Mi az oka annak, hogy rengeteg ország címerében és sok más hivatalos jelképei között látható a kétfejű sas?
Megfigyeltem, hogy nagyon sok ország címerében ott van a kétfejű sas. Példának okán, Oroszország, Osztrák-Magyar Monarchia, Bizánci Birodalom, Szerbia, Albánia, Német-római Birodalom stb...
Szeretném megkérdezni, mi ennek az oka? Puszta véletlenről van szó, vagy nyomós oka van, hogy ilyen sok ország használta, vagy használja a mai napig ezt a jelképet?
Nem véletlen. A sas alapvetően a római császárok szimbóluma volt, illetve Jupiter jelképeként a légiók szimbóluma és a római hadsereg megtestesítője volt. Más kultúrákban is az uralkodással összekötött címerállat (hasonlóan az oroszlánhoz).
Róma öröksége nyomán lett a Német-Római Cászárság, Oroszország (mint önmagát Bizánc örökösének tekintő állam) címerállata. Az Osztrák-Magyar Monarchia szintén mint a császárság örököse átvette. Szerbiában is a szerb uralkodóház címerét állították vissza a most használatos címerükben. A középkori szerb uralkodócsalád a hatalmát a bizánci Palaiologosz-dinasztiától kapta (illetve Bizánc vazallusai voltak), aztán a címert in onnan vették át.
Albániát nem tudom, de szerintem hasonló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!