Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Mennyit fejlődött Románia?

Mennyit fejlődött Románia?

Figyelt kérdés

Utoljára 2006 nyarán voltam Romániában, azon belül is Erdélyben. Akkor a románok még nem voltak EU tagok (ősszel csatlakoztak azt hiszem).

Gyerek voltam még és magát Magyarországot sem ismertem szinte, de az feltűnt a határon átérve, hogy nincs egy rendes autópályájuk. Nálunk azért volt már még az Alföldön is, vagy legalábbis autóút. Még a magyar utakkal összehasonlítva is pocsék volt.

Hatalmas szegénységet láttam mindenütt. Elképesztő állapotok uralkodtak a

városokban.

A legtöbb középület omladozott. A villamos síneket még a forgalmasabb tereken is benőtte a fű és egy c.gyerek odasz@rt a sínekre. Nyilván Erdély maga, meg a kis székely falvak kárpótoltak.

Akkoriban még Budapestet sem ismertem. Most már jó pár éve itt lakom és látom, hogy a fent említett dolgok itt is előfordulnak. Főleg az utolsó jelenet. (Döbbenet ez még a Móricz Zsigmond körtéren is megeseik, pedig ez egy viszonylag kulturált gazdag környék. Itt amúgy minden közterületen vannak hőzöngők, csövesek, sz@rszag és egyéb.)

Az utóbbi depresszív gazdasági környezetben olvastam a baloldali médiában arról, hogy a románok utolértek minket több gazdasági mutatóban is.

Ti mikor jártatok ott utoljára és mit láttok ebből a fejlődésből? Annyit sejteni vélek, hogy Ausztria színvonala azért még messze lehet.

2023. ápr. 26. 16:54
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
61%
Maradunk annyiban, nem egyenletesen, de a legtöbb dologban beelőzött bennünket. Mostanra elsősorban az önbecsülésben. Ezért nekünk már esélyünk sincs, az olló tovább nyílik a kárunkra.
2023. ápr. 26. 16:59
 2/14 anonim ***** válasza:
28%
Hát figyelj akik átjárnak ismerősök nem a fejlődésről számolnak be. Maximum a fővárosban, de alapból még mindig egy putri, mint volt. Klingonok földjétől amúgy is mit várhat az ember. A vér nem válik vízzé.
2023. ápr. 26. 17:08
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Sokat, talán a magyaroknak is köszönhetően.👍
2023. ápr. 26. 17:13
 4/14 MDaniel98 ***** válasza:
100%
Sokat fejlődtek, de azoknak sincs igazuk akik Kánaánként hivatkoznak rájuk.
2023. ápr. 26. 17:14
 5/14 anonim ***** válasza:
10%
Nem az mondom hogy semmit, de közel semmit
2023. ápr. 26. 17:17
 6/14 anonim ***** válasza:
43%

Hatalmasat fejlődtek. Én 2000-ben voltam ott, és 2018-ban voltam ott újra. Leesett az állam.

Régen út se nagyon volt, most meg olyan hegyi szerpentin volt, mint németországban, ausztriában.

A város, Kolozsvár is sokkal rendezettebb lett, de a falvak is.

2023. ápr. 26. 17:46
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

Attol mert lett út meg nem fejlodtek oriasit. Ugyanolyan korrupt nép mint mi. Ugyanolyan szanalnas politikai elittel.

Ugyanolyan politikai befolyassal mindenbe mint itt. Pl a sportot ott is a politika penzeli. Istenem hanyszor mentettek meg pl a bukaresti noi keticsapatot közpénzből.

Annyira fejlett Romania hogy kb 2020ig nornalis eges centrumok sem volt, aki megegett mondjuk a teste 10%an az imadkozhatott hogy túlélje. Nem egy es nem ketto egesi serult halt meg olyan eges okozta fertozesben ahol a vilagon kb mindenhol meggyogyulnak. 10szeresere higitottak a kórházi fertotlenitoket, amit egy milliardos kormanykozeli vallalkozo gyartott. Miutan az emberek az utcakra vonultak a bukaresti Colectiv tuz utan es lemondattak a kormanyt, 1evvel jesobb megválasztották ugyanazokat. Azokat akiknel százával derultek ki korrupciok, korhaz epitesben vagy siman politijai nyomásra adtak ki akkreditaciot tudotranszplantaciis kórháznak, pedig a feltetelek nem feleltek meg.

A mostani populista kormány annyira eladositja az orszagot aminek a következményeit a meg meg sem szuletett generacio fogja viselni. Lehet hogy fejlodik az orszag eletszinvonalban de annak csak a felelotlen penzszoras az oka. A kormanyuk pintosan rudja hogy ok sehol sem leszbek mire wnnek következménye lesz igy nincs semmi visszatartó ero. Ugyanolyan nyomorult korrupt orszag mint a mienk.

2023. ápr. 26. 18:24
 8/14 anonim ***** válasza:
23%
Mo.-hoz viszonyítva rengeteget.
2023. ápr. 26. 18:54
 9/14 anonim ***** válasza:

#7 „...A mostani populista kormány annyira eladositja az orszagot aminek a következményeit a meg meg sem szuletett generacio fogja viselni...”

Ezt azért kb az összes ország elmondhatja magáról, a covid-járvány utáni "válságkezelés" következtében irdatlan mennyiségű hitelt vettek fel az EU tagállamok, meg persze sok EU-n kivüli ország is.

2023. ápr. 26. 19:45
 10/14 anonim ***** válasza:
Ez igaz, csak hogy a romanok joval inkább mint az atlag. Olyan mertekben hogy kb kezelhetetlen lesz idovel.
2023. ápr. 26. 20:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!