdélyben. Akkor a románok még nem voltak EU tagok (ősszel csatlakoztak azt hiszem).

Gyerek voltam még és magát Magyarországot sem ismertem szinte, de az feltűnt a határon átérve, hogy nincs egy rendes autópályájuk. Nálunk azért volt már még az Alföldön is, vagy legalábbis autóút. Még a magyar utakkal összehasonlítva is pocsék volt.

Hatalmas szegénységet láttam mindenütt. Elképesztő állapotok uralkodtak a

városokban.

A legtöbb középület omladozott. A villamos síneket még a forgalmasabb tereken is benőtte a fű és egy c.gyerek odasz@rt a sínekre. Nyilván Erdély maga, meg a kis székely falvak kárpótoltak.

Akkoriban még Budapestet sem ismertem. Most már jó pár éve itt lakom és látom, hogy a fent említett dolgok itt is előfordulnak. Főleg az utolsó jelenet. (Döbbenet ez még a Móricz Zsigmond körtéren is megeseik, pedig ez egy viszonylag kulturált gazdag környék. Itt amúgy minden közterületen vannak hőzöngők, csövesek, sz@rszag és egyéb.)

Az utóbbi depresszív gazdasági környezetben olvastam a baloldali médiában arról, hogy a románok utolértek minket több gazdasági mutatóban is.

Ti mikor jártatok ott utoljára és mit láttok ebből a fejlődésből? Annyit sejteni vélek, hogy Ausztria színvonala azért még messze lehet.

2023. ápr. 26. 16:54
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
72%
A béka segge alól kicsit feljebb tornázták magukat.
2023. ápr. 26. 21:19
 12/14 anonim ***** válasza:
Fejlődött, ez tény, de szarabb helyről is indultak, Ceausescu eléggé hazavágta az országot. Ahhoz képest nyilván hatalmas ugrás. De egyébként szerintem se nem sokkal jobb vagy rosszabb mint Magyarország. Nyilván persze külön részekre kell bontani mindkettőt ilyen téren, Budapestet meg Sopront ne Craiovával vagy Botosánnal hasonlítsd össze, ahogy Ózdot meg Miskolcon se Kolozsvárral vagy Temesvárral. Én utoljára Aradon jártam, összességében egy 2000-es évek vége felé lévő Magyarország feeling volt, a belváros szépen fel volt újítva meg a közterek is sok helyen rendezettek voltak, de pl a modern villamosok mellett olyan volt szép számmal amin még rajta volt a német reklám és a stuttgarti térkép, plusz hiányzott a fél ajtaja mert hozzá sem nyúltak amióta megvették használtan
2023. ápr. 26. 22:24
 13/14 anonim ***** válasza:

Alapbol teves felteves hogy a fejlettsegetaz alapjan meritek hogy a xy varos mennyire új.

Ez kormányzati akarat amit pl az is befolyasol hogy a polgarmester kormanyzoparti vagy sem.

A fejlettseget infrastruktúraban, kozlekedesben es ehhez hasonloban kell merni.

2023. ápr. 27. 12:45
 14/14 anonim ***** válasza:
13# és így ezekkel a szempontokkal tényleg nem éri el a szintet
2023. máj. 12. 18:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!