Mennyit fejlődött Románia?
Utoljára 2006 nyarán voltam Romániában, azon belül is Erdélyben. Akkor a románok még nem voltak EU tagok (ősszel csatlakoztak azt hiszem).
Gyerek voltam még és magát Magyarországot sem ismertem szinte, de az feltűnt a határon átérve, hogy nincs egy rendes autópályájuk. Nálunk azért volt már még az Alföldön is, vagy legalábbis autóút. Még a magyar utakkal összehasonlítva is pocsék volt.
Hatalmas szegénységet láttam mindenütt. Elképesztő állapotok uralkodtak a
városokban.
A legtöbb középület omladozott. A villamos síneket még a forgalmasabb tereken is benőtte a fű és egy c.gyerek odasz@rt a sínekre. Nyilván Erdély maga, meg a kis székely falvak kárpótoltak.
Akkoriban még Budapestet sem ismertem. Most már jó pár éve itt lakom és látom, hogy a fent említett dolgok itt is előfordulnak. Főleg az utolsó jelenet. (Döbbenet ez még a Móricz Zsigmond körtéren is megeseik, pedig ez egy viszonylag kulturált gazdag környék. Itt amúgy minden közterületen vannak hőzöngők, csövesek, sz@rszag és egyéb.)
Az utóbbi depresszív gazdasági környezetben olvastam a baloldali médiában arról, hogy a románok utolértek minket több gazdasági mutatóban is.
Ti mikor jártatok ott utoljára és mit láttok ebből a fejlődésből? Annyit sejteni vélek, hogy Ausztria színvonala azért még messze lehet.
Hatalmasat fejlődtek. Én 2000-ben voltam ott, és 2018-ban voltam ott újra. Leesett az állam.
Régen út se nagyon volt, most meg olyan hegyi szerpentin volt, mint németországban, ausztriában.
A város, Kolozsvár is sokkal rendezettebb lett, de a falvak is.
Attol mert lett út meg nem fejlodtek oriasit. Ugyanolyan korrupt nép mint mi. Ugyanolyan szanalnas politikai elittel.
Ugyanolyan politikai befolyassal mindenbe mint itt. Pl a sportot ott is a politika penzeli. Istenem hanyszor mentettek meg pl a bukaresti noi keticsapatot közpénzből.
Annyira fejlett Romania hogy kb 2020ig nornalis eges centrumok sem volt, aki megegett mondjuk a teste 10%an az imadkozhatott hogy túlélje. Nem egy es nem ketto egesi serult halt meg olyan eges okozta fertozesben ahol a vilagon kb mindenhol meggyogyulnak. 10szeresere higitottak a kórházi fertotlenitoket, amit egy milliardos kormanykozeli vallalkozo gyartott. Miutan az emberek az utcakra vonultak a bukaresti Colectiv tuz utan es lemondattak a kormanyt, 1evvel jesobb megválasztották ugyanazokat. Azokat akiknel százával derultek ki korrupciok, korhaz epitesben vagy siman politijai nyomásra adtak ki akkreditaciot tudotranszplantaciis kórháznak, pedig a feltetelek nem feleltek meg.
A mostani populista kormány annyira eladositja az orszagot aminek a következményeit a meg meg sem szuletett generacio fogja viselni. Lehet hogy fejlodik az orszag eletszinvonalban de annak csak a felelotlen penzszoras az oka. A kormanyuk pintosan rudja hogy ok sehol sem leszbek mire wnnek következménye lesz igy nincs semmi visszatartó ero. Ugyanolyan nyomorult korrupt orszag mint a mienk.
#7 „...A mostani populista kormány annyira eladositja az orszagot aminek a következményeit a meg meg sem szuletett generacio fogja viselni...”
Ezt azért kb az összes ország elmondhatja magáról, a covid-járvány utáni "válságkezelés" következtében irdatlan mennyiségű hitelt vettek fel az EU tagállamok, meg persze sok EU-n kivüli ország is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!